Slik finner du jobben selv om den ikke er utlyst

Leter du etter jobber, men finner ingenting av interesse?

Stillingen du ser etter er kanskje ikke utlyst i det hele tatt. Kanskje du er behovet som må melde seg før de ser det. Kanskje har de utlyst en stilling, men den er umulig å finne.

Her er flere gode råd til hva du kan gå fram for å få seg jobb uten å måtte gå via de store søkemotorene som FINN.no og NAV.

Gå rett til bedriftens nettside

– Gå direkte til bedriftens egne nettsider. Hvis du har en klar formening om hvilken bransje du vil jobbe i, bør du finne ut hvilke bedrifter som finnes innenfor den bransjen. Gå deretter til deres nettsider, og se om de har ledige stillinger ute, forklarer Rønnaug Tveit.

Hun er daglig leder for karriereveiledningsavdelingen i Sammen Råd & Karriere i Studentsamskipnaden på Vestlandet.

– Mange legger ut annonser på sine egne nettsider først for å se om de får napp før de eventuelt må betale for annonsering på større sider som Finn.no.

Dette krever naturligvis mye dedikasjon fra jobbsøkeren, siden det vil ta noen timer å finne frem til aktuelle bedrifter.

Men hvis man ønsker seg en jobb de aller fleste bedrifter har, som for eksempel innenfor HR, har du andre muligheter, for jobben avhenger ikke av bransje.

GJØR EN INNSATS: Rønnaug Tveit sier det krever innsats, men det gir mange muligheter. Foto: Sammen Råd & Karriere

Følg opp din åpne søknad

– Det finnes stillinger som er nødvendige for de fleste store bedrifter, og her kan du gå ut i fra hvilke bedrifter du ønsker å jobbe i, og søke direkte hos dem. Men det er jo ikke alltid de har ute ledige stillinger, og da kan du sende en åpen søknad, fortsetter Tveit.

Men det er ikke bare å sende en åpen søknad og anse jobben som gjort. Du bør følge opp med en e-post eller en telefon til bedriften, slik at de ikke glemmer deg.

– Jeg fikk faktisk inn en jobbsøknad i går. Jeg leste den med interesse, men vi hadde dessverre ingenting ledig, så den ble lagret til senere. Jeg er spent på om vedkommende kommer til å følge den opp, sier hun.

– Fortell folk om det

Hennes siste råd er å informere de rundt deg om at du er på utkikk etter jobb.

– Dette gjelder spesielt for de som er nyutdannet. Har du en grad, og du er på utkikk etter din første relevante jobb innenfor feltet, fortell folk om det! Si det til venner, familie og bekjente, så kan de hjelpe deg med på spre ordet, avslutter Tveit.

«Mange legger ut annonser på sine egne nettsider først for å se om de får napp før de eventuelt må betale for annonsering på større sider som Finn.no»

Rønnaug Tveit, leder for Sammen Råd & Karriere


– Ikke fortell folk om det

Cathrine Fosse er salgssjef for Nord-Norge og Trønderlag i rekrutteringsbyrået Randstad, og er litt kritisk til det å flagge for alle at du søker jobb.

– Men det gjelder de som allerede har jobb, da. For studenter er det ikke så farlig, men hvis man har en arbeidsgiver, er det ikke nødvendigvis så lurt å gå rundt og flagge det. Arbeidsgiver blir jo usikker på hvor man har arbeidstakeren, sier hun.

– Men dette blir mer og mer vanlig, spesielt med tanke på de nye generasjonene – de shopper jo arbeidsgivere. De bytter jobb oftere, og arbeidsgiver må skjerpe seg og sette flere ressurser inn i det å ta vare på sine ansatte, sier Fosse.

Når det gjelder å finne jobber som ikke ligger i de store søkemotorene, er sosiale medier Fosse sitt beste råd.

– Flere og flere stillinger legges ut på sosiale medier, spesielt LinkedIn og Facebook, i alle fall her i Nord-Norge. Det er forøvrig bransjeavhengig, men det blir vanligere og vanligere, sier hun.

SE TIL SOSIALE MEDIER: Følg bedriften du vil jobbe i på sosiale medier, ofte legges stillingene ut der også, er oppfordringen til Fosse. Foto: Randstad

Ergo:

  • Undersøk hvilke bedrifter som finnes i bransjen du ønsker å jobbe i. Send dem en åpen søknad.
  • Følg opp søknaden med en telefon eller e-post.
  • Kontakt de du kjenner som jobber med noe du synes virker interessant. Finn ut om de kan bidra til å skaffe deg jobb på et vis.
  • Fortell de rundt deg at du søker jobb (med mindre du allerede har jobb).
  • Følg med på sosiale medier, ofte legges stillingsannonser ut der.

Saken ble først publisert 28. november 2018.

Slik skriver du åpen søknad

Del denne med noen som trenger det. 🚀