Sigrid Moltumyr (MDG): Nå er det viktigere enn aldri før å utdanne seg til et grønt og bærekraftig arbeidsliv.

En ny generasjon arbeidstakere er på vei.

Innlegg skrevet av Sigrid Aanestad Moltumyr (18), leder i Grøn Ungdom Sunnfjord i Sogn og Fjordane. 


Norge er verdens beste land å vokse opp og bo i. Få land scorer bedre enn oss når det kommer til å være lykkelig og å føle seg trygg. Mulighetene ligger og venter på oss allerede når vi er små.

Retten til 13 år med skolegang, gratis helsetjeneste og ikke minst studielån gjør at vi kan ha store forhåpninger og et godt liv i en god jobb som vi trives i. Folk i jobb er viktig for at velferdssamfunnet skal fungere. Det er de som betaler skatt som driver velferdsstaten – ikke oljen.

I 2019 kan vi ikke lenger satse på fossile bransjer, det tilhører nå fortiden. Ikke fordi det er så himla gøy å slutte med det som har vært en del av Norges identitet i lang tid, men fordi vi må.

FN har gitt oss ti år på å begrense fatale klimaendringer – nå er det viktigere enn aldri før å ikke utdanne seg til et ustabilt og ikke-fremtidsrettet arbeidsliv.

Vi må belage oss på at vi ikke burde utdanne oss til å bli oljearbeidere, men heller tenke nytt: gründerskap, sosialt entreprenørskap og fornybar energi.

Vi trenger de beste i det grønne skiftet

Vi trenger både de beste hendene og de smarteste hodene i det grønne skiftet. Vi trenger ingeniører og IKT-arbeiderne, små og mellomstore bedrifter. Gründerskap og sosialt entreprenørskap. Samfunnet er stadig i endring og mulighetene for oss unge er mange og rommer et bredt spekter.

Vi som er unge i dag skal danne fremtidens arbeidsplasser og føre Norge trygt igjennom det grønne skiftet.

En næring som vi økende grad vil trenge i fremtiden er jordbruket. Det er lett å ta for gitt, men tomatene og hveten kommer ikke flyvende på et teppe. Et stadig økende folketall og klimaendringer gjør at vi må produsere mer av maten vår selv.

Bønder har i mange år gjennom nåværende regjering blitt fratatt subsidier som har gjort at det er blitt mindre attraktivt og gå inn i et arbeidsliv eller utdanne seg til agronom. Det har videre ført til at Norges selvforsyning er på 35 % og vi importerer for svimlende 62 milliarder kroner i året.

Det er en trussel på størrelse med at halve FrP ikke tror på klimaendringer. Det er viktig for alle at flere enn i dag velger agronomi og vil satse for at vi skal ha mat på bordet.

Grønne arbeidsplasser handler om trygghet. Trygghet for både nåværende og kommende generasjoner, både nasjonalt og globalt.


Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇

Vil du bli ettertraktet på arbeidsmarkedet? Begynn å les avisa