SYNK ELLER SVØM: Minst mulig opplæring, mest mulig læring? Til noens store frustrasjon, til andres glede. Illustrasjonsfoto: Mike Fox

Podkast: Opplæring i ny jobb er noen ganger slik. «Hopp i det! Synk eller svøm! Si ifra hvis det er noe.»

Ansvarsfraskrivelse eller en bevisst metode? Karriererådet diskuterer opplæring på ny jobb.


Som nyutdannet – eller bare ny i jobben, har man tusen spørsmål, man er usikker, og det er mye å sette seg inn i. Mange vet ikke helt hva jobben går ut på, hva man egentlig skal gjøre. Da er det hyggelig med litt opplæring, veiledning (kanskje til og med på en pedagogisk måte!) og innføring i arbeidsplassen, arbeidsoppgaver, regler og forventninger.

Det er, på godt og vondt, mange historier der ute om nyutdannede og uerfarne som blir kastet hodestups inn i nye jobber, etterfulgt av beskjeden «si i fra hvis det er noe!». Den klassiske synk eller svøm-metoden.

Joda – det kan funke det, og den nye lærer hinsides mye, men det er frustrerende å ikke føle at man blir tatt vare på. 

I studio: Utvikler i FINN Hanna Holler Kamperud (28), produktsjef i Telia Christoffer Lindblom (28), og vår vante programleder Espen Sæle og rekrutteringsekspert Hans Petter Stub.

Karriererådet #18 (16 min)

  • Hanna begynte i jobb og fikk tilnærmet null opplæring.
  • Hva kan man forvente?
  • Hva sier loven?
  • «Synk eller svøm» – si i fra hvis det er noe!
  • Om å ta ansvar selv.

…og mye mer!

EPISODE 18 OM OPPLÆRING: Du hører, klokkevis øverst fra venstre, Christoffer Lindlbom, Hanna Holler Kamperud, Hans Petter Stub og Espen Sæle.

 

Du finner også Karriererådet på:

Vi minner om at å søke jobb er en nyansert affære, og det er varierte meninger om hvordan ting bør gjøres. Det finnes ingen fasitsvar, og jobbsøking og rekruttering er hele tiden i utvikling. 


Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere og produseres i samarbeid med Radio Metro.

Har du spørsmål i forbindelse med jobb og karriere, eller har du opplevd noe du vil at rådet skal ta opp? Skriv til oss!

Hør også:

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇