– Min definisjon på suksess? Frihet til å nyte livet

Forlagseier, foredragsholder og rakettforsker Julien S. Bourrelle (36) snakker om møter som kan endre livet ditt, om å gå din egen sti, om livskvalitet og suksess.

– Hei, Julien, veldig hyggelig.

Et par klare, våkne øyne, fast håndtrykk – hvis hender senere skal gestikulere ivrig når han snakker om å forme sin egen vei, om kulturer og rakettforskning.

For ja, Julien S. Bourrelle er faktisk rakettforsker.

Men det han gjør nå, er å drive sitt eget forlag og holde foredrag Norge rundt om nordmenn og kulturer.

Han er kanskje ikke en typisk leder i form av å lede mange mennesker, men han har ledet mange ledere på rett vei når det gjelder kommunikasjon med ansatte fra andre kulturer, og skal nå veilede studenter i å finne sin egen vei.

DU HAR KANSKJE SETT DISSE BØKENE? Det er Julien som står bak. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Livskvalitet først

– Jeg skal faktisk snart holde foredrag om akkurat dette temaet: å gå din egen vei.

I 2014 startet han Mondå Forlag (av det spanske ordet «mundo» (uttales mondå), som betyr «verden») for å gi ut bøkene sine om nordmenn og norsk kultur – for å forklare utlendingene hva i all verden vi er slags folk og hvorfor vi gjør som vi gjør.

Kanadieren er nemlig ekspert på kommunikasjon, kulturer og nordmenn – nordmenn sett fra en utlendings øyne.

Dette endte med to bøker i bestselgerserien The Social Guidebook to Norway, som illustrerer typiske norske normer og vaner på en morsom måte. Situasjonene i boken er lett gjenkjennelige for både nordmenn og utlendinger.

– Vi har fått tilbud om å gi ut flere bøker, få flere ansatte, bli et enda større forlag. Men det har vi takket nei til. Vi vil være frie. Livskvalitet foran penger og stress.

Bare i år har de takket nei til fem bøker.

– Vi tjener bra. Min definisjon på suksess inkluderer friheten til å kunne nyte livet. Fra januar til april i år jobbet vi fra stranden i Indonesia, og det kan vi fordi vi ikke har ansvar for andre ansatte.

«Vi vil være frie. Livskvalitet foran penger og stress.»

Julien S. Bourrelle

KANADISK NORDMANN: Han har bodd i Trondheim siden han kom til Norge i 2009, men i sommer flyttet han til Oslo, hvor han bor med sin norske samboer. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Det livsviktige møtet

– Fra rakettforsker til forlagseier, foredragsholder og forfatter? Du må forklare sammenhengen. 

– Jo, jeg har alltid vært god i matte og fysikk. Også har jeg vært nysgjerrig. Jeg studerte sivilingeniør i maskin på McGill-universitet i Montreal. Under masteren begynte jeg å jobbe i et prosjekt med den kanadiske romorganisasjonen, forklarer han.

Og det er egentlig her det hele begynner.

For mens han jobber her, hilser han nemlig alltid på sekretæren.

– Jeg sa hei og hjalp henne med småting. En fredag ettermiddag da jeg var på vei hjem, går jeg forbi henne og ønsker henne god helg. Men hun stopper meg, og sier: «Jeg har sett et tilbud om et scholarship som kunne passet deg bra.» Tre uker senere planla jeg reisen til Tyskland, forteller han.

For masteren hadde behov for ganske konkrete faglige spesialiseringer, og de fantes ikke alle i Canada. Men nå kunne Julien reise verden rundt i to år og ta disse fagene.

Hadde Julien ikke hatt god kontakt med sekretæren, hadde han mest sannsynlig ikke fått beskjed om stipendet i god nok tid til å søke.

– Uten dette møtet hadde jeg nok aldri vært her i dag. Har du hørt dette sitatet av Steve Jobs? Han sier: «You can never connect the dots looking forwards, only looking backwards». Det er først når du ser tilbake på livet ditt at du forstår alle de små valgene og tingene som har formet det. Bare tenk på Tinder! Ett sveip kan forandre alt.

Dette stipendet ga altså Julien muligheten til å studere og bo i Tyskland, i Spania, i Australia, i New Zealand og Norge.

En kul tur til Norge

Da han kom til de nordlige breddegrader med dobbelt master i astrodynamikk for å starte doktorgraden ved NTNU, var det noe annet som skulle ta over slik at han aldri fikk fullført graden sin.

– Hver gang jeg flyttet til et nytt land, måtte jeg bygge nettverk på nytt, bli kjent med folk, eksponeres for en annen kultur.

Dette gjorde at Julien fikk en unik forståelse for hvordan man blir en del av andre kulturer, og hvordan man oppfatter dem ut i fra sitt eget kulturelle perspektiv.

Men da han kom til Norge, ble han litt satt ut.

– Nordmenn og generelt skandinavere hadde en helt annen måte å være på! Dere vil helst ikke forstyrre hverandre, og sier derfor ikke hei uten grunn. For dere er det en måte å være høflig på, for mange utlendinger kan det oppleves annerledes, kanskje til og med litt frekt.

– At flere norske studenter sliter med ensomhet kan også delvis ha en kulturell forklaring. Mange nordmenn er kanskje ikke helt bevisste over sin egen norske sosialiserings-logikk. I Norge må man først melde seg inn i et organisert aktivitet, det jeg kaller “framed activity” i mine bøker, og hvis man ikke gjør det, kan man fort føle seg utenfor. 

 

FREMOVER BAKFRA: Steve Jobs sa det, men Søren Kirkegaard sa det før ham: «Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs.» Man må altså se seg tilbake for å forstå livet man lever i dag. Det er Julien helt enig i. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Foredrag om kulturer

NTNU hadde (og har) et mål om å være internasjonalt fremragende.

– Men du kan ikke være et internasjonalt fremragende universitet hvis de internasjonale studentene ikke er en del av studentmiljøet. De utenlandske studentene var isolerte. Jeg var den første utlendingen som noen gang har sittet i hovedstyret på NTNU. Jeg begynte etterhvert å presentere for universitetet hva utfordringene deres var fra et utenlandsk perspektiv. Og plutselig ble jeg bedt om å holde foredrag.

Nå holder han 60-70 foredrag i året om akkurat dette.

– Slik har det vært hele mitt liv; når en interessant mulighet har dukket opp, har jeg sagt ja. Nå, med boken og foredrag, tjener vi nok til å ha et godt liv, samtidig som vi føler at vi bidrar til samfunnet. Jeg prøver å inspirere andre til å ta mulighetene som dukker opp underveis.

– Go with the flow, rett og slett?

– Ja! Go with the flow.

Juliens råd til unge som skal velge vei:

  • Si ja.
  • Tenk utenfor boksen.
  • Gjør det du har lidenskapelig interesse for.
  • Fokuser på å tjene penger selv, ikke om å søke om penger.
  • Opplev andre kulturer fra innsiden, ikke heng med skandinavere i utlandet.
  • Lær et nytt språk, du vet aldri hvor dette kommer til å ta deg.
  • Ta sjanser og risiko.
  • Ikke tenk for langt fremover, du vet aldri hva som kommer til å skje i morgen.

Saken ble først publisert 15. september 2018.