Kristine har reiselivsutdanning – jobber som IT-konsulent i Frankrike

– For å få denne jobben, må man snakke flytende fransk og engelsk, sier hun.

1. Hvem er du?

– Jeg heter Kristine Aarsheim, er 31 år gammel, bor i byen Toulouse i Sør-Frankrike men kommer opprinnelig fra Stavanger. Neste sommer skal jeg gifte meg med min franske samboer, så da blir det navneendring (til Begot)!

2. Hvor og hva jobber du som?

– Jeg jobber i Toulouse som IT-konsulent for Airbus, en av verdens største flyprodusenter. Kontoret mitt er et åpent landskap som ligger plassert midt i et stort verksted, med utsikt mot produksjonen av flere ti-talls propellfly.

– Samboeren min jobber også her, men han jobber direkte med produksjonen av de største passasjerflyene, som ingeniør. Mange har spurt meg om vi ofte spiser lunsj sammen siden vi jobber på samme sted, men Airbus er faktisk så enormt at det vil ta meg en halvtime med shuttlebuss for å komme frem til hans kontor!


Fakta om Toulouse

Byen er et senter for høyteknologi i Frankrike, og er en viktig del av europeisk flyindustri og romfart.

*

Hovedkvarteret til flyprodusenten Airbus ligger her.

*

Toulouse er den fjerde største byen i Frankrike, etter Paris, Marseille og Lyon.

*

Toulouse:


3. Forklar kort hva jobben din går ut på.

– I korte trekk går jobben min ut på å konfigurere og oppdatere telefon-og messenger-kontoer for Airbus-ansatte i hele Europa.

4. Nevn tre konkrete oppgaver du utfører hver dag.

– Hver dag får vi inn rundt hundre forespørsler fra Airbus-ansatte i Frankrike, Spania, England og Tyskland. Disse forespørslene fordeles på meg og tre kolleger, og behandles fortløpende. Vi har en felles Outlook-konto hvor alt av e-post sorteres, og spørsmål fra Airbus-ansatte besvares etter beste evne, på både fransk og engelsk. Daglig ringer også IT-teknikere for å be om hjelp til å aktivere nye telefoner, og til å hente frem nødvendig brukerinformasjon fra databasen.

5. Har du utdanning? Hvis ja, hvilken?

– Jeg er utdannet innen reiseliv og service og samferdsel.

6. Er denne utdanningen relevant for jobben du har?

– Både ja og nei. Jeg jobber jo teknisk sett i et serviceyrke, for en flyprodusent, som på en måte er koblet sammen med reiselivsnæringen. Men det var absolutt ikke dette jeg hadde i tankene da jeg tok denne utdanningen!

 

BLOGGER PÅ FRITIDEN: Når Kristine ikke har noe å gjøre på jobb, eller har fri, blogger hun om livet i Frankrike. Foto: privat

7. Hva kreves av ferdigheter og egenskaper for å få og trives i denne jobben?

– For å kunne få denne jobben, kreves det at man snakker og skriver både flytende fransk og engelsk. Snakker du tysk eller spansk i tillegg, er du gull verdt for både Airbus og det meste annet av industri og IT her i Toulouse.

– Formell IT-kompetanse kreves ikke i denne jobben, men det forventes at man har interesse for feltet, og helst skal man ha jobbet med lignende tidligere.

– Det var absolutt ikke dette jeg hadde i tankene da jeg tok denne utdanningen!

Kristine Aarsheim

– En ting til, i Frankrike, spesielt her i sørvest, er arbeidskulturen en helt annen enn i Norge. Her kysser man kolleger på kinnet hver morgen for å hilse, og hver onsdag morgen kommer sjefen med croissanter til frokost. Hvis noen har bursdag, spiser vi kake (eller croissanter) og hver gang en høytid nærmer seg, er det festmåltid på pauserommet.

8. Hvordan endte du med denne jobben?

– Jeg hadde såvidt rukket å fullføre en arbeidskontrakt etter å ha jobbet tre måneder på et prosjekt, og satt faktisk på et fly til Stavanger da jeg mottok en e-post fra et rekrutteringsbyrå som ville ha meg inn på intervju til denne konkrete stillingen. De hadde funnet min CV på LinkedIn, og lurte på når jeg kunne stille til intervju.

– Her kysser man kolleger på kinnet hver morgen for å hilse.

Kristine Aarsheim

– Min forrige jobb kan jeg også takke LinkedIn for, en jobb jeg startet i før samboeren min og jeg i det hele tatt hadde rukket å finne oss leilighet her i Toulouse!

9. Er det noe mer du vil tilføye?

– Vi jobber skift. Annen hver uke jobber jeg fra sju til halv fire, resten av tiden jobber jeg fra halv elleve til sju om kvelden. Sent på ettermiddagen og utover kvelden har vi absolutt ingenting å gjøre, ingen flere forespørsler, ingen e-poster å besvare, ingen anrop.

– Mens kollegene mine får tiden til å gå ved å handle på nett eller titte på YouTube, bruker jeg tiden på å skrive blogginnlegg. For det meste er disse reiseskildringer og notater fra hverdagslivet i Frankrike.

10. Fortell litt om bloggen din!

– Bloggen min heter KristinesLykkeprosjekt.com, og skulle i utgangspunktet være nettopp det; et kortsiktig prosjekt hvor jeg skulle loggføre flytteprosessen fra Paris til Toulouse for å starte et nytt liv i ny by sammen med samboeren min. Bloggen min har videreutviklet seg fra å være et lite hobbyprosjekt til å bli en lidenskap, hvor jeg skildrer reiser og hverdagslivet i Frankrike.

– I ny og ne tjener jeg litt penger på bloggen, nok til å unne min samboer og meg et fint måltid på restaurant eller en kveld på teater, men absolutt ikke nok til å kunne leve av det.

– De hadde funnet min CV på LinkedIn, og lurte på når jeg kunne stille til intervju.

Kristine Aarsheim


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂