Slik planlegger du langsiktig i koronaens tid

Det kan være vanskelig å ha en lang horisont når alt settes på pause. 

Men akkurat det er muligens enda viktigere nå enn noensinne. For dette kan ta en stund, og da er det viktig å ha en plan. Her er fire tips til hvordan man kan planlegge langsiktig i koronaens tid!

For å illustrere tipsene i praksis har vi kommet opp med en fake businessidé som må planlegges langsiktig: Et slags miljøvennlig alternativ til plast. 

La oss sette i gang med første tips.

1. Sett deg inn i digitale og teknologiske løsninger

Mye tyder på at vi går inn i en digital fremtid, og at koronakrisen har fremskyndet denne prosessen. Du kommer til å få et fortrinn om du tar i bruk teknologiske muligheter, uansett hvilke mål du har satt deg. Om det så er å strømme foredrag, drive nettbokhandel eller noe helt annet.

En god øvelse er å se for deg hvordan du skal nå målene dine med dagens restriksjoner. Det tvinger deg til å jobbe med det du har for hånden, du er nødt til å tenke kreativt og du er nødt til å samarbeide med andre. 

Eksempel:

Miljøvennlig plast-gründerplanen din er så vidt i gang. Du har funnet et materiale, men ikke så mye mer. Kan du sette sammen et team over nettet? Kan du lage videopitcher? Bygg nettverk på Linkedin, samle inn penger på en fundraiserplattform. Tenk hypotetisk, at produktet kan produseres i helrobotiserte fabrikker.

Se om du klarer å visualisere deg gjennom hele prosessen med en verden i karantene. Da har du et godt fundament å bygge videre på.

2. Planlegg baklengs

Når man planlegger er det vanlig å tenke kronologisk. Altså, at man begynner ved første skritt og bygger en slags konsekvenspyramide hvor den øverste stenen – målet – hviler under resten av avgjørelsene og prestasjonene man har oppnådd.

Det er ikke så rart, for det er i den rekkefølgen det skal skje.

Men i følge denne studien kan det faktisk være lurt å tenke baklengs om man ønsker å oppnå et langsiktig mål.

Eksempel:

Coca-Cola bruker idéen din til å lage flasker! Hva var forrige skritt? Jo, du må ha solgt det til dem. Hvordan klarte du det? Idéen din var lønnsom og godt nok markedsført. Det er fordi du sørget for å utvinne et materiale som var billig nok og du skapte blest rundt produktet.

Fortsett med å jobbe deg tilbake på denne måten helt til du befinner deg der du er nå.

En stor del av hvorfor dette fungerer, er i følge studien at man planlegger for suksess, og ikke åpner for feil. I tillegg er dette en god øvelse i å visualisere.

3. Vær tilpasningsdyktig

Vi har smertelig erfart at alt kan skje. Det de som oppnår suksess har til felles, er at de klarer å omstille seg. Ikke glem at du alltid kan endre planen din. Der det er utfordringer er det også muligheter.

Å planlegge langsiktig handler om å ta ett steg av gangen. (Foto: Mahdi Dastmard/Unsplash)

Eksempel:

Det viser seg at det produktet du har jobbet med ikke er godt nok. Samtidig lanseres et annet, bedre alternativ på markedet. Er alt forgjeves? Nei.

Kanskje du kan bruke mye av kunnskapen og erfaringen til en helt ny idé? Kanskje materialet du har jobbet med kan brukes til å produsere bærekraftig tøy?

4. Brekk målet ditt ned i små bestanddeler og oppgaver

Dette er et godt råd, og gjelder egentlig for alle mål du setter deg, uavhengig av om verden er satt på pause eller ei. Men nå for tiden er det kanskje ekstra vanlig å føle seg begrenset.

Da er det ekstra viktig å kjenne på mestringsfølelse og å oppnå små milepæler – uansett om det går litt sakte. Når du deler opp målet ditt er det også enklere å gjøre underveisvurderinger, og ikke minst få feedback fra andre. 

Eksempel:

Hva er det neste du må gjøre for å få businessen din opp og stå? Kanskje du må jobbe med budsjettet ditt? Eller en misjonssetning som oppsummerer prosjektet? Husk at du for hvert steg kommer deg litt nærmere målet. 

Til slutt, noen avsluttende gode tips:

  • Pass på å skrive ned alle former for fremgang.
  • Vær realistisk, og ha spesifikke mål. Ikke si ‘Jeg vil bli rik’. Si hvordan du skal bli rik.
  • Kartlegg dine kjerneverdier og knytt disse til dine langsiktige mål. Det er enklere å jobbe mot noe du virkelig tror på.
  • Bruk anledningen til å tenke deg godt om. Er dette egentlig det du vil med livet? Hvis nei, hva må du gjøre annerledes?
  • Ta vare på deg selv. God fysisk og psykisk helse er dine viktigste egenskaper.

Trenger du tips til annet lesestoff? Sjekk ut denne saken 👇

Fremtidens arbeidsliv er nå