Martin Skadal (23) sa opp jobben for å redde verden

– Se mindre Netflix, gjør en forskjell i stedet, sier bergenseren.

Tenk deg alle organisasjoner som jobber for natur og klima, dyr og mennesker under én paraply. Et felles navn som samler alle som jobber hardt for å redde verden fra grådighet, urettferdighet, forurensning, og ødeleggelser.

Der har du ideen til 23-åringen Martin Skadal.

– Jeg ville hjelpe til overalt, ikke bare for klimaet, bare for dyr eller bare for mennesker.

– Er det ikke litt vel ambisiøst å starte en organisasjon som skal redde hele verden? Hva med å starte i det små, med kun forbruk og forsøpling, for eksempel?

– Jo, å redde verden er en stor oppgave. Men alt henger sammen. Hvis vi skal redde verden, må vi se alt i sammenheng. Alle er en del av naturen, mennesker er en del av dyreriket. Så derfor skal WSH, altså World Saving Hustle, redde naturen, dyr og mennesker.

Han ser seg rundt i kafélokalet hvor vi sitter.

– Grunnen til at jeg startet WSH, var fordi jeg syntes det var litt sånn her: Se for deg at alle i hele kafeen vil gjøre verden til et bedre sted. Men ingen snakker sammen, alle bare jobber med sitt. Jeg fant i alle fall ingen samlende organisasjon for alle de frivillige veldedige organisasjonene. Så jeg laget den!

«Alt henger sammen, og hvis vi skal redde verden, må vi se alt i sammenheng.»

Martin Skadal

 

INSPIRATOR: Martin har over 24 tusen følgere på Instagram, og når allerede ut til mange med sitt budskap. Foto: Skjermbilde

Hustle, hustle, hustle!

I løpet av sine 23 år har Martin Skadal fra Loddefjord utenfor Bergen rukket å:

 • bli så engasjert i en bærekraftig fremtid og forfatningen planeten er i idag, at han opprettet en egen frivillig organisasjon: World Saving Hustle.
 • være aktivt medlem i minst 15 organisasjoner.
 • grunnlegge sitt eget markedsføringsbyrå og jobbet som selger.
 • spille trommer i metallband siden starten av ungdomsskolen (trappet nylig ned).
 • konkurrere i NM på ski (slalom) etter å ha kjørt hver helg to sesonger.
 • være munk i to uker (i Norge).

Men nå er han mer enn opptatt med å redde verden.

– Sett at jeg ikke visste noe om deg. Hvordan ville du presentert deg selv? 

–  Åh, det spørs hvor god tid vi har… Men jeg pleier å si at jeg er gründer og fulltidsaktivist for natur, dyr og mennesker.

– Jeg må bare spørre… Hvorfor det navnet? 

– Hehe, en av mine store inspiratorer er Gary Vaynerchuk, og jeg har selv bakgrunn i salg og entreprenørskap, slik som ham. Det han snakker mye om, er å hustle, hustle, hustle, jobbe dødshardt hvis du skal oppnå noe. Derfor ble det World Saving Hustle, jobbe hardt for å redde verden!

Nå reiser han landet rundt og holder foredrag, samarbeider med mange veldedige organisasjoner for å spre informasjon og inspirere andre til å klatre litt ut av bobla si.

Tilværelsen hans handler om å spre mest mulig informasjon og engasjement, med et minimalt forbruk og null i lønn. 

 • Vil du lese flere inspirerende historier om unge voksne? Lik Talent Media på Facebook eller følg oss på Instagram.
FOREDRAGSHOLDER: Noe av det Martin gjør, er å reise rundt og delta i debatter og holde foredrag. I januar 2019 inviterte Too Good To Go ham for å snakke på deres treårsfeiring. Foto: Too Good To Go

Har 3-4000 kroner å bruke hver måned

– Jeg tror jeg har 3-4000 kroner å gå på hver måned. Men det går bra. Jeg har veldig få utgifter: mobilregning, reisevirksomhet, som bedrifter ofte dekker, og mat, som jeg ofte får der jeg bor. Bokostnader har jeg ikke: i Oslo har en bekjent en leilighet som nesten alltid står tom, og den får jeg passe på, og i Bergen bor jeg med en kompis i sentrum.

I tillegg har han noe som heter Patreon, det samme som Kickstarter, hvor folk kan donere penger.

Nå får han 419 dollar i måneden via Patreon, som er ca. 3400 norske kroner. Første delmål er 500 dollar, men det endelige målet er 2000 dollar for å kunne ha et velfungerende team.

Nå har han bygd opp et team rundt seg med frivillige, to faste assistenter (fortsatt frivillige, her får ingen betalt), mange samarbeidspartnere, og han er selv aktivt medlem i over 15 andre organisasjoner.

– Vi er blitt en ganske stor gjeng og engasjerer oss frivillig for de sakene vi tror på. Det kan være alt fra å arrangere filmvisninger hvor man ser hvordan dyr blir behandlet i enkelte næringer, stille i debatter om veganisme, eller arrangere plastsøppelplukking, forklarer han.

Det begynte med at han meldte seg inn i organisasjonene og var aktivist på fulltid for dem. Slik bygde han seg opp et nettverk som kom godt med da han ville skape sin egen organisasjon.

 

DEN SKJEBNESVANGRE BOKEN: – Jeg burde virkelig takke denne boken, den var liksom starten på alt, sier Martin. Foto: Amazon

Hvem er Martin Skadal?

23 år fra Loddefjord utenfor Bergen.

Grunnlegger og leder av den veldedige organisasjonen World Saving Hustle.

Har (i skrivende stund) 24 200 følgere på Instagram.

Jobber uten lønn og prøver å forbruke minst mulig.

Sponses av de som ønsker å støtte arbeidet hans.

Er veganer, spiller trommer og er ganske god til å stå på ski.

Leder for Bergen Veganfestival.

Grunnla sitt eget markedsføringsbyrå, Skadal Marketing, tidlig 2016 (ikke i drift nå).

Mediterer daglig.


Boken ble starten: han sa opp jobben og ble fulltidsaktivist

Martin forteller at han egentlig ville bli spesialsoldat. Men da kan ikke kom inn, skaffet han seg en jobb som var enkel å få, og som ikke krevde utdanning: telefonselger.

– Jeg solgte ID-kort til små bedrifter for fem ganger mer enn det kostet bedriftene å lage dem selv. Jeg fløy førsteklasse på fly og bodde på hoteller. Men en dag hadde jeg ekstra god tid på flyplassen, og nysgjerrig som jeg er, gikk jeg rundt på bokhandlene for å se hva som var populært. Der lå en bok som fikk meg til å stoppe: «Are you fully charged?» stod det. «Ja, er jeg egentlig det?» tenkte jeg, og kjøpte min livs første bok. Den åpnet virkelig øynene mine. Etter det leste jeg sikkert tjue selvhjelpsbøker bare de neste tre månedene!

Martin begynte å tenke på hva han egentlig holdt på med. Hva brukte han tiden sin til?

Han sa opp jobben sin. Men ikke nok med det, han ringte tilbake til gamle kunder og fortalte dem hvordan de kunne lage ID-kort selv.

– Jeg synes det var uetisk å lure folk på den måten. Så jeg måtte bare gjøre det, ler han.

«Den åpnet virkelig øynene mine, og etter det leste jeg sikkert tjue selvhjelpsbøker bare de neste tre månedene!»

Martin Skadal 

 

FLERE HUSTLERE DER UTE: WSH har flere engasjerte medlemmer. Bildene er fra aksjoner. Foto: privat

 

«I really just wanna be another guy that can help people for the better»

Hva er grunnen til at en ung mann velger å slutte i jobben og bli fulltidsaktivist?

Martin er usikker selv, men han tror det består av følgende faktorer: et ikke-eksisterende behov for å studere (ennå), en åpenbaring om hvordan han egentlig levde livet, og en rekke dokumentarserier om verdens tilstand som fikk ham til å tenke: all denne elendigheten, og her har jeg vært selger?

Martin forklarer at han alltid har hatt en stor og litt rar kjærlighet for alt og alle, natur, dyr og mennesker, og har et iboende behov for å hjelpe.

Dette behovet blomstret etter at han leste boken, og da Trump trakk USA ut av Parisavtalen, laget Martin en YouTube-video hvor han kommenterte det hele. Da begynte ballen å rulle: Instagram-kontoen hans gikk fra ca. tusen følgere til en mangedobling på kort tid.

«I really just wanna be another guy that can help people for the better», sier han i videoen.

Det var i juli 2017. En selgergutt fra Bergen på 21 år som hadde fått et kall i livet.

Fire måneder etter at Martin erklærer seg selv som «en som bare vil bidra til å gjøre verden til et bedre sted», mottok Brønnøysundregistrene en søknad om registrering av et nytt selskap: World Saving Hustle. Allerede i desember hadde WSH sin første aksjon.

– Folk bidro til å bygge organisasjonen først og fremst via Instagram. Folk sendte meg meldinger, eller svarte når jeg spurte om noen kunne lese igjennom noe, forklarer han.

Nå har WSH 35 lokallag i Norge og 11 utenfor landegrensene. Nøyaktig hvor mange som er medlem, har de ikke helt kontroll på, siden de ikke har medlemsregister eller betalende medlemmer – ennå. Men flere hundre frivillige er Martin sikre på at de har.

PRØVER Å REDDE VERDEN: Vi har lekt oss litt! Det er allerede mange som prøver å gjøre verden til et bedre sted, og Martin er utvilsomt et viktig nytt tilskudd. Foto: Synnøve S. Fallmyr/Pixabay

Ta vare på deg selv

Martin bruker all sin tid på å vekke engasjement og spre informasjon om det han mener er urettferdig og unødvendig i verden (som dyremishandling og overforbruk), men han er også opptatt av at vi mennesker må ta bedre vare på oss selv. For å redde verden, må vi først redde oss selv.

– Det er snakk om helt grunnleggende ting, men jeg tror mange har lett for å gå i gamle rutiner, og ikke være klar over om de faktisk tar godt nok vare på seg selv. Det kan være noe så enkelt som å drikke nok vann, spise sunn mat, få nok søvn og trene.

Selv har han tatt opp igjen en gammel rutine han hadde da fra 7.-10. klasse, hvor han trente seg opp til å bli spesialsoldat: Stå opp grytidlig og trene før jobb.

– Jeg våkner 05:45 hver morgen.

– Ingen slumring?

– Ingen slumring! Ikke nå. Jeg gjorde det før. Saken er at jeg får gjort mer på morgenen enn på natten. Jeg kan jobbe veldig effektivt på natten, men da tar jeg lettere dårlige valg: ser en eller ti YouTube-videoer for mye, tar én snack, så en til, og så har vi det gående. Da er det bedre å stå opp tidlig, for da er jeg ikke like fristet til å gjøre andre ting, forklarer han.

«Det kan være noe så enkelt som å drikke nok vann, spise sunn mat, få nok søvn, bevege deg og trene kroppen din.»

Martin Skadal

 

SELVBEVISSTHET: Rett før jul lagde Martin en oversikt over hva som er bra for ham, hva han er likegyldig til, og hva som ikke er bra. Når man er bevisste over dette, kan man ta bedre valg, mener han. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Vi har alle like mye tid

– Jeg hører ofte folk sier sånn «jeg skulle gjerne hjulpet mer til, eller gjort det og det, men jeg har ikke tid». Noen ganger er jeg så frekk at jeg svarer dem: «Du har tid, men du prioriterer det ikke.» Vi har jo alle like mye tid! Jeg har ikke flere timer i døgnet enn deg, men det handler om hvordan man prioriterer disse timene man har til rådighet.

Alle kan ikke si opp jobben sin for å jobbe fulltid ubetalt med å redde verden. Men Martin tror at mange av oss skulle ønske vi gjorde mer, enten for oss selv, eller for andre. Han synes folk lyver til seg selv når de sier de ikke har tid. I alle fall unge voksne som ikke har barn, er studenter, eller har en vanlig jobb.

– Slutt å se så mye Netflix, og gjør en forskjell i stedet, oppfordrer han. Med en liten nervøs latter etterpå.

«Jeg har ikke flere timer i døgnet enn deg, men det handler om hvordan man prioriterer disse timene man har til rådighet.»

Martin Skadal

Det er noe av det vanskeligste, tror han. Å slutte. Ikke nødvendigvis å begynne med noe, men å slutte å ligge så mye i sofaen.

– Jeg mediterer, for eksempel. En ting er å trene, da får jeg energi, men når jeg mediterer, setter meg ned i noen minutter og kobler helt ut, da får jeg orden på tankene og ser hva jeg holder på med og hvor jeg er på vei. Husk, ingen kjenner deg bedre enn deg selv. Kun du kan gjøre noe med det.

Så nå har Martin satt i gang med sitt oppdrag.

– Vi, det vil si jeg på fulltid og mine to frivillige assistenter som også er studenter, og alle de andre maaange frivillige og lokallagene rundt omkring, jobber jo fortsatt med å få organisasjonen ordentlig etablert. Men selv om vi er i oppstartsfasen, er vi kommet for å bli.

Som Peer Gynt sa:

«Ja, tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke.»

Martin ville gjøre verden til et bedre sted.

Han gjør ord til handling.

 

MARTIN SKADAL: Gründer og fulltidsaktivist. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Martins tips til deg som også vil redde verden litt:

 • Bli veganer. Hvis du ikke vil gå hele veien – gjør noe for å minimere kjøttforbruk.
 • Produsér mindre søppel og kildesorter søplet ditt. Altså: kjøp mindre.
 • Plukk plast fra havet og strender.
 • Støtt organisasjoner og mennesker som jobber for en bedre verden, og engasjer deg aktivt.
 • Gjenbruk foran å kjøpe nytt.
 • Reparer foran å kjøpe nytt.
 • Se dokumentarer og les om verdensproblemene selv om de ikke angår deg direkte – ennå. (Men vær kritisk til det du ser og leser.)
 • Ta vare på deg selv.
 • Snakk med andre om det.

Synes du flere bør lese om Martin? Del saken! 🙂