Sette gaming på CV-en? Tja.

Forsker: Mange positive erfaringer å ta med seg inn i arbeidslivet.

Det har skjedd mye på spillfronten de siste årene, og bølgen bare vokser: NRK streamet semifinalen og finalen i FaceIt Major London helgen 22.-23. september, og sendte ned reportere for å rapportere direkte fra arrangementet.

I tillegg lanserte nylig de sin nye satsning P3 Gaming, og Manpower har en pågående kampanje om å sette gaming på CV-en. Dette resulterte i at at over 600 har satt spillerfaring på CV-en sin, i følge nettstedet Computerworld.no.


Men hva betyr denne økende interessen for gaming for arbeidslivet og jobbsøkere? Er det noe man bør sette på CV-en? Kan man faktisk ta med seg lærdom inn i arbeidslivet?

 

P3GAMING: NRKs nye satsning i september: en Youtube-kanal om spill. Foto: Skjermbilde

En av de mest voksende næringene i verden

– Spill er kunst. Spill er kultur. Spill er næring. Spill er fellesskap på tvers av sosiale skiller og land. Det kan være sabla god pedagogikk, og gi gode ferdigheter. Det sa kulturminister Trine Skei Grande under Norsk filminstitutts Spill ut i verden-konferanse på Filmens hus i Oslo 26. april i år.

Grande snakker om de mange negative holdningene til spill, og at de bør endres. Hun trekker paralleller til fremtidens jagerflypiloter som må forholde seg til store mengder informasjon i samme sekund, akkurat slik en god spiller gjør.

– Dette er en at de mest voksende næringene i verden, sa hun.

Voksende næringer åpner for arbeidsplasser, innovasjon og utvikling.

– Jeg sitter også i RSU (Regjeringens SikkerhetsUtvalg), og vi snakker om at Norge har et desperat behov for kompetanse til å beskytte landet digitalt. Og da vil jeg ha flere av de som sitter og bygger opp igjen nettsidene til The Gathering (Norges største datatreff) etter et hacke-angrep, sa hun til ungdommene i salen under konferansen.

– Spill kan være sabla god pedagogikk, og gi gode ferdigheter.
Trine Skei Grande, kulturminister

SPILLENTUSIAST: Kulturminister Trine Skei Grande (V) snakket i spillernes favør i april i år. Foto: Skjermbilde/YouTube

Forsvaret: Mange har det som hobby, men regner det ikke som kompetanse

For å beskytte den digitale delen av landet, har vi vårt eget cyberforsvar. Talent Media spurte om gode spillferdigheter kan gjøre en forskjell hvis man ønsker seg en karriére i Forsvaret:

– Kort oppsummert ser jeg liten grunn til å tro at e-sport, gaming eller hva man ønsker å kalle det skal være noe som gir særskilte fordeler for stillinger i Forsvaret, svarer kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret, Knut H. Grandhagen i en e-post.

– Når det er sagt, så er det viktig å understreke at det heller ikke er diskvalifiserende. Men for å være helt ærlig tror jeg de alle fleste arbeidsgivere vurderer sine ansatte basert på kompetanse og erfaring, ikke hobbyer og fritidsaktiviteter. 

Han sier at det kan være enkelte forhold de verdsetter i rekruttering, som for eksempel teknologisk innsikt og systemforståelse, noe mange som  engasjerer seg sterkt i dataspill har.

– Men da snakker vi kompetanse, ikke fritidsaktiviteter som sådan. Men det betyr ikke at det ikke er personell i Forsvaret som har dataspill som hobby. Ved første års oppstart av cyberteknikerutdanningen hos oss i år førte mange, om ikke de fleste, opp gaming som hobby. Men de søkte og fikk studieplass med bakgrunn i sin erfaring, sin tjenestebakgrunn og sin kompetanse, skriver Grandhagen.

– Mange, om ikke de fleste, førte opp gaming som hobby.
Knut H. Grandhagen, kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret

Kan få leder- og strategierfaring

– Om man bør sette spilleferdigheter på CV-en kommer naturligvis an på hvor du søker, men det fins flere jobber hvor spillerfaring kan være relevant, sier Helga Dís Ísfold Sigurðardóttir, førsteemanuensis ved Nord universitet sitt bachelorprogram i Spill- og opplevelsesteknologi.

Men det er ikke bare i spillbransjen at spillerfaring er positivt.

– Å spille strategispill med flere på laget gir erfaringer som er verdifulle i arbeidslivet. Dersom jeg skulle ansatt noen i en prosjektstilling, hadde jeg sett positivt på spillferdigheter: hvis man for eksempel har ti års erfaring med å lede raids i World of Warcraft, kan du ha erfaring med å lede lag med tjue forskjellige spillere med hver sine ferdigheter, gjerne fra forskjellige land. Dette krever kontroll, strategisk tenkning og oversikt.

– Dette er verdifull erfaring de tar med seg inn i jobben, og jeg hadde absolutt vektlagt det som en positiv erfaring, sier hun.

FØSTEEMANUENSIS VED NORD UNIVERSITET: Helga Dís Ísfold Sigurðardóttir. Foto: Oddvar Örn Hjartarson 

Men det kan være risikabelt

– Hvordan opplever du holdningene til gaming i arbeidsmarkedet?

– Det begynner å bli mer åpenhet rundt gaming og aksept for det, men det er en viss risiko knyttet til det å sette det på CV-en, eller skrive det i en søknad. Du kan være heldig som får CV-en din lest av en som enten spiller selv, eller har forståelse for det, eller så kan du bli ledd av og tatt useriøst, forklarer Sigurðardóttir.

Hun anbefaler jobbsøkeren å undersøke bedriftens holdninger til gaming før man eventuelt setter det på CV-en.

– Det begynner å bli mer åpenhet rundt gaming og aksept for det, men det er en viss risiko knyttet til det å sette det på CV-en, eller skrive det i en søknad.
Helga Dís Ísfold Sigurðardóttir, førsteemanuensis ved Nord universitet

– Jeg ser aldri på gaming som et minus. Uansett bruker man jo å skrive sine fritidsinteresser på CV-en, og her kan man jo skrive at man liker å spille. Men det er på høy tid at det begynner å bli mer aksept for gaming som både hobby og som en ferdighet, sier hun.

Jobbmuligheter?

Selv om det ikke fins mange stillinger ute innenfor dataspill (vi fant bare én stilling på finn.no og karrierestart.no, og på NAV sine sider var det ingen), er det likevel mange andre jobber man kan trekke paralleller til. Det fins også flere utdanninger innenfor feltet, blant annet spilldesign på Westerdals og Spill- og opplevelsesteknologi ved Nord universitet.

I følge utdanning.no, kan du jobbe som systemutvikler og programmerer (det er her de fleste jobbene ligger), som dataingeniør eller datatekniker.