– Som journalist tror jeg det er viktig med grundighet, nysgjerrighet og en genuin interesse for det du skriver om

Sindre Wiik (29) er sportsjournalist i Bergensavisen og forklarer oss hva jobben hans egentlig går ut på.


1. Hvem er du?

–Sindre Wiik her. Jeg kommer opprinnelig fra Levanger i Trøndelag, men har stort sett bodd andre steder de siste ti årene. Jeg flyttet til Bergen høsten 2015 og har jobbet som sportsjournalist i Bergensavisen siden den gang. Jeg ble 29 år i starten av januar.

2. Hva gjør du på jobb?

– Jobben går kort og godt ut på å skrive nyhetsartikler fra idrettsmiljøet i Bergen, alt fra korte notiser til lengre reportasjer. Flere av kollegene mine er involvert i direktesendinger, radio og podcast, men jeg har spurt pent om å bare skrive artikler, noe jeg har fått lov til så langt.

Tre konkrete arbeidsoppgaver:

  1. Ringe kilder på jakt etter nyheter eller bare for å holde seg oppdatert på hva som skjer i idrettsmiljøet.
  2. Jeg skriver stort sett én eller flere artikler hver arbeidsdag.
  3. Lese dokumenter på jakt etter nyheter. Det kan være andre aviser, fagblad, nettsteder, styreprotokoller, be om innsyn i offentlige dokumenter og lignende.

3. Har du utdanning? Er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelorgrad i Sports Management fra Høgskolen i Molde og en bachelorgrad i kommunikasjon fra Universitetet i Agder. Begge utdanningene er relevante for jobben, men jeg har definitivt hatt mest bruk for Sports Management i jobben som sportsjournalist. Den har gitt meg innsikt i temaer som idrettens organisering, idrettsjus og idrettsøkonomi, som jeg mener har vært viktig for å kunne skrive best mulig nyheter.

«Jeg har spurt pent om å bare skrive artikler, noe jeg har fått lov til så langt.»

Sindre Wiik

TRØNDER I BERGEN: Sindre Wiiik har bodd borte fra Trønderlag siden han flyttet etter videregående, og bor og jobber nå i Bergen. Foto: privat

4. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å trives som journalist?

– Godt spørsmål. Jeg vil nesten tro det avhenger av hvilken redaksjon du jobber i. Men som journalist tror jeg det alltid vil være viktig med grundighet, nysgjerrighet og en genuin interesse for det du skriver om.

Som person bør du nok klare å håndtere høyt tempo, samtidig som du i andre saker må jobbe tålmodig over lengre tid. En journalist bør også ha en del integritet, for folk vil alltid forsøke å påvirke deg i en eller annen retning.

5. Hva vil du si er det mest utfordrende?

– Jeg tror det er å stadig komme med ny informasjon til leserne. Det finnes allerede veldig mye informasjon tilgjengelig på nett og i andre aviser. Utfordringen er å komme med nyheter som folk ikke har lest tidligere eller som faktisk gjør folk mer opplyst.

Jeg synes sportsjournalistikken ofte blir veldig lik, på den måten at ulike medier ofte skriver om de samme temaene og med de samme vinklingene. Her tror jeg det finnes et forbedringspotensial.

6. Hva er det beste med jobben som journalist?

– Mange ting! For det første er jeg veldig sportsinteressert, så jeg synes jeg er heldig som får jobbe med noe jeg interesserer meg for. Journalister er også utrolig privilegerte som kan ringe hvem vi vil og spørre om hva vi vil, og publisere artikler for mange lesere. Det gjør journalistikk til en viktig jobb.

7. Hvorfor ville du jobbe med dette?

– I utgangspunktet ville jeg bare jobbe med noe innenfor idrett, og tenkte at sportsjournalistikk var et interessant yrke jeg ville teste ut. Jeg har likt jobben bedre og bedre med årene, og jeg ser at jobben kan være viktig og føre til endringer i samfunnet vi lever i.

«Jeg er veldig sportsinteressert, så jeg er heldig som får jobbe med noe jeg interesserer meg for.»

Sindre Wiik

8. Hvordan fikk du denne jobben?

– Jeg begynte å jobbe i Fædrelandsvennen, avisa i Kristiansand, underveis i studiene, og fikk dermed jobb i lokalavisen hjemme i Levanger etter endte studier. Det var nok først og fremst denne jobberfaringen som gjorde at jeg fikk jobb i Bergensavisen.

 

AV SINDRE: Et utklipp av en artikkel Sindre har skrevet i Bergensavisen. Foto: skjermbilde

I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Tips oss!

Synes du flere bør lese saken? Del den! 🙂