Sigbjørn (27) behandler og forebygger lidelser

Idrettsentusiasten flyttet fra Bodø til København for å jobbe videre som fysioterapeut.

Av Anneli Charlott Ellingsen


1. Fortell litt om deg selv!

– Jeg heter Sigbjørn Sjøteig og er 27 år. Jeg bor i København, men er oppvokst på Ørnes i Nordland to timer sør for Bodø.

2. Hvor og hva jobber du som?

– Jeg arbeider som fysioterapeut ved Kiropraktik i Centrum midt på Nørreport i København. Det er en stor tverrfaglig klinikk med over 15 forskjellige behandlere innenfor blant annet kiropraktikk, fysioterapi, osteopati og massasje.

3. Beskriv kort hva jobben din går ut på.

– Som fysioterapeut jobber jeg kort sagt med å behandle, veilede og forebygge lidelser, skader eller sykdom. Mye av jobben jeg gjør går ut på å diagnostisere hva pasientens problem er, prøve å finne ut av hvorfor det er kommet, og dermed legge en plan for hvordan man sammen med pasienten kan løse det problemet.

– Det er viktig å være en god menneskekjenner og like å jobbe med mennesker.

Sigbjørn Sjøteig

4. Nevn tre helt konkrete arbeidsoppgaver du utfører stort sett hver dag.

– Jeg arbeider med manuell leddbehandling, treningsveileder pasienter og koordinerer videre behandlingsforløp sammen med pasienter.

 

VEILEDER: En fysioterapeut må ikke bare behandle sine pasienter fysisk, men også veilede dem. Foto: privat

5. Hvilken utdanning har du?

– Jeg har en bachelorgrad i Fysioterapi fra University College Syd-Danmark i Esbjerg, samt et årsstudium i idrett fra Nord Universitet i Bodø.

6. Er denne utdanningen relevant for jobben du har?

– Bachelorgraden er nødvendig for å kunne praktisere som fysioterapeut i Norge, så den kan vi trygt si er relevant. Årsstudiumet fra Bodø var også veldig relevant ettersom vi blant annet hadde en del undervisning i anatomi, fysiologi og treningslære som kom godt med når jeg startet på fysioterapiutdannelsen.

– Det som fungerer for en pasient, behøver ikke nødvendigvis å fungere for en annen og man må derfor være villig og klar på å tilpasse fremgangsmåte og behandling. 

Sigbjørn Sjøteig

7. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

– Det er viktig å være en god menneskekjenner og like å jobbe med mennesker. Man skal kunne se ting fra pasientens ståsted og lytte på deres ønsker og behov. Det som fungerer for  én pasient, behøver ikke nødvendigvis å fungere for en annen, og man må derfor være villig og klar på å tilpasse fremgangsmåte og behandling. Mer generelt er det viktig med en grunnleggende god forståelse og interesse for biomekanikk og anatomi.

8. Hvordan endte du opp med denne jobben?

– Etter 1,5 år som fysioterapeut i Bodø fant jeg ut at jeg ville flytte og bo i København. I månedene før flyttingen sendte jeg ut så mange søknader jeg kunne, både uoppfordret og på utlyste stillinger. Jeg endte opp med å dra til København på fem jobbintervju, hvor jeg var så heldig å bli tilbudt jobb alle stedene. Da kunne jeg fritt velge den klinikken hvor magefølelsen var best og hvor jeg følte jeg kunne få en spennende og utfordrende arbeidsdag.

 

EN JOBB MED OG FOR MENNESKER: Du bør ikke være sjenert og sky andre folk hvis du skal jobbe som fysioterapeut. Foto: privat

I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂