Slik bør du skrive jobbsøknaden din

Vær profesjonell, men ikke for formell. Å skrive en god jobbsøknad er ingen enkel sak.

Det å skrive en god jobbsøknad krever mye trening, mye tenking og høytlesning. Og er det noen som kan skrive gode søknader, og fortelle andre hvordan de skal gjøre det, så er det René Brunsvik.

Mannen bak bloggen CV-nerden har blant annet seks år som karriereveileder hos UngInfo i Oslo, og hadde flere jobbveiledninger daglig. I tillegg har han skrevet artikler og bøker om emnet, og holdt en rekke jobbsøkerkurs. Nå frilanser han som tekstforfatter og driver bloggen videre.

Brunsvik kan ikke garantere at du får jobb ved å følge han råd, men han har hatt hundrevis, kanskje tusenvis at veiledninger og snakker mye med arbeidsgivere underveis, hørt hva de er interesserte i, og har dermed tett kontakt med mottakersiden.

Hvordan skal jobbsøknaden struktureres?

– I innledningen er målet ditt at arbeidsgiver skal få et raskt overblikk over hvem du er og hva du kan tilby, og bli nysgjerrig nok til å lese resten av søknaden nøye. I avslutningen skal du minne arbeidsgiver på hvor god kandidat du er, spikre fast hvor motivert og klar du er, og gjøre det lett for arbeidsgiver og kontakte deg videre, sier Brunsvik. 

Alt i mellom innledning og avslutning står du fritt til å strukturere selv, men i følge eksperten finnes det en logisk måte å gjøre det på:

– Skriv først et avsnitt om deg selv, hva du har gjort tidligere, hvilken erfaring og kompetanse du har. Så bør du forklare hvorfor du er motivert for akkurat denne jobben, og hva du kan bidra med. Og deretter, eller underveis, bør du vise at du kjenner til jobben du søker på, forklarer han.

Det viktigste er at du raskt forklarer dem hvorfor du er deres kandidat for jobben ved å fortelle hvor motivert du er og hvorfor du og din bakgrunn passer inn.

 

JOBBSØKER-EKSPERTEN: René Brunsvik. Foto: Privat

Hvor formell skal man være?

– Dette avhenger av jobben. Noen bransjer er konservative, og forventer formalitet. Likevel er nok svaret generelt at du skal være mindre formell enn du kanskje tror, og i hvert fall formell på en litt annen måte, sier han, og fortsetter:

Mange søknader blir formelle i språk og tone – dette blir ofte alt for krøkkete og stivt, med formuleringer som “Jeg søker herved på denne stilling” eller “dog har jeg meget stor motivasjon for deres jobb”, og lignende.

Brunsvik mener at hvis du er formell på denne måten, kan det komme i veien for å selge deg inn som en varm og motivert person, med tydelig personlighet. 

Er det krise hvis den er lengre enn én side? 

– Du skal i prinsippet klare å holde deg til en side, og bør etterstrebe det. Skriver du over en side er det viktig at du har en god grunn for det – teksten bør i så fall være stappet av nødvendig og etterspurt informasjon. 

Hvordan kan man skryte av seg selv uten å virke for pompøs og begynne med «jeg» hele tiden? 

– Det er en egen kunst å skryte av seg selv her i Norge. Vi er ikke amerikanere, og det er sjelden kledelig hvis vi slår oss på brystet og forsøker å rope høyest i rommet. Samtidig er det viktig at du får frem kandidaturet ditt på en tydelig og god måte, og ikke blir for passiv og stille, sier han.

– Et tips er å skryte uhemmet av din egen motivasjon. Der har du ingen grenser, og det tråkker ingen på tærne. Du kan skryte uhemmet av hvor motivert og dedikert du er, hvor lyst du har, hvordan dette passer perfekt inn i fremtiden du ser for deg, og så videre. 

Men å skryte av tidligere erfaringer og egenskaper, er en hårfin balansegang, i følge Brunsvik.

Hvis du skal skryte av et sterkt resultat, få gjerne med hvor mye du lærte i prosessen, hvor gode støttespillere du hadde, hvor stolt du er over å ha vært en del av det. Ikke la arbeidsgiver bli redd for at det kommer en “verdensmester” som trykker andre ned.

«Ett tips er å skryte uhemmet av din egen motivasjon.»

René Brunsvik

VIKTIGE ORD: Jobbsøknaden må skrives nøye. Foto: Christin Hume/Unsplash

Hvor nøye skal man svare på stillingsannonsen i søknaden?

Han forklarer at stillingsannonsen er ditt “vindu” inn til jobben, der kan du se hva de behøver og forventer av deg, men det er viktig å skille mellom hva som er viktig og mindre viktig i stillingsannonsen.

– Som eksempel satt jeg i en ansettelseskomité en gang, hvor vi fikk inn mange søknader som, av en eller annen grunn, nevnte at de var utrolig gode i Trivial Pursuit og lignende ting. Vi skjønte ikke hvorfor, før vi så på stillingsannonsen at vi hadde etterspørt “Svært gode allmennkunnskaper”, sier han og fortsetter:

For oss var gode allmennkunnskaper en fin ting å ha i stillingen, men ikke et krav, og ikke noe søkere trengte å bruke et helt avsnitt på å overbevise oss om. Og ofte er det ting mellom linjene og som er forventet – for eksempel at du vil klare å føre regnskap og budsjett hvis du har en master i økonomi.

Skal man prøve å trykke så mye som mulig om seg selv inn i søknaden, eller spare noe til intervju, eller være veldig selektiv?

– Dette kommer også an på hvem du er og hvilken bakgrunn du har. Men svaret er som regel et sted i mellom. En jobbsøknad er ikke en eksamen hvor du skal gå gjennom alt du har gjort og all kompetanse du har. Da blir det en lang og nokså selvsentrert tekst. Det er fint å huske at arbeidsgiver ikke skal bestemme seg for å ansette deg etter å ha lest søknaden – arbeidsgiver skal få lyst til å innkalle deg til intervju.


Jobbsøknadens disposisjon:

 1. Innledning. Hvem er du?
 2. Bakgrunn. Hva er din erfaring, hva er din motivasjon for jobben?
 3. Din rolle hos arbeidsgiver. Hvorfor passer du hos dem? Hva kan du bidra med? Hvilke erfaringer har du som gjør at du kan løse arbeidsoppgavene?
 4. Avslutning. Gjør det enkelt for dem å kontakte deg.

Renés råd:

 • Vis at du vet hva jobben går ut på.
 • Ikke skriv for formelt – da virker du stiv og upersonlig.
 • Hold deg til én side. Du skal ha en god grunn for å skrive mer enn det.
 • Skryt av din motivasjon for jobben. Løft gjerne frem andre, ikke la arbeidsgiver tro at du har dårlig selvinnsikt som tror at du er bedre enn alle andre.
 • Ikke skriv det åpenbare (at du kan regnskap hvis du har en master i økonomi).
 • Svar på stillingsannonsen, men ikke nødvendigvis hvert eneste punkt.
 • Vis at du kjenner til bedriften og interesserer deg for den.
 • Omtal deg selv i første person, ikke skriv «man».

Saken ble først publisert i november 2018.

Kjenner du noen som trenger disse rådene? Del gjerne saken.