Slo ut 2400 søkere med en video om mose: Nellie (23) er BBC Earths nye programskaper!

Tromsøværingen og biologistudenten skal formidle vitenskap på BBC Earth sine YouTube-kanaler.

Det var mest bare for å ha gjort det, for at sjansen ikke skulle gå fra henne, at Nellie Henriette Nilsen gikk ut i bymarka utenfor Trondheim og spilte inn en video av seg selv som hun sendte inn til BBC Earth.

En video på ett minutt om torvmose.

– Egentlig skulle ei venninne av meg filme det hele, men hun kunne ikke, og jeg vurderte å droppe det. Men neida; jeg stakk til skogs og brukte bjørka som kamerastativ!

– Hvorfor mose?

– Mose er fantastisk! Og vi kan så lite om den. Visste du at den er ekstremt viktig for miljøet? Selv om den kun dekker tre prosent av jordas landoverflate, lagrer den på 25 prosent av jordas landlagret karbon (CO2), forteller hun entusiastisk.

Hvorfor kan jeg ingenting om mose, tenker jeg nå.

Vi møter henne mellom slagene i en kald og hvit hovedstad i desember. Den lange fletta er ikke til å ta feil av. Vi går til Espresso House litt lenger ned i gata for å snakke om jobben hun fikk den 9. oktober.

– Det har fortsatt ikke roet seg! Både for min del, men også fra norske medier sin side – senest i dag ble jeg invitert til enda et program! Og nå kommer jeg rett fra Abels Tårn.

Du kan høre Abels Tårn-episoden hvor Nellie er med her.

Her presenterer BBC Earth sin nye vert:

2400 søkere

Stillingen hun har fått heter BBC Earth Digital Presenter.

Sammen med et lite filmteam, skal Nellie lage fire videosnutter på 5-7 minutter hovedsakelig for kringkasterens YouTube-kanal BBC Earth Unplugged og BBC Earth Lab.

Unplugged er en fersk kanal hvor hun altså er første programleder og skaper. Kanalen har i skrivende stund allerede 717 466 abonnenter.

Hun konkurrerte med 2400 andre søkere fra 84 land (!). Nellie har allerede vært på besøk hos BBC Earth i London og begynt planleggingen av filmene som skal spilles inn i mars og april i år.

– Hvis de er fornøyd med det jeg lager, blir det kanskje mulig å lage flere videoer. Mer mose til folket!

Hør Nellie fortelle om jobbintervjuet med BBC:

 

Trodde hun skulle bli gartner

Det hele startet for maange år siden i mormorens store blomsterbed. Nellie og søstera fikk valget mellom å luke i bedet eller å hjelpe faren med å bære ved.

– Det ble luking! Så begynte far å lese til meg på kvelden om planter og deres tilhørende fe. Jeg løp jo rett ut i skogen for å finne disse feene, og siden da har skogen vært magisk for meg.

Et grønt hjerte hadde begynt å slå, og nysgjerrigheten for hvordan det hele egentlig fungerer vokste.

– Jeg trodde jeg ville bli gartner, og jobbet derfor i blomsterbutikk i Tromsø – og den butikken har jeg jobbet i hver jul siden jeg var 15!

– Siden da har skogen vært magisk for meg.

Nellie Nilsen

Etter videregående tok hun generell og spesiell studiekompetanse på ett år. Det var 132 % studiebelastning, det. Slitsomt, men det gikk. Deretter flyttet hun til Oslo for å studere biologi.

 

TIDLIG KRØKE(BÆR)S: Neida, det er nok molter lille Nellie plukker her. Gleden av naturen har ikke forlatt henne. Foto: privat

Isbjørn hindret henne i forskningen

– Interessen min for mose ble født da vi var på feltkurs på biologistudiet, sier hun, og forteller om fantastiske former i lupen.

Hun leverte bacheloroppgaven sin til jul – et semester senere enn planlagt. Den skulle selvfølgelig handle om mose, men hun hadde ikke gjort det enkelt for seg selv – hun skulle skrive om mosen på Svalbard! Og som om ikke vær og vind der oppe var nok…

– En isbjørn hadde bestemt seg for å oppholde seg i moseområdet i to uker. Da jeg endelig kom meg ut i felt, fant vi bjørnespor. Og tror du ikke – at i den lille firkanten på hele Svalbard hvor jeg skulle studere mose, hadde isbjørnen bæsja!

Det tok litt lengre tid enn hun hadde regnet med. Men det gjorde ingenting. Hvis hun hadde levert oppgaven i tide, hadde hun mest sannsynlig begynt på masteren sin, som de fleste andre biologistudenter.

– Og da hadde jeg ikke hatt tid til jobben som vitenskapelig assistent på NTNU, og jeg hadde aldri tatt meg tid til å sende inn den søknadsvideoen! 

 

SVALBARD: Isbjørnens rike. Nellie skal forske på mose, men de må ta forhåndsregler. Her med en studievenninne. Foto: Skjermbilde fra Nellies YouTube-konto.

Den nye Attenborough?

– Hvordan har du skaffet deg erfaring med å lage film? 

– Hehe, nå skal du høre. Jeg er ikke så glad i å snakke i telefon, skjønner du. Da jeg bodde på Svalbard, filmet jeg meg selv og oppholdet i stedet for å ringe hjem og fortelle om det. Uten det hadde jeg aldri klart å lage den korte snutten som ga meg jobb i BBC!

– Dere skal i første omgang lage fire filmer – hva skal de handle om? 

Øynene blir store og munnen til en strek.

– Det kan jeg ikke si!

– Satser du på å bli den nye David Attenborough?

– Nei, er du gal! Jeg kan aldri erstatte ham. For det første: han er legendarisk! For det andre: han driver med dyr. Jeg vil ikke bli den neste Attenborough, men den første Nellie Nilsen!

MOSE OVERALT: Hun har mose som bakgrunnsbilde, og som mobilholder! Foto: Synnøve S. Fallmyr

Nellies utdanning og jobbhistorie:

  • Gikk gartnerlinja på videregående, jobbet i blomsterbutikk.
  • Begynte å studere biologi (til tross for at «jeg er elendig i matte og kjemi!»).
  • Leverte bacheloroppgaven i biologi før jul om mose på Svalbard – ett semester etter planlagt innleveringsfrist.
  • Vitenskapelig assistent for NTNU i Trondheim.
  • Digital vert for to av BBC Earth sine YouTube-kanaler.

Nellies råd:

  • Plag de som inspirerer deg! Finn ut hva de gjør, og hvordan de kom seg dit.
  • Prøv!
  • Bruk tid på det du liker og det som gir deg energi.
  • Ikke stress – du må ikke gjennomføre en bachelor på tre år.

 

BOBLER OVER: 9. oktober fikk hun tilbud om jobb, men måtte holde det hemmelig i en hel måned. – Det var forferdelig! Heldigvis kunne jeg fortelle det til mamma og pappa og to bestevenninner. Ellers hadde jeg sprukket! Foto: Synnøve S. Fallmyr

Unge talenter er Talent Medias portrettserie av unge mennesker som har nådd noen av sine mål i arbeidslivet, og som kan informere og inspirere med sin historie og sine råd til hvordan andre skal finne sin vei.

Kjenner du noen vi bør snakke med? Kanskje noen som har en spennende eller utradisjonell jobb, spesielt mye ansvar, eller skapt sin egen arbeidsplass? Eller noen som rett og slett har fått jobben de søkte på etter å ha studert i noen år? Det trenger ikke være mer hokus pokus enn som så.

Skriv til oss eller finn oss på sosiale medier.

Synes du flere bør lese denne saken? 🙂 Del den!