Dette bør du vite hvis du vil jobbe utenlands

Stian (29) jobber i London: – Det vanskeligste var å lære seg kulturen


Det store utlandet! Utallige muligheter og nye opplevelser venter. Ferie er nok den vanligste grunnen til å forlate moderlandet, men for noen er det ambisjoner som lokker.

Slik var det for Stian Johansen (29) fra Tomter i Østfold, som dro til London for å ta en master i informasjonsteknologi – og bestemte seg like så godt for å bli der.


– Jeg hadde en typisk oppfatning om at man er mer attraktiv i arbeidslivet i Norge om man har ett eller to år med erfaring fra utlandet. Det har nå blitt til syv og det blir nok mange flere, forteller Stian.

I 2017 grunnla han og tre andre Serendipity AI i London, hvor de blant annet jobber med klassifisering og analysering av artikler og forskning, samt å utvikle nettsider og apper.

Første jobben han hadde i London var under studiene, også det en oppstartsbedrift.

– Det firmaet gikk konkurs, men jeg ville gjerne fortsette å jobbe i London. Jeg fikk så jobb i konsulentfirmaet Accenture. Der jobbet jeg for et prosjekt i Geneve i Sveits i to-tre år hvor jeg møtte de tre andre jeg startet Serendipity AI med.

Stian forteller at i London er det vanlig å bo i kollektiver med folk du ikke kjenner, så å finne leilighet var ikke vanskelig. Utfordringen var heller det å sende melding til fremmede og spørre om de skulle bli samboere.

FALT FOR LONDON: Etter at masteren var fullført ble han like godt igjen. Foto: Privat

Lettere å få jobb i Europa som norsk statsborger

Noe du må tenke på som arbeidstaker i utlandet er at du mister medlemskapet ditt i den norske folketrygden. Det skjer automatisk når du får lønn fra et annen land.

Unntaket er hvis du jobber i utlandet for norsk arbeidsgiver, mottar lønn fra Norge og ditt totale utenlandsopphold er mindre enn tolv måneder. 

– Du kan kun være medlem i ett lands trygdesystem om gangen, forteller president i ANSA Hanna Flood.

ANSA er en organisasjon for norske studenter i utlandet, som også tilbyr informasjon om karrieremuligheter i utlandet.

Som norsk statsborger har du rett til å søke på og ta arbeid i land som er medlem av EU eller EØS. Dette står skrevet i en egen EØS-avtale som trådte i kraft i 1994.

– Som arbeidstaker vil du da ha de samme rettighetene som borgerne i landet har når det gjelder lønn, arbeidsbetingelser, yrkesopplæring, trygder og medlemskap i fagforeninger, sier Flood.

Hun anbefaler de som ser etter jobb i utlandet å kontakte EURES (European Employment Services), som er et samarbeidsnettverk mellom de europeiske arbeidsmarkedsmyndighetene.

– EURES er en av NAV sine tjenester, og de gir informasjon om arbeidsvilkår, samt rekrutteringsbistand til arbeidssøkere.

PRESIDENT i ANSA: Hanna Flood. Foto: Thea Høyer

Norsk vs. britisk kultur

Stian forteller at de fleste grunnleggende behovene man trenger å dekke, som bankkonto, telefon og riktig skattebetaling kan lett ordnes på nettet.

– Med unntak av arbeidstillatelsen. Da må du faktisk dukke opp på et møte. Det var også en utfordring å oversette karakterene fra min norske bachelorgrad for jobbsøknadene. De har et helt annet system her.

– Hva er den største utfordringen med å jobbe i London?

– Å lære seg kulturen. Samarbeid kan fort bli vanskelig når har forskjellige forståelser og normer. Briter har ofte sterke meninger, men holder dem for seg selv. De kan bli gale hvis du ikke tar hintene, forteller Stian.

Han er tydelig på at noe av det beste med å jobbe i utlandet er alle mulighetene du får.

– Er man villig til å ta en risiko er det uendelig med muligheter overalt. Særlig i tunge finansmiljø som Tyskland, USA, Kina, Midtøsten eller her i Storbritannia. I London har vi vært heldige og fått støtten vi trenger til å starte et firma som er ganske nytenkende, men også risikabelt, sier han.

– Jeg tror ikke det ville vært mulig for oss å starte noe som dette hjemme i Norge.

NORGE I UTLANDET: Du kan alltids gå til ambassaden hvis du er heldig å ha en der du bor. Foto: privat

Husk pensjonen din

Rolf Andreas Vestvik  i Conow kompetansesenter for internasjonale relasjoner, har sammen med tre andre selskaper etablert samarbeidet Utreisetjenesten.

De gir råd til arbeidsgivere og arbeidstagere i forbindelse med utstasjonering i utlandet.

Vestvik er enig i at kulturen i det nye landet kan være en stor utfordring.

– Derfor er det viktig å ha stor kulturkunnskap før du reiser ut. Hvis du hele tiden trår feil, kan det være vanskelig å få gjort en god jobb, sier han, og fortsetter:

– Det varierer selvfølgelig fra land til land. Skal du arbeide i Sverige er det relativt få utfordringer, men skal du for eksempel til Mali i Afrika kan det være mange.

Vestvik understreker at pensjon er en viktig ting å tenke på før du tar en jobb i utlandet. Som ansatt i Norge tjener de fleste automatisk opp pensjon via arbeidsgiver.

– Kontakt NAV før du reiser ut for informasjon om hvilke pensjonsregler som gjelder.

Flood i ANSA legger til:

– Innenfor EU kan du ta med deg de oppsparte pensjonspoengene fra arbeidslandet hjem til Norge.

PARTNER: Rolf A. Vestvik er partner i Conow kompetansesenter for internasjonale relasjoner. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Unngå å skatte dobbelt!

Arbeidsmarkedet har blitt mer globalisert de siste årene, og det har blitt mer vanlig å utstasjonere arbeidstagere i utlandet. Hva slags rettigheter har du da?

Som skattemessig bosatt i Norge er du også skattepliktig til Norge. Dette gjelder både formue og inntekt, uansett om lønnen er opptjent her eller ikke.

Skatteplikten til Norge kan opphøre når du har endret folkregistrert adresse til utlandet, og dermed immigrert skattemessig fra Norge. I tillegg kan du ikke oppholde seg i Norge mer enn 61 dager i året eller disponere fast bolig i Norge.

Hvis du har bodd mindre enn ti år til sammen i Norge opphører skatteplikten et år etter du flyttet, mens har du bodd mer enn ti år i Norge opphører den etter tre.

For å unngå å betale dobbelt skatt kan du be om fradrag på skatten som betales til Norge.

– Du er alene ansvarlig for deg selv. Hent derfor inn gode råd om alt fra kultur, forsikringer, pensjoner, skatt, lønn – kort sagt alt. Husk at den norske velferdsstaten slutter på svenskegrensa, sier Vestvik.

Stians råd til de som vil jobbe i utlandet

Selv om Stian får det til å høres ganske lett ut å pakke sammen kofferten og flytte til nytt land og ny jobb, så er det er det en del ting man bør tenke på først.

– Ikke meld deg inn i «nordmenn i <bynavn>» gruppe på Facebook. Gjør alt du kan for å unngå å danne en norsk vennegjeng dit du drar. Da ender du bare opp i en norsk klubb og drar hjem igjen uten å lære noe. Vær heller den eneste nordmannen vennene dine kjenner!

Det gleder kanskje noen å høre at master-presset i Norge ikke er i nærheten så stort i England.

– Tenk på om bakgrunnen din kan åpne nye muligheter andre steder, her er det knapt noen som bryr seg hva slags grad du har. Kan du vise at du er god trenger du ingen grad i det hele tatt.


Les om Carina som også fant jobb-lykken i London:

Carina (28) studerte og jobber i London: – Angrer ikke et sekund!

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

 Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne!