Sa opp fast stilling for å gjøre det hun ville

Kommunikatøren Karoline Rise Nøstdal (29) fulgte hjertet og valgte ett års vikariat foran den faste stillingen hun hadde.

Hun har omtrent hundre ting på agendaen nå, spesielt siden det er Arendalsuka når vi ringer henne og spør om hun ikke har litt tid til overs. Og det har hun, den unge kvinnen fra Stathelle i Telemark, som nå er markeds-og kommunikasjonsansvarlig for Knuden – Kristiansand kulturskole.

Karoline har alltid vært samfunnsengasjert, glad i mennesker og skriving, og tenkte at journalistikk og medier passet for henne da hun skulle studere videre etter å ha gått tre år på medier og kommunikasjon på videregående.

Ferden bar til New York hvor hun studerte foto og reportasjeteknikk, men fant ut at journalistikk ikke var veien å gå. Derfor søkte hun seg til PR-linjen i Volda, hvor hun tok bachelor i pr, kommunikasjon og medier. Med dette i bunnen, fortsatte hun på master i Samfunnskommunikasjon ved Univeristetet i Agder, i Kristiansand.

Myk overgang fra studier til arbeidsliv

Da hun tok masteren sin i samfunnskommunikasjon, ble hun headhunted inn i jobben som kommunikasjonsrådgiver i LOS (norsk strømleverandør, datterselskap av Agder Energi).

– Jeg hadde praksisen min i Agder Energi, og arbeidet mitt hadde blitt lagt merke til. Slik fikk jeg en 100% vikarstilling i LOS parallelt med masteren. Jeg hadde derfor en flytende overgang fra studier til arbeidsliv, forklarer hun.

Som student var hun blant annet aktivt engasjert i Rhetorica (studentforeningen for kommunikasjonsstudenter), Studentparlamentet og Kommunikasjonsforeningen. Herfra har hun virkelig fått bekjentskaper som har hjulpet henne videre.

– Overgangen til arbeidslivet blir ikke det samme slaget i trynet hvis du velger deg et studium med praksis. Under skolegangen ved Høgskulen i Volda hadde vi mye praksis, og vi hadde også en runde med praksis under masteren, som ledet til jobben i LOS.

Hun har søkt på få jobber i sitt liv, for nettverket hennes har «passet på» at hun har fått jobb når hun har trengt det.

– Overgangen til arbeidslivet blir ikke det samme slaget i trynet hvis du velger deg et studium med praksis.
Karoline Rise Nøstdal

VIL DU VÆRE MED, SÅ HENG PÅ: – Jeg får ofte spørsmål om jeg vil bli med på ulike prosjekter, og denne måneden har jeg fått forespørsler fra nettverk i Uganda og Dubai, sier kommunikatør Karoline Rise Nøstdal. Foto: Morten Krogstad

Tok sjansen

Etter endt utdanning fortsatte hun i LOS fordi det var to ute i svangerskapspermisjon. Da begge var tilbake, var Karoline usikker på hva hun skulle gjøre videre. Hun tenkte: «Shit, hva gjør jeg nå. Det er bare en måned til jeg er arbeidsledig.»

– Jeg var spent på hvor lenge jeg kom til å gå uten jobb. Hittil hadde jeg vært heldig ved å jobb via nettverk. Så var jeg heldig nok en gang og ble kontaktet av Ordkraft (kommunikasjonsbyrå), og fikk fast jobb der. Jeg rakk å være arbeidsledig i to uker, ler hun.

Den muligheten hadde hun ikke fått så raskt hvis hun ikke hadde hatt nettverket sitt på Sørlandet.

– Etter ett år i Ordkraft savnet jeg å jobbe med barn og unge slik jeg gjorde i LOS, hvor jeg var prosjektleder i LOS-fondet. Så fant jeg en stillingsutlysning som markeds- og kommunikasjonsansvarlig på kulturskolen i Kristiansand – søkte, og fikk jobben!

Det begynte som ett års engasjement, men som i så mange andre tilfeller ble det utvidet til fast stilling.

– Da sa jeg jo opp en fast stilling i Ordkraft og takket ja til ett års vikariat på kulturskolen. Jeg fulgte hjertet og tok en sjanse. Og det er akkurat det man kan gjøre når man er ung – å ta sjanser. Jeg måtte gjennom en ny søkerunde om samme stilling med 70 søkere på listen. Etter tre intervjurunder fikk jeg beholde jobben, er veldig glad for det.

– Det er akkurat det man kan gjøre når man er ung – å ta sjanser.
Karoline Rise Nøstdal

Kommunikatøren som bindeledd

Kommunikatøren blir brukt til mye forskjellig. Siden Karoline begynte på kulturskolen, har hun blant annet utformet ny grafisk profil og nye nettsider. I dag jobber hun med alt fra internkommunikasjon til innholdsproduksjon, sosiale medier og pressearbeid. I tillegg kommer oppgaver til er litt på siden av utdanningsfeltet.

– Vi kommunikatører fungerer som et bindeledd mellom ulike parter: mellom ledelsen, lærere og samarbeidsaktører. Det siste året har mye av jobben gått ut på å samhandle med arkitekter, ingeniører og ansatte – vi skal nemlig ha et nytt bygg. Ok, så kan jeg kanskje ikke så mye om byggeprosesser og arkitektur, men jeg lærer himla mye underveis, ler hun. 

Karoline har også vært engasjert av TEXxArendal de siste årene som kjernemedlem av teamet, kurator og ansvarlig for medieteamet.

Karolines utdanning:

  • Master i samfunnskommunikasjon fra Universitetet i Agder, Kristiansand.
  •  Bachelor i pr, kommunikasjon  og medier fra Høgskolen i Volda.
    • Praksis i Tallinn, Estland.
  • Foto og reportasjeteknikk fra Metropolitan College of New York.

Karolines råd:

  • Vær åpen for andre steder enn Oslo. Både fordi de kan være like, om ikke mer spennende, og det kan være enklere å få jobber med mer ansvar på mindre plasser.
  • Velg et studium med praksis.
  • Engasjer deg i relevante grupper på nett og bruk LinkedIn aktivt. Ikke vær overfladisk ved å legge til folk uten å kjenne dem eller å ha møtt dem.