Slik får du motivasjon til å studere hjemmefra

Stengte skoler og nydelig vårsol kan sette brems på studie-motivasjonen. Men: – Husk at semesterslutt nærmer seg med stormskritt og eksamen er like rundt hjørnet, sier ekspert.

Faste rutiner er viktig for mange for å få hverdagen til å gå rundt. Stå opp, spise frokost og dra på jobb eller skole.

Nå er hverdagen snudd på hodet. Mange jobber hjemmefra og alle universiteter og høyskoler er stengt. Kun noen få avgangsstudenter vil kunne få muligheten til å komme tilbake i mai for å fullføre studiene sine.

Men selv om man ikke fysisk kan trappe opp på lesesalen, går fortsatt eksamener som vanlig for de som tar høyere utdanning. Og de nærmer seg med stormskritt.

Vi  har samlet opp de viktigste rådene til deg som sliter med motivasjonen når studiene må gjennomføres hjemmefra.


1. Still krav til deg selv

– Lag en plan for og still noen krav til deg selv. Det kan for eksempel være at du skal lese et kapittel i pensum hver dag, eller du skal skrive minimum én side på oppgaven din hver dag, forteller Anne Marit Aspenes, studieveileder ved Universitetet i Stavanger.

Hun påpeker at de ulike studieprogrammene gir ulike type arbeid, men det viktigste man gjør er å sette seg mål slik at man jobber litt hver dag.

Fordelen med hjemme-studier er at man kan selv velge arbeidstid utenom eventuelle obligatoriske forelesninger. Er du en morgenfugl kan du sette økten tidlig, er du et B-menneske kan du starte arbeidet senere på dagen.

– Det vurderer du selv, og begge deler er helt greit. Men lag en plan for arbeidet ditt, og hold deg til den. Når du har gjort det du skal for dagen, har du faktisk fritid og kan gjøre andre ting med god samvittighet, sier Aspenes.

STUDIEVEILEDER: Anne Marit Aspenes ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS

2. Ta pauser og gi belønning

Med april kom også vårsola, og med fint vær ute blir det kanskje ekstra vanskelig å vie tiden til studier. Det kan ofte være mer fristende å sitte ute i solen enn inne foran pc-skjermen.

Da er det både lov til å ta med deg arbeidet ut i sola og ta pauser innimellom, forteller Aspenes.

– Hvis du har en hage, en balkong eller en park i nærheten, er det fullt mulig å ta med seg pensumbøker, notater og laptop ut, når det er vanskelig å konsentrere seg inne. Gå deg en tur i lunsjen, eller ta kaffekoppen med ut på terrassen.

Det er også viktig å gi seg selv en belønning du kan se frem til etter arbeidet. Som for eksempel å kose seg i parken med venner etterpå.

– Når du har gjort det du skal for dagen, har du lov til å fyre opp grillen etterpå. Det er helt naturlig å ville være ute og nyte sola mens vi har den. Gjør det til en del av planen din.

3. Finn et sted hjemme du kan jobbe effektivt

Det er ofte enklere å jobbe med studiene når du sitter i en lesesal eller på biblioteket. Da har du faktisk brukt tid og krefter for å komme seg dit med intensjonen om å studere.

Hjemme kan det fort bli mange distraksjoner og andre fristelser, og da er det viktig å finne et sted hvor man kan jobbe effektivt.

– Når du kun har et rom som er ens eget, kan det være lurt for noen å tenke på en sone-inndeling. Ha en sone av soverommet/hybelen som er for arbeid, og en som er for fritid og avslapning, råder Aspenes.

Et eksempel på dette er å unngå å sitte i sengen når man arbeider. Finn heller et skrivebord og gjør det til en arbeidsplass.

– Da bruker du skrivebordet til jobb, men ikke til fritid. På den måten får du variasjon, og du får et tydeligere skille mellom jobb og fritid.

TA PAUSER: Slik kan man for eksempel ta en pust i bakken under studiene. Illustrasjonsfoto: Tonny Tran/Unsplash

4. Husk hvorfor du ville studere i utgangspunktet

– Det er fullt forståelig at motivasjonen kan påvirkes i en situasjon som dette. De som kjenner på det, er ikke alene, forteller Aspenes.

Men det er viktig å ikke glemme at eksamen fortsatt er i anmarsj, og selv om den kanskje blir annerledes enn vanlig må man fortsatt bestå for å fullføre graden eller fortsette neste år.

– Selv om det kan være ekstra utfordrende nå, er det derfor viktig å huske på de målene man har satt for seg selv i utgangspunktet. Du er student fordi du vil få en kompetanse. Du vil få en utdanning slik at du kan få en spennende jobb innenfor noe du er interessert i.

– Målet ditt med å studere har nok ikke endret seg selv om du må jobbe hjemmefra. Kanskje det kan være nyttig å huske på det. Ha tillit til at selv om vi alle er i en rar situasjon nå, vil også dette gå over, avslutter Aspenes.


Er du avgangsstudent og på jobbsøkeren? Les dette:

Karriereveilederens 10 tips til jobbsøking under koronaperioden

Kjenner du noe eller noen vi bør skrive om? Tips oss!

…eller kanskje noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇