Nyutdannet og uten jobb? Her er rådene

Slik unngår du å miste motet.

Kommentar av Safa Al-Nashy fra LagMinCV.


Du har søkt relevante jobber i 1-2 år og enda ikke fått fått deg jobb.

Når det har gått så langt er det tungt å svelge.

De fleste føler seg motløse og har mistet både håpet og troen på at de er gode nok. Etter ett eller to år med jobbsøking er du nødt til å se realiteten i øynene og finne ut hvorfor. I karriereveiledning er det to viktige faktorer som er nødt til å tas tak i:

  • Er det noe med meg og min personlighet som gjør at jeg ikke kommer meg videre?
  • Er det noe med bakgrunnen og kompetansen min som ikke er optimal?

Kan det være jobben som ikke passer?

Er det et vanskelig jobbmarked, eller er det du som er vanskelig? Passer du virkelig inn på de arbeidsplassene du ønsker å søke på? Det er nå engang sånn at de fleste velger nye ansatte som passer inn med resten.

Søker du jobb i et konservativt finansmiljø, men har piercinger, liberale meninger og flere synlige tatoveringer? Da må du ta en vurdering på om dette er riktig sted for deg? 

Du må finne arbeidsplassene som tar deg for den du er. Ikke prøv å presse deg inn et sted blant folk som ikke er likesinnede, da vil du gang på gang møte motstand.

Artikkelforfatter: Safa Al-Nashy fra LagMinCV. Foto: Helene Evje

Gå i deg selv før du søker jobb

Det vanskeligste steget er å gå i seg selv først. Er det noe du gjør som gjør at du ikke gir et godt inntrykk?

Virker man høy på pæra eller viser lite ydmykhet så plukkes det lett opp. Det kan fort bli tolket som at du egentlig er utrygg. Trygge mennesker tar ansvar, er ydmyke på at de ikke kan alt, men vet hva de kan bidra med.

Tør å spørre andre, selv om det er skummelt

Våg å spørre venner og familie om du har noen trekk som gjør at de tror du ikke blir ansatt. Vær åpen for kritikk og innspill.

De kan si noe du er uenig i, og det er greit, men du har spurt de og det er deres inntrykk. Hvis de har det inntrykket, så kan det være andre som har det samme. Det kan være sårende og tungt å høre, men det er noe du rett og slett må bite i deg.

Spør også folk du ikke kjenner så godt, de har et mye ferskere inntrykk av deg. Tør å spørre videre og følg opp hva du gjør. Deretter spør du deg selv hvorfor? Og vær ærlig med deg selv; stemmer det denne personen sier?

FÅ HJELP: Spør om råd fra venner og familie, de vil bare hjelpe. Illustrasjonsfoto: NeONBRAND/Unsplash

Ikke sitt stille!

Bruk tiden du har mens du «venter» på å få jobb. Bli med på nettverkstreff, gå på foredrag og lær deg nye ferdigheter. Skriv artikler, vær aktiv eller bidra med noe lokalt og frivillig. All erfaring er nyttig.

Ta tak i egne trekk og utfordre deg selv. Gå i selvhjelpshylla i bokhandelen, book en time hos en psykolog, en karriereveileder, coach e.l. Noen som kan hjelpe deg i riktig retning.

Vær villig til å senke kravene dine

Har du søkt jobber innenfor din utdanning og ikke fått napp? Kanskje det er mange om beinet og rett og slett vanskelig å nå til topp? Da må du være smart og starte litt i motsatt ende.

Vær villig til å senke kravene dine for den perfekte arbeidsplass – for nå! Søk mange steder, selv på noe som ikke er direkte relevant for deg. Det viktigste er å komme seg ut i arbeid.

Mennesker som allerede er i arbeid er utrolig mye mer attraktive for arbeidsgivere. Det viser lite karakter å sitte og vente på at noe skal dukke opp. Ta et vikariat eller søk på en stilling som er “under” dine kvalifikasjoner, men som likevel gir deg erfaring.

VÆR TÅLMODIG: I starten kan det være lurt å ikke være kresen på jobbene, men ikke glem ambisjonene dine heller. Illustrasjonsfoto: Hunters Race/Unsplash

Ønsker du jobbe som leder? Jobb som lærervikar. Da får du øvd på å lede samt å bygge din egen trygghet og styrke. Vil du jobbe i finans? Søk på jobber som sekretær eller assistent, det vil åpne mulighetene dine.

Svelg stoltheten og bruk nettverket ditt. Spør alle du kommer over. Plutselig er noens onkel sjefen i et selskap som kunne ha passet deg godt.

Og til slutt:

Ta eierskap over din egen fremtid. Hvis du vil noe så tar du de nødvendige grepene for å komme dit. Jobb deg oppover, ett steg om gangen.

Se på de som virkelig har lykkes, mange av de har startet som assistenter eller i oppvasken på en restaurant. All lærdom er god lærdom. Lykke til, det er opp til deg å gjøre innsatsen.


 Safa Al-Nashy er en del av LagMinCV-teamet, som tilbyr hjelp til å skrive søknader og CV-er. Artikkelen ble først publisert på deres hjemmside 21. oktober 2019. 


Her er flere tips til deg som ikke får napp på jobbsøknadene:

  • PS: I menyen vår har vi en egen kategori for deg. Innhold > råd til jobbsøkere. 

Får du avslag på jobbsøknadene dine? Her er tre råd.

Vil du også skrive et slikt innlegg eller har du spørsmål? Send en e-post til tips@talentmedia.no

…eller kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇