NSO: Næringslivet må forstå hvor viktig internasjonal kompetanse er

Studentorganisasjonen mener bedrifter ikke verdsetter utveksling.

Det skriver Dagens Næringsliv.

I dag, onsdag 9. januar, pågår NHOs årskonferanse, hvor tema er «Vi og verden», og beskrives slik:

Norge har aldri vært mer sammenvevd med verden enn vi er i dag. Verdens utfordringer er derfor våre utfordringer. Globale trender påvirker det norske samfunnet og bedriftenes fremtidige livsgrunnlag her hjemme og ute i verden. Handel med andre land har dannet grunnlag for vår velferd, og Norge er helt avhengig av stabile avtaler og felles internasjonale spilleregler.

Både regjeringen og studentorganisasjonen synes det er viktig at norske studenter får internasjonal erfaring gjennom utvekslingsopphold, noe NHO selv uttrykker i temaet for årskonferansen. Men medlemsbedriftene vektlegger det ikke i rekrutteringsprosessen. 

Praktisk erfaring og norskkunnskaper viktigst

I dag drar 16 prosent av norske studenter på utveksling. Norge har forpliktet seg til et mål om at 20 prosent av studentene som fullfører en grad, skal ha hatt et studie- eller praksisopphold i utlandet innen 2020, meldte TV2 i fjor høst.

Ifølge NHOs kompetansebarometer fra 2016, oppgir flest NHO-bedrifter at de vektlegger praktisk erfaring og norskkunnskaper, og færrest vektlegger internasjonal erfaring og fremmedspråk. 

Dette hovedmønsteret stemmer også med det bildet som framkom i undersøkelsen for 2014, heter det i undersøkelsen.

Det står ikke skrevet noe om internasjonal erfaring i undersøkelsene fra hverken 2017 eller 2018.

– Må få hodet opp av sanden

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikalsen, mener det er et problem at internasjonal kompetanse ikke vektlegges av norske bedrifter.

– Nå kommer det sterke signaler både fra politisk og akademisk hold om at vi trenger den internasjonale kompetansen studenter får ved å dra på utveksling. Hvis ikke næringslivet får hodet opp av sanden også, er det et problem, sier Mikalsen til Dagens Næringsliv.

Avdelingsdirektør for kompetanse og innovasjon Rune Foshaug i NHO, synes kritikken fra NSO er basert på snevert grunnlag, men sier til DN at han er enig i at næringslivet må bli enda flinkere til å vektlegge utenlandsopphold i rekrutteringsprosessen.

 

LEDER AV NSO: Håkon R. Mikalsen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂