Fra å redde løver til å revolusjonre utelivsbransjen. Fanny Ødegård (23) er noe utenom det vanlige.

Hun har ingen bachelor å vise til. Men den unge og selvsikre dama fra Bærum er allerede i full gang med å digitalisere og samle hele utelivet i sin nye app Moodie.

Som om ikke det var nok, har hun jobbet med å lande en avtale med BBC, hvor hun vil at de skal kjøpe dokumentarfilmen hun og partneren laget om ulovlig løvejakt i Sør-Afrika. I tillegg har hun tatt pilottimer. Fanny har bare levd i 23 år, men har gjort nok til å ta pusten fra deg.

Kun 1% kvinnelige tek-gründere

Oslo Høyre inviterte henne til Stortinget tirsdag 23. oktober sammen med andre kvinnelige gründere for å snakke om hvordan politikere kan legge til rette for flere som dem i Norge.

– Der fikk vi høre at av alle som etablerer aksjeselskap (AS) i Norge, er 20% damer, og kun 1% av dem er innen teknologi! Jeg er altså en del av denne ene prosenten, og det er ganske kult!

Strategien hennes er enkel, men effektiv.

– Jeg går rett til de største i bransjen. Skamløs og rett på! Jeg tror på ideen jeg presenterer, og det virker som de synes det er spennende med denne unge dama som har hoppet rett inn i gründertilværelsen. Det har gitt meg mange gode venner og ikke minst gode referanser – som er utrolig viktig.

 

I KOSEHUMØR: Hunden til Fanny, Tindra, er skikkelig kosesyk! Og kos får hun fra Herman Wilhelm Bøgeborg, mannen bak kameraet til dokumentarfilmen de laget, og nå visuelt ansvarlig. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Hele utelivet i én app

Til nå har hun hatt en forrykende læringskurve, og tatt «hurtigutdanning» i bedriftsledelse, finans, markedsføring, forretnings- og apputvikling, for å nevne noe.

– I tillegg til å være uredd, er jeg sykt sta. Jeg gir meg ikke, og henger på til jeg har fått avtalen jeg ønsker, sier hun.

Moodie AS ble stiftet for omtrent ett år siden, 14. september 2017, og lansert i mai i år. Men ideen kom i 2016. Da var det kun Fanny bak spakene, den gang 21 år, og hun fikk fort med seg Herman Wilhelm Bøgeberg på laget som ansvarlig for selskapets visuelle profil. Han var også den som kom til Sør-Afrika for å filme den ulovlige løveoppdretten.

Mer om det senere…

Selskapet har vokst raskt. Nå er de flere ansatte, med styreledere, investorer og flere mentorer, deriblant Anniken Fjelberg, medgrunnlegger av 657 (forøvrig kåret til Norges beste kontorfellesskap).

– Moodie skal revolusjonere utelivsbransjen! Vi har allerede kommet godt i gang, og målet er å samle hele utelivet i én app: alt fra å bestille taxi, kjøpe inngang og garderobebilletter, gyldig ID, nattmat, finne vennene dine på kartet, få oversikt over alle utesteder, konserter og tilbud. Det finnes ikke, så vidt vi vet, noen sosiale plattformer som dette, hverken i Norge eller i verden, så nå har jeg dårlig tid, forteller hun energisk.

– Moodie skal revolusjonere utelivsbransjen!

Fanny Ødegård

HUMØRFYLT GJENG MED DÅRLIG TID: Nå er Moodie etablert i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og flere norske byer. Til våren står Stockholm for tur. Bildet er fra da Christian Radich seilte fra København til Oslo med investorer og gründere fra Techfestivalen i Danmark 2018. Foto: privat

Vil bli størst

Moodie skulle egentlig lanseres i mars, men trengte mer kapital. Her fikk Fanny oppleve at uttrykket «engleinvestor» (altså en investor som gir deg penger når du trenger det som mest) var oppskrytt.

– De tilbød meg utrolig lite for halve selskapet. Jeg visste at prosentene hadde mer verdi, og selv om det var vanskelig å si nei til pengene da, er jeg veldig glad for avgjørelsen. Potensialet er så mye større. Moodie skal jo revolusjonere utelivet og bli størst i verden, så her må vi tenke enda større, smiler hun selvsikkert.

Til nå har de allerede hentet inn 4,3 millioner, kun fem måneder etter lansering, og skryter av en tredje emisjon med en kapitalisert verdi av selskapet på 50 millioner kroner.

Investorene er blant annet privatpersoner fra EVRY Norge og Danske Bank, men 23-åringen er fortsatt hovedaksjonær, styreleder og daglig leder.

På partnersiden har Moodie blant andre SANDS, Oslo Taxi, BI, Vipps, Oslo Kommune, DNB Oppstartslosen og MTG. Sistnevnte er produsentene bak Paradise Hotel, hvor selskapet fikk produktplassering og annen reklame, noe som fikk fart på sakene.

 

MODIG MED MOODIE: Fanny Ødegård (23) har startet appen og den sosiale plattformen Moodie helt på egen hånd. Nå er de flere ansatte, og hun står foran deres egen lille Moodie-bil. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Fannys Afrika

Fanny Ødegård kommer fra en høyt utdannet og akademisk familie. Det lå altså litt i kortene at Fanny skulle studere etter videregående. Men den gang ei. Hun skulle bli pilot! Bare ikke riktig ennå.

Etter ett år med reiseliv på folkehøgskole, jobbet hun noen måneder i en blomsterhandel, før hun bestemte seg for å gjøre det samme som venninnen sin; reise til Sør-Afrika og jobbe frivillig med løver.

– «Slutt å tulle, nå har du gått et helt år på folkehøgskole, det er på tide å studere», sa familien. «Ikke bestem over meg, jeg skal dra», var svaret mitt da. Jeg var ikke klar for å studere, jeg var jo ung, jeg ville ut og reise! Men det er riktignok også den eneste «motstanden» jeg har fått fra familien min, sier hun.

Rett før hun dro, så hun dokumentaren Blood Lions (2015), om oppdrett av løver i Sør-Afrika som så jaktes på av rike mennesker, kun for moro skyld. Den ga henne en støkk.

– Jeg ble så provosert. Så jeg måtte gjøre noe med det!

«Slutt å tulle, nå har du gått et helt år på folkehøgskole, det er på tide å studere.»

Fannys familie før hun dro til Afrika

 

FRA Å SE DOKUMENTAR TIL Å LAGE SIN EGEN: Fanny og Herman laget sin egen dokumentar, inspirert av Blood Lions. De prøver å få til en avtale med BBC, og den er ikke tilgjengelig ennå. Foto: Herman Wilhelm Bøgeberg

Skulle passe på de «forlatte» løvene

Dette er det nok mange som har tenkt, men Fanny gjorde det. I ett helt år ble hun boende i Sør-Afrika mens hun jobbet med å avsløre rovdriften av løvene.

– Saken var at de «stakkars, forlatte løvene» som vi skulle ta vare på, var en del av hele oppdretten. Disse løvene var tatt fra mødrene sine og satt i fangenskap hvor vi, dumme nordmenn, skulle «passe på dem» før de ble voksne og klare til å jaktes skytes på. Vi måtte betale 25 000 kroner for å få lov til å bo der og jobbe frivillig, og bare dét var veldig merkelig, spør du meg.

Etterhvert fikk hun seg venner hun kunne bo hos, og endte med å dra fra gården.

 

FØDT I FANGENSKAP: Babyløve i inngjerdet område i Sør-Afrika. Foto: Herman Wilhelm Bøgeberg.

Men så inntraff ulykken

Sammen med tre andre venner, leide de en sjåfør og dro på safari. Men sjåføren fikk sleng på bilen, de veltet, og bilen rullet rundt flere ganger.

– Da vi endelig stoppet, lå jeg på bakken og så sjåføren løpe av gårde. Rett etterpå kom venninnen min krabbende ut av bilen med ansiktet fullt av blod, og kompisen min med knekt håndledd som bare hang og dinglet. Jeg forsøkte å reise meg, men falt sammen umiddelbart: seks ribbein var knekt. Så der var vi, skadde og forlatte i solsteik og 40 grader.

De fikk hjelp til slutt, og kom seg til sykehuset som lå to timer unna. Men der var beskjeden klar:

– «I’m sorry guys, but the doctor has left for today», sa damen i døra.

De fikk heldigvis sove der, men det var en kamp å få mat, pleie og smertestillende.

– Jeg tror det gikk åtte timer med papirarbeid og diskusjoner før vi fikk smertestillende, ler hun.

Det gikk heldigvis bra til slutt. Men Fanny ble værende i Sør-Afrika, til sin families store fortvilelse.

– Herregud, så mange farlige situasjoner jeg egentlig var i…

– Rett etterpå kom venninnen min krabbende ut av bilen med ansiktet fullt av blod, og kompisen min med knekt håndledd som bare hang og dinglet.

Fanny Ødegård

 

I SØR-AFRIKA: Dette bildet ble tatt en time før ulykken. Foto: privat

Sa hun var blogger

Etterhvert kom Herman ned for å være der i to intensive uker hvor de skulle filme og fotografere. Det hele resulterte i en avslørende dokumentar om oppdretten av løver som nå er utrydningstruet, og senteret endte med å legge ned driften av det frivillige arbeidet.

Ingwe Wildlife Center angret nok på at de sa ja til Fanny.

– For at vi ikke skulle bli tatt, sa vi at Herman var min personlige fotograf til bloggen min – som ikke eksisterte. Det var her vi skjønte hvor godt vi jobber sammen, så han var en selvfølge å spørre da jeg trengte en som han i Moodie!

Det var mens de jobbet med dette at «gründerånden» ble vekket i henne, for hun gjorde jo mye av det samme da som hun gjør nå: forhørte seg om hvem som ville støtte prosjektet deres.

En idé blir til

Vel hjemme i Norge, skal hun realisere én av mange drømmer hun har – å bli pilot!

– Jeg var godt i gang med pilotdrømmen, og kom inn på pilotskole i Barcelona på grunn av gode karakterer fra videregående. Men så var jeg ute på byen en dag, og mens vi står der i køen til utestedet som så mange ganger før, tenker jeg:

«Det må da finnes en bedre måte å organisere dette kaotiske utelivet på!» Og da var det gjort. Jeg forhørte meg litt rundt, snakket med andre gründere, og de sa «Gjør det! Du har allerede dårlig tid!», så jeg tok patent på det jeg kunne av ideen, og begynte å jobbe umiddelbart.

Med familiær støtte og økonomisk trygghet begynte hun på nok en eventyrlig reise.

– «Du kan alltids fly, Fanny, men det er nå du kan se om din idé er noe verden vil ha», sa de til meg.

Så hun fløy inn i gründertilværelsen i stedet. Fanny ser stadig tilbake på øyeblikket i Sør-Afrika, der hun lå på bakken som 18-åring i solsteiken med knekte ribbein.

– Jeg hadde nok ikke klart å starte Moodie hvis det ikke hadde vært for denne ulykken. Jeg lærte å stole på meg selv og mine avgjørelser, og etter alle de timene hvor vi kjempet for å mat, seng og smertestillende, er det bare småtterier å skulle pitche inn Moodie til næringslivstoppene, sier hun og smiler lurt.

 

BAK SPAKENE: Fanny rakk å ta noen flytimer før hun satset all sin tid på Moodie. Foto: Pilot Flight Academy

Fannys utdanning/erfaring:

  • Videregående, studiespesialisering.
  • Ett år med folkehøgskole: reiseliv og vintersport.
  • Ett år i Sør-Afrika som dokumentarfilmskaper.
  • Noen timer på Pilot Flight Academy.

Fannys råd (spesielt til deg som vil starte egen bedrift):

  • Vær sta! Kjemp for det du vil.
  • Ikke bry deg om hva andre tenker.
  • Kjør på! Selv om det kan være ensomt til tider.
  • Bygg et godt team rundt deg.

 

GROW UP: Moodies kontor i 657 kontorfellesskap i Oslo er ikke stort, men har de riktige ordene på plass. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Det er flere enn Fanny som har kritisert Ingwe Wildlife Center i Sør-Afrika, hvor hun jobbet frivillig: blant annet «Helly» fra Oslo i dette blogginnlegget fra 2014, og «marigiggel» i dette innlegget fra samme år. Stedet er nå lagt ned.


Les også: 

Synes du flere bør lese denne saken? Del den!