Profesjonell boknerd og butikksjef som 23-åring

Forklar meg jobben din: – Ikke gjør det for status eller penger, gjør det fordi det engasjerer deg, sier Malin Hvammen Adriaensen (27). 


Av Linda Bjerga Vela


1. Hvem er du?

Jeg er Malin Hvammen Adriaensen, er 27 år og jobber som butikksjef på Norli Pyramiden i Tromsø. Jeg har tidligere også vært butikksjef for Norli City Nord i Bodø.

Da jeg ble ansatt som 23-åring ble jeg Norlis yngste butikksjef – den tittelen tror jeg at jeg fortsatt holder!

Jeg anser meg selv som en profesjonell boknerd. I fjor leste jeg 141 bøker, og per april i år har jeg allerede lest 54 stykk, altså ca. 16.500 sider!

I tillegg er sosiale medier en stor hobby for meg, og jeg driver Instagram-kontoen @readygoread, hvor mitt “mission” er å spre leseglede og leselyst.  

2. Hva gjør en butikksjef?

– Som butikksjef i hvilken som helst butikk er du øverste leder, og med det ansvarlig for teamet du har med deg på arbeidsplassen. Det er din oppgave å sørge for at de har en god arbeidsplass å jobbe på, og motivere dem til å gjøre en god jobb.

I bokhandel er selvfølgelig en av de største og viktigste arbeidsoppgavene dine å selge bøker, anbefale kunden nye gode leseopplevelser og finne frem bøkene de ønsker seg.

I tillegg må man bestille varer, finne gode måter å få ut det man ikke lengre skal ha inne, fikse kampanjer og følge opp beskjeder fra hovedkontoret. 

Det er også jeg som er ansvarlig for å lage turnusen til gjengen som jobber for meg, og generelt sørge for riktig bemanning i sesong og høytid.

 

UNGT TALENT: Malin ble Norges yngste butikksjef i Norli som 23-åring. Foto: Privat

3. Har du utdannelse, og er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelor i KPL – Kulturprosjektledelse fra Høgskolen i Innlandet. Et ledelsesstudie med fokus på planleggingen og gjennomføringen av arrangementer i kulturbransjen.

Kanskje ikke det studiet som er mest relevant for butikksjef-rollen i bokhandel, men jeg har hatt bruk for noe av det jeg lærte på studiet i hvert fall!

4. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

Jeg tror det finnes veldig mange personlighetstyper i butikksjef-livet, og at alle stiller med forskjellige egenskaper som gjør dem egnet til jobben.

Jeg tror det er viktig at du bruker den personligheten du har til å skape en vei du selv vil gå på, men som butikksjef i bokhandel krever det nok selvfølgelig at du er litt over gjennomsnittet interessert i bøker.

Du bør også være en god leder, kunne stå for egne avgjørelser og ha en liten dose kreativitet. Du må være god med mennesker, både kunder og medarbeidere, og du bør ha litt forståelse og interesse for tall.

5. Hva er det beste og det kjedeligste med jobben?

– Det beste er uten tvil alle de fine kundesamtalene om bøker, og det at jeg får muligheten til å anbefale videre noen av mine favoritter. 

Det er lite som føles bedre enn når en kunde kommer tilbake for å fortelle meg hva de synes om boken! Det er heller ikke spesielt dårlig å være omringet av bøker hele dagen, og ha så enkel tilgang på nye eventyr.

Det kjedeligste med jobben må nok være at man jobber såpass mye alene. Handelsstanden blir bare en tøffere og tøffere bransje å jobbe i, og det går selvfølgelig utover personalbudsjettene.

Det kan blant annet bli litt utfordrende å få gått på toalettet, og det kan føles ensomt å ikke ha noen å sparre med og dele opplevelser med i butikken.

 

I GODT LAG: Hvis Malin blir ensom på jobb er det godt å ha en enhjørning-ballong som kan holde henne med selskap. Foto: Privat

6. Hvorfor ville du jobbe med dette?

Jeg elsker bøker! Det er nok det enkleste svaret. Jeg elsker å lese, og finner så mye glede i å kunne anbefale gode leseopplevelser til andre.

Det å kunne profesjonalisere bokanbefalingene mine, og faktisk jobbe fulltid med dette var en liten drøm som gikk i oppfyllelse.

7. Hvordan fikk du denne jobben?

Jeg begynte som ekstrahjelp i Norli julen 2011, og jobbet de neste fire årene som dette. I 2015 flyttet jeg til Bodø og på det tidspunktet skulle de åpne sin første butikk der.

Jeg søkte på stillingen som butikksjef siden det var den eneste stillingen som var utlyst på det tidspunktet, men fikk den i utgangspunktet ikke.

Senere ringte jeg han som var ansvarlig for ansettelsesprosessen for å høre hvordan de lå an. Jeg fikk jeg vite at de var midt i andregangsintervjuene og håpet på en rask ansettelse etter det.

«Jeg tror det er viktig at du bruker den personligheten du har til å skape en vei du selv vil gå på»

Malin Hvammen Adriaensen

Jeg spurte deretter om når resten av stillingene til butikken skulle lyses ut, fordi jeg hadde erfaring fra Norli og ville gjerne være med i teamet i Bodø. Vi avtalte et møte noen dager senere.

Jeg trodde at jeg kanskje var på et lite intervju for en litt mindre stilling, men samtalen ble avsluttet med at han sa at de skulle ta meg med i vurderingen til butikksjef-stillingen likevel!

Jeg måtte på en runde til med intervjuer i Oslo, før de faktisk bestemte seg for å gå for meg – til tross for at jeg ikke var en kandidat de vurderte i utgangspunktet.

Til slutt: har du noen råd til studenter og kommende jobbsøkere?

Uansett hva du har lyst til her i verden, må du ha litt stå-på-vilje. Du må tørre å gjøre det lille ekstra og gi litt av deg selv.

Hold på med noe du interesserer deg for. Uansett som det er studier eller jobb: ikke gjør det for status eller penger – gjør det fordi det engasjerer deg, fordi du bryr deg og fordi det er et felt der du hele tiden er interessert i å lære mer og utvikle deg videre.


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Bør flere lese dette? Del saken! 🙂