Nathalie (30) har to fulltidsjobber – vil lage jul for ensomme

Alle rundt henne feiret jul mens hun ikke kunne det selv: begynner planleggingen av stor julefeiring i Oslo julen 2020.

Det florerer av julepynt og salg, alle skal på julebord og gaver er daglige samtaleemner. Enten om du vil det eller ikke: julen er her, alle skal vite det, og alle hjerter gleder seg?

Ikke nødvendigvis.

Julen er utfordrende for de som er ensomme og de med dårlig råd.

I 2016 kom en rapport fra UNICEF som melder at 19 % av nordmenn føler seg ensomme i julen. Det er nesten én femtedel, eller 750 000 mennesker.

Det er ikke bare eldre og enslige voksne som føler seg ensomme blant juletrær og pepperkaker: de unge er også en betydelig del av statistikken.

Tall fra årets Ungdata-undersøkelse viser at 21,8 % av alle ungdomsskoleelever var plaget av ensomhet i 2018. Blant videregåendeeelver er tallet høyere: hele 27 % føler seg ganske mye plaget eller veldig mye plaget av ensomhet.

Hvis du da, av en eller annen grunn er alene på julaften fordi du ikke ønsker, ikke har lyst eller mulighet til å feire med familie eller venner – ja, da vil denne ensomheten forsterkes betydelig den 24. desember.

Jobbet mens alle andre feiret

Nathalie Lao (30) fra Stavanger er én av de som har følt seg ensomme i julen. Foreldrene hennes innvandret fra Kina, og hun nærmest vokste opp på restauranten de drev. Siden man tradisjonelt sett ikke feirer jul i Kina og foreldrene hadde dårlig råd, ble det ingen julefeiring på Nathalie eller søsknene da hun vokste opp.

Likevel feiret alle rundt henne jul. Men da julaften kom, var hun på jobb.

– Vi var en ganske fattig familie og hadde heller ikke råd til å feire jul. Mens alle vennene mine gledet seg, jobbet jeg med familien i restauranten på julaften som hvilken som helst annen dag, forteller hun til Talent Media.

Siden ble hun student, men da alle andre dro hjem til jul, ble Nathalie igjen i leiligheten. Foreldrene jobbet jo uansett.

Derfor inviterte hun en medstudent som hadde brutt kontakt med familien til å feire jul med henne.

Nå, mange år senere, vil hun gjøre det på nytt – bare i enda større skala: arrangere en stor julefest for ensomme julen 2020.

– Jeg har en fulltidsjobb og driver mitt eget firma, så jeg trenger god tid til å planlegge, sier hun.

Nathalie Lao

  • Driver selskapsfirmaet Oslo Bevertning, etablert i oktober 2018.
  • Jobber som kontormedarbeider i PRA Group i Bjørvika.
  • Fra Stavanger.
  • Bor i Oslo med samboer.
  • Bachelor i økonomi og administrasjon fra Universitetet i Stavanger.
GRÜNDER: Nathalie Lao. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Endelig nok ressurser

Nathalie startet Oslo Bevertning i oktober i fjor, og etter ett års tid med drift har hun en gruppe på omtrent 150 servitører hun leier inn til arrangementer. Hun kan allerede skryte av å ha arrangert fester (som oftest servering og dekorasjon) til Burberry, Nike, Valentino, Martine Lunde, og mange flere.

Å arrangere jul for ensomme er én av mange ideer gründeren går med, og nå har tiden kommet for å sette den ut i live.

– Jeg har hatt lyst til dette lenge, og nå har jeg endelig ressursene, sier hun.

Hun satser på å få i gang et stort arrangement til så mange mennesker som mulig, litt avhengig av hvilket lokale hun får tak i.

– Til tross for at jeg har to fulltidsjobber, har jeg bestemt meg for å lage jul til neste år og det skal jeg gjøre, sier hun bestemt, og legger til:

– Om jeg så må betale for lokalet selv!

Ser etter sponsorer

Hun vil altså arrangere en stor julefeiring for de som føler seg ensomme og for familier som ikke har råd.

Nå ser hun etter sponsorer til mat, gaver og lignende – ikke minst noen som kan stille med et stort lokale å feire i.

– Først og fremst trenger vi et sted å være. Jo større lokale, jo flere folk kan vi lage jul for!

Hun planlegger juleverksted, julemat- og drikke, live-musikk og leker. Selv stiller Oslo Bevertning med servitører og dekorasjon.

– Har du noen med deg til å arrangere dette?

– Nei, jeg gjør alt alene.

Nøyaktig hvilken dag i desember 2020 det blir er ikke helt bestemt; det avhenger litt av når frivillige og samarbeidspartnere kan stille (mange servitører drar hjem til jul).

Det er ikke sikkert det blir på selveste julaften, men hun vil uansett sørge for at de som ellers ikke gjør det, skal kunne si at de har feiret jul.

Det blir i Oslo siden det er her Nathalie bor nå, men hun håper konseptet vil spre seg.

Tror mange synes det er flaut å spørre

Selv om mange kanskje har folk å være med ellers, er jul en intim høytid for mange, og dørene lukkes slik at det er kun den innerste kretsen av familien som samles.

– Jeg har selv sittet hjemme alene i jula, og ikke hatt råd til å feire jul. Jeg vet hvor flaut, skamfullt og vondt det er og kan være. Det var flaut å spørre folk om å få bli med og innrømme at jeg ikke hadde noen å feire med.

Det er nettopp det som er poenget med denne feiringen; at det er mange der som tilsynelatende har et sosialt liv, men som likevel er ensom på julaften når kun de nærmeste samles.

Ett av målene med feiringen, som hun foreløpig har kalt «Christmas for one day», er å gi deltakerne følelsen av å ha noe å glede seg til.

– Jeg gledet meg aldri til jul siden vi ikke feiret det, men nå elsker jeg julen! Nå har samboeren min og jeg laget våre egne tradisjoner. Jeg gleder meg hvert år, og vil gi denne følelsen videre.

Hun håper på å få med seg faste samarbeidspartnere slik at dette kan bli et årlig arrangement.

Det skal være gratis, men med påmelding.

Tror hun fyller et tomrom

Nathalie er ikke den første til å tenke slik: det er allerede mange organisasjoner som arrangerer jul for de som ikke har noen å feire med – men de fleste tilbudene er for de med rus- og alkoholproblemer, til hjemløse, til innvandrere og romere.

Talent Media har snakket med flere organisasjoner. Det virker som Nathalies målgruppe; de som fremstår som mennesker med helt normale liv men føler seg ensomme i julen eller har dårlig råd, er en gruppe som ikke har egne arrangementer (i alle fall ikke i hovedstaden).

Noen av de som har erfaring med å arrangere jul for ensomme er Alternativ Jul: i 52 år har de laget jul i Oslo spesielt for de uten et sted å bo, eller med rus- og alkoholproblemer.

– I fjor hadde vi omtrent 2700 gjester, men Nathalie har en litt annen målgruppe enn oss, og vi ønsker henne velkommen til å bidra med sitt, sier styreleder og daglig leder Henning Holstad på telefon.

Irene Mathisen er daglig leder i Slustasjonen, et trossamfunn under Frelsesarmeen. Hun forteller at de med rus- og alkoholproblemer og innvandrere har ganske mange tilbud om julefeiringer, men at de som «bare» er ensomme ikke har mange tilbud.

– Jeg tror Nathalie kommer til å fylle et tomrom. Det vi ser er at frivilligheten øker betraktelig i julen, nettopp fordi de som er ensomme vil ha noen å være sammen med, sier Mathisen.

Og Nathalie?

– Jeg synes først og fremst det er viktig å hjelpe til og gi noe tilbake hvis man kan og har kapasitet til det. Jeg vil gi andre noe å glede seg til, og synes det er viktig å bry seg og vise omtanke. Det nytter ikke bare å snakke om problemene eller stenge dem ute, for da skjer det heller ingen forandringer, sier hun.

– Jeg har bestemt meg for at dette skal skje.


Vil du organisere noe?

Se om det er gjort allerede eller hvordan du går frem:

Disse organisasjonene jobber med å arrangere jul for andre, kontakt ditt nærmeste lokallag:

  • Røde Kors
  • Frelsersarmeen
  • Kirkens Bymisjon
  • Turistforeningen (DNT) arrangerer noen steder julefrokost – sjekk om ditt lokale lag arrangerer noe lignende eller en tur.
  • Alternativ jul

Les mer om Nathalie: 

Nathalie (30) står bak festene til noen av landets mest kjente profiler – med sitt eget byrå hun grunnla for 8 måneder siden

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

 Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇