JOBBLEKSIKON: Steven (26) er kommunikasjonsrådgiver hos Valgdirektoratet

– Valgdagen er litt som å planlegge bursdag, nyttår og 17. mai på en og samme dag.

Av Sofie Nygaard Skeie


1. Hvem er du?

– Jeg heter Steven Bye, er 26 år og bor for tiden i Tønsberg. Jeg jobber som kommunikasjonsrådgiver i Valgdirektoratet. Direktoratet har blant annet ansvaret for den praktiske valggjennomføringen i Norge.

2. Hva gjør en kommunikasjonsrådgiver i Valgdirektoratet?

– Jobben min er blant annet å gi informasjon om valgordningen, og sørge for at alle velgere får den informasjonen de trenger for å avgi sin stemme. Det kan enten være gjennom en landsdekkende informasjonskampanje, en video på sosiale medier eller rett og slett svare på alle spørsmålene de måtte ha om valget på e-post.

Under perioden før valget har jeg hatt noen faste oppgaver:

  • delt innhold fra nettsidene våre på Facebook,
  • laget medierapporter ved å samle sammen artikler hvor vi er nevnt i media og skrive sammendrag,
  • hatt medansvar for å være pressekontakt hvor jeg har svart på henvendelser fra media.
BARE BACHELOR: Selv om Steven «bare» hadde bachelorgrad, fikk han jobben som ba om mastergrad på grunn av tidligere erfaring. Foto: privat

3. Hvilken utdanning har du, og er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelor i internasjonal kommunikasjon fra Høgskolen i Østfold. Studiet er veldig relevant for stillingen som kommunikasjonsrådgiver siden jeg jobber mye med å tilpasse informasjonen som skal ut til velgere slik at de er godt informerte før de skal stemme.

Det skal sies at de søkte egentlig etter noen med master da jeg søkte på denne stillingen, men personlige egenskaper, erfaring og ytelse i intervjuene ble prioritert over dette kravet.

4. Hva er det “verste” og det beste med jobben?

– Det mest utfordrende med jobben er også det som gjør den så spennende: Du jobber opp mot valgdagen (noen kommuner har to dager) i flere måneder hvor du konstant utvikler og tilpasser informasjonen som skal ut til velgerne.

Det å følge denne prosessen fra start til slutt er jo veldig gøy, men det blir jo en stor dose valg etter hvert når man fra tidligere har vært vant med én dag annet hvert år. Det er litt som å planlegge bursdag, nyttår og 17. mai på en og samme dag.

«Jeg sendte inn søknad for moro skyld, egentlig.»

HEKTISKE UKER: mot valget var det nok å gjøre. Nå er det over, og Steven er på vei til nye utfordringer. Foto: Robin Horvath

Hvordan fikk du denne jobben?

– Etter utdanningen ble jeg tilbudt en midlertidig kommunikasjonsstilling ved Høgskolen i Østfold. Mot slutten av året begynte jeg å søke nye jobber og kom over Valgdirektoratets stillingsutlysning. Jeg så at en av kravene var mastergrad, men jeg sendte inn en søknad bare for moro skyld, egentlig.

Til min overraskelse ble jeg invitert til intervju! Etter to runder med intervju, caser og hyggelige samtaler ble jeg tilbudt stillingen. Her har jeg da vært fra starten av mai og jobber fram til oktober før veien går videre til andre muligheter!

6. Har du noen råd til studenter og kommende jobbsøkere?

– Til studenter: Skaff dere erfaring i feltet allerede nå! Dette gjør at du lærer fagfeltet ditt i både teori og praksis. Når du er ferdig med studiet og søke jobber har du verdifull erfaring å vise til.

Til jobbsøkere: Ta sjanser og grip mulighetene! Kommer du over drømmejobben er det bare å søke selv om du ikke oppfyller alle kravene; det skader ikke å sende inn en søknad. Ofte er kravene bare en ønskeliste som kan vurderes bort hvis de møter rett kandidat med god innstilling og rett erfaring.


Har du en jobb med en «vanskelig» tittel, eller bare synes flere burde vite om den? Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇