Skal du på jobbintervju over video? Dette må du tenke på først

– Unngå familiebilder på veggen og sol i ansiktet, sier karriereveileder.

Det norske arbeidslivet har blitt snudd på hodet i løpet av kort tid. Koronaviruset har ført til at jobber blir borte, jobber blir satt på pause, men har også ført til økt behov i helsevesenet og butikkbransjen.

Finn.no ligger det i dag 14 158 ledige stillingsannonser og på Nav.no hele 23 877. 

For deg som er på jobbsøkeren betyr det derfor ikke nødvendigvis at prosessen stopper opp. Det som derimot i de fleste tilfeller vil utspille seg annerledes enn vanlig er selve intervju-delen.

Av smittevern- og karanteneårsaker blir de fleste intervjuer gjort digitalt disse dager, enten det er via Zoom, Teams eller Skype. For mange vil nok dette intervjuet oppleves helt annerledes enn hva et personlig møte ville gjort.

For å gjøre det fremmede video-intervjuet litt lettere har vi snakket med tre eksperter som gir sine tips og råd.


Det digitale førsteinntrykket

De fleste er enige om at førsteinntrykket er noe av det viktigste på jobbintervjuet. Det betyr øyekontakt, rene klær, engasjement – og et fast og godt håndtrykk.

Hva gjør man altså når man kun ser personen på en pc-skjerm?

– Mye av de samme rådene gjelder på et digitalt intervju som på et fysisk intervju, forteller Gisle Hellsten, karriereveileder ved Universitetet i Oslo.

– Kle deg profesjonelt, ha blikkontakt og snakk tydelig. Det er vanlig å snakke litt fortere når man er alene, ha det i bakhodet underveis. Et tips er å se på nyhetene og lytt til hvor sakte nyhetsoppleseren faktisk snakker. Så sakte burde du også snakke.

Det er lett å bli distrahert av andre ting når man sitter i eget hjem. Sørg derfor for at du unngår potensielle forstyrrelser underveis i intervjuet. 

– Slå av mobil og andre duppedingser som kan gi lyd.  Kikker du rundt eller stirrer ned i pulten vil det bli veldig tydelig i et videointervju, sier Jon Paulsen, rekrutteringssjef i bemanningsbyrået Manpower.

Videre råder han til å finne et rom hvor det ikke vil komme andre bort til deg eller vises i bakgrunnen på skjermen.

REKRUTTERINGSSJEF: Jon Paulsen jobber i bemanningsselskapet Manpower: Foto: Manpower

Forberedelse, forberedelse, forberedelse!

Før hvilket som helst jobbintervju følger det grundig forberedelse. Les deg opp om bedriften, tenk gjennom svar på forhånd – og vær trygg på hvordan akkurat din kompetanse vil gavne arbeidsgiver.

Når du skal gjøre et intervju over video krever det litt ekstra forberedelser –  i alle fall hvis du ønsker at det skal gå så bra som mulig!

Først, bli kjent med den tekniske delen av mediet du skal bruke. Trenger du å laste ned en app? Støtter pc’en din lyd og video. Finn ut av dette på forhånd. Å logge inn for sent er det samme som å komme for sent!

–  Sjekk hvordan sittehøyden din er i forhold til skjermen. Husk at ansiktet ditt skal være sentralt i bildet. Tenk også på at bakgrunnen din bør være ryddig, unngå familiebilder på veggen og rot på gulvet, sier Hellsten.

– Mange glemmer å tenke på lyset. Sjekk hvor sollyset er slik at du faktisk synes.

KARRIEREVEILEDER VED UIO: Gisle Hellsten. Foto: Tron Trondal

Øv med en venn først

Som med alle prestasjoner er det en fordel om man har trent på forhånd. Dette gjelder spesielt om man skal gjøre et digitalt intervju for første gang.

– Den største tabben man kan gjøre er å ikke øve i det hele tatt. Mange er ikke vant med å se og høre seg selv på video, og så blir de satt ut av dette. Sjekk på forhånd at du er komfortabel med deg selv på skjermen, sier Hellsten.

Karriereveilder Elaine Bloom er enig med Hellsten at det er greit å bli vant med å se seg selv i forkant.

– Jeg har opplevd kandidater som er så opptatt av å se på seg selv og hvordan de selv fremstår, at de glemmer både smil og øyekontakt. Husk at den som intervjuer deg faktisk kan se og høre det meste, påpeker hun.

Bloom driver blant annet podkasten Karriereveiledning med Elaineog forteller videre at det er viktig å være obs på kroppsspråket når man sitter komfortabelt hjemme. 

– Nå man ikke møtes fysisk er det fare for å bli passiv, mindre engasjert og altfor avslappet. På den andre siden er det mange som overkompenserer og blir for ivrige. Å snakke for fort, for mye og for høyt kan føre til at arbeidsgiver ikke får med seg det du sier.

KARRIEREVEILEDER: Elaine Bloom. Foto: privat

Slapp av, det kommer til å gå bra

Mens man rydder rommet, sjekker det tekniske og sørger for at familiemedlemmer holder seg unna,  kan man trøste seg med at det finnes noen fordeler ved det digitale jobbintervjuet også.

Slik som at man kan forberede noen «jukselapper». 

– Du kan skrive ned det viktigste du vil få frem på noen lapper, og for eksempel feste de på bordet eller på siden av skjermen. Bare sørg for at arbeidsgiveren ikke ser de, tipser Hellsten.

– Du slipper å bekymre deg for hvordan du fysisk skal bevege deg fram og møte intervjueren, og du slipper å bekymre deg for å gi et svett håndtrykk, minner Paulsen om.

Og husk, det kan godt hende dette er like nytt for arbeidsgiver som for deg!

– Det lov til å si at du synes det er uvant og at du har gjort det du kan for å forberede deg. For alt du vet er det første gang intervjuer også bruker dette mediet, sier Bloom.

En ting er alle tre enige om:

Du har blitt kalt inn på intervjuet fordi arbeidsgiveren vil ha deg der. Slapp av og vær deg selv, det slår aldri feil.

Rådene – Kort og godt:

  • Kle deg profesjonelt, ha blikk kontakt og snakk tydelig.
  • Gjør deg kjent med mediet på forhånd: sjekk at det tekniske fungerer.
  • Sørg for ryddig bakgrunn og lys, og at ansiktet ditt er i sentralt i bildet.
  • Vær sikker på at du er komfortabel med å se og høre deg selv. Øv på forhånd.
  • Pass på kroppsspråket, ikke bli for avslappet bare fordi du er hjemme.
  • Lag gjerne noen huskelapper til deg selv, men sørg for at de ikke synes på skjermen.

Har du lest denne?

Slik planlegger du langsiktig i koronaens tid

Kjenner du noe eller noen vi bør skrive om? Tips oss!

…eller kanskje noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇