IT-systemet Elhub er endelig lansert, nå søker skaperne din hjelp til å videreutvikle prosjektet

– Vi lever i en verden hvor teknologien utvikles i rekordfart. Selv om det er utfordrende, er det utrolig viktig at vi hele tiden er frampå med hvordan man kan fornye seg, samt hvordan man kan forbedre eksisterende IT-systemer.

Dette er mye av grunnen til at myndighetene ba Statnett utvikle Elhub: Et ambisiøst og teknisk komplisert prosjekt, som er organisert som et datterselskap i Statnett. Dette forteller Kristoffer Sundet Lorentsen, som er informasjonsarkitekt i Elhub.

IT-systemet Elhub er en nøytral datahub som håndterer all måledata og markedsprosesser i det norske kraftmarkedet.

– Systemet er bygd på Oracle-produkter, kombinert med et måledatasystem som kommer fra EnergyIP, dette kjøres på Cloudera med bruk av komponenter som Hadoop, Spark og Hbase.

Les mer og søk på stillingene som utvikler og infrastrukturutvikler her.

Hva gjør Elhub?

Kort fortalt fungerer Elhub som et bindeledd mellom leverandører, nettselskap og sluttkunder, som gjør kommunikasjonen og informasjonsflyten mer tids- og kostnadseffektiv. Elhub muliggjør blant annet:

  • Raskere distribusjon av måleverdier. 1 dag vs opptil 9 dager, som det var før.
  • Raskere og smidigere leverandørbytter.
  • Mulighet for nyskapende tredjeparter og kraftleverandører til å lage nye apper, systemer og tjenester. 

Lorentsen har nå jobbet med prosjektet i tre år. Han er elektriker på bunn, i tillegg har han en bachelor i informatikk og automatisering, i tillegg til en master i teknologi- og vitenskapsstudier fra Blindern.

Han forutså ikke at det var akkurat informasjonsarkitekt i Elhub han skulle ende opp som, men er glad for besluttningen om å bli med på utviklingen. Det komplekse IT-systemet har utfordret Lorentsen med flere problemstillinger, som til tider kan ha virket uløselige.  

«Vi lever i en verden hvor teknologien utvikles i rekordfart.»

Kristoffer Sundet Lorentsen

– IT-systemet har riktignok også gitt han en bratt læringskurve, og han er svært spent på hvordan Elhubs fremtid vil se ut. Fremover skal de videreutvikle og vedlikeholde IT-løsninger på huset.

Det vil være kontinuerlig forbedring av eksisterende løsning. I tillegg skal det idriftsettes nye versjoner av løsningen hurtig, med intensjon om å redusere risikoen knyttet til hver enkelt release, sier han.

Godt arbeidsmiljø er ekstra viktig når man jobber tett sammen

– Med bygging av et slikt system, skulle man kanskje tro at vi ikke tar oss tid til så mye sosialt. Det stemmer heldigvis ikke, sier han.  

– Selv om vi er med i et veldig stort selskap som Statnett, så har vi som jobber med Elhub et eget lite miljø hvor det er ekstra viktig at vi trives godt med hverandre, både i og etter arbeidstid. I Statnett har vi muligheten til å være med på arrangementer som hytteturer, bedriftsidrett, lønningspils og mye mer. I Elhub arrangerer vi også Quiz, årlig tur, Holmenkollstafett, “Elpub” og lignende.  

– Når man jobber hardt sammen, er det desto viktigere at man også har det gøy sammen, forteller Lorentsen smilende.

 

Informasjonsarkitekt, Kristoffer Sundet Lorentsen i Statnett sine lokaler. Foto: Andri Papanicolas

Trenger folk med friske og ivrige hender, som kan være med å videreutvikle Elhub

– Ja, Elhub fungerer – men vi trenger flere på laget som kan finne og løse systemets utfordringer. Noen som kan kose seg med komplekse problemstillinger, og som ikke gir seg før alle tenkelige scenarioer er testet, sier informasjonsarkitekten.

Lorentsen sier han har kollegaer med ulik kompetanse, så hva slags bakgrunn man har, står ikke skrevet i stein.

– Det viktigste er at man har erfaring med IT-systemer og interesse for å lære. I dag er det rundt 20 personer som jobber i Elhub. De har vært med på å bygge opp systemet, og kjenner det inn og ut. For nye ansatte er ikke Elhub noe man kan, men noe man må lære.

– Vi ønsker å gi de riktige personene tid til å lære seg dette komplekse IT-systemet. Så lenge man er frampå og villig til å legge inn innsatsen som trengs, er man hjertelig velkomne hos oss, slår Lorentsen fast.

Høres dette ut som noe for deg?

Ønsker du å være med på å effektivisere kraftmarkedet i Norge, gjennom IT-systemet Elhub? Les mer og søk på stillingene som utvikler og infrastrukturutvikler her.