Derfor er Katla en av Oslos beste restauranter

Kjøkkensjef Atli Már Yngvason må lirke seg mellom nyleverte paller av vin for å skru ned musikken som runger i restaurantlokalene i Universitetsgata. 

Ser vi bort fra nedstengingen i fjor har det nærmest vært stinn brakke på Katla de siste tre årene. Gjestene får ujålete mat og blir servert av et hyggelig personale i en deilig atmosfære. Du skal godt gjøres å ikke komme hjem fra Katla uten å være mett, blid, ha en ny låt på spillelista og en liten søtlig eim av brent treverk i klærne.

– Det eneste kravet jeg hadde da vi åpnet her var at vi skulle ha en vedovn og åpen grill, sier Atli med et smil.

Nå søker restauranten flere medarbeidere!

En av hovedstadens mest velrenommerte restauranter

Katla-sjefen har tidligere jobbet på Hellstrøms Bagatelle og på Lava-kollega Even Ramsviks Ylajali. Senere startet han Pjoltergeist, som var en dårlig skjult diamant i Oslos restaurantliv. Et kontrært konsept, fritt for vinpakker og spektakulære presentasjoner. Utenfor døren på den nå nedlagte Pjoltergeist hang et skilt som lød «Ingen: Barn, hunder, kredittkort, kamerablits.».

– Denne restauranten er en forlengelse av Pjoltergeist. Katlas konsept har ingen regler, sier Atli.

Katla-sjef Atli Már Yngvason. Foto: Anne Valeur

Matbloggere, anmelderiet og media elsker Katla. Den seneste hyllesten kom fra det amerikanske livsstilsmagasinet Vogue, der Katla stod høyt på listen over steder du ikke må gå glipp av på en Oslo-visitt. 

Atlis meny består av en salig blanding av nordisk, sør-europeisk, latinamerikansk og asiatisk. Denne fandenivoldske innstillingen er kanskje det som smitter over på både ansatte og gjester. Her får du god mat og god drikke, ferdig snakka.

–  Jeg hater ordet «matreise», men det er kanskje en rød tråd i setmenyen. À la carte får du comfort food, altså retter som er hyggelige og enkle.

Nå søker Katla flere kokker og servitører. Les mer på Lava Oslos sider.

Bør vite hvordan piggvaren skal stekes

For Atli er alle som jobber på restauranten like viktige for den endelige opplevelsen for gjestene. Å drive en restaurant er et lagspill, der alle må vite hvordan det er å være gjest. Er oppvasken slurvete, servicen halvveis eller piggvaren ikke stekt til perfeksjon, vil ikke gjestene trives.

– Jeg liker å tenke at alle gjestene er like, uansett om de kan mye om mat, er en anmelder eller en bransjepersonlighet. Det er veldig viktig at alle i teamet står sammen om å lage noe bra og yte god service.

Når de nå ser etter nye ansatte er dette svært viktig for Atli.

– Vi trenger kokker som vet hvordan det er å være gjest. Det finnes flere som kan faget, men ikke har fokusert på selve opplevelsen ved å gå ut å spise – som tross alt er det vi tjener penger på. Tar du vekk det, vet du ikke hvordan det hele henger sammen.

– Mange kokker kan finne på å ta noen snarveier på kjøkkenet, for det tror de  ikke gjestene vil merke. Jeg er på utkikk etter de som forstår matsystemet, setter pris på kvalitetsråvarer og som liker variasjon. Vanligvis endrer vi menyen månedlig.

Når vi ber Atli koke ned argumentene til hvorfor du bør velge Katla som din neste arbeidsplass, svarer han følgende:

– Du får jobbe med mat fra hele verden, et godt og ungt arbeidsmiljø med variasjon i arbeidstid.

Foto: Anne Valeur

Mer eventer og vin

Katla er en del av restaurantgruppen Lava Oslo. I dag står Lava bak restaurantkonsepter som Smalhans, Brutus, Hitchhiker, The Golden Chimp og Hrímnir. I spissen står kokke- og matpersonlighetene Anders Braathen, Tom Victor Gausdal og Even Ramsvik – kjente ansikter både i og utenfor restaurantbransjen.

Før pandemien hadde Katla DJ-er og konserter i helgene, blant annet med bergensrapperne Sushi og Kobe. Den konserten som endte i moshpit ved den smale inngangen til restauranten. I en lengre periode har restriksjonene satt en stopper for den moroa, men det vil bli mer i tiden som kommer.

– Jeg synes det er gøy å gjøre litt ulike ting. Vi håper å kunne arrangere flere konserter eller booke DJ-er og flere arrangementer rundt vin.

Atli og Katla har valgt en litt annen vinprofil enn de andre Lava-restaurantene. Her får du alt som smaker godt, enten det kategoriseres som tradisjonell vin, naturvin eller om det er laget under fullmåne og Jupiter i retrograd. Det kan bli skikkelig moro for de riktige kokkene og servitørene å begi seg ut på.

– Vi vil ha en slags rød tråd i vinutvalget også, men det viktigste for meg er at alt som er godt kan bestilles hos oss. Også skal du få det til en hyggelig pris, sier Atli.

Det er vanskelig å snakke om Katla og Atli uten å nevne signaturretten takoyaki, som har vært på menyen siden Pjoltergeist-tiden. Et slags spøkelse som går, ifølge Atli.

– Man blir jo litt lei den retten, men jeg kan ikke ta den av menyen. Selv har jeg ikke spist takoyaki siden 2014.

Vil du vite mer om dine karrieremuligheter hos Katla? Les mer og send inn din søknad her.

 

Hovebilde: Anne Valeur