Hans Kristian (29) gjorde hele systemet til Fiskeridirektoratet Cloud Native

Til daglig er Hans Kristian Flaatten konsulent og DevOps Practice Lead i EVRY, og på fritiden driver han med open source for Node.js. Med andre ord er han entusiastisk rundt faget, og ivrig på å formidle kunnskapen han sitter på.

Han var også førstemann inn i samarbeidet med Fiskeridirektoratet for EVRY. Det statlige organet tok initiativ for å fornye datasystemene, da mye av applikasjonene deres var flere generasjoner gammelt.

– Det var et ganske heftig prosjekt, innrømmer han.

Tok en råsjanse på teknologivalg

En uke etter første arbeidsdag i EVRY ble han sendt til Fiskeridirektoratet. Målet var å bygge en plattform for alle egenutviklede apper, enten det var fagsystemer, websider eller tjenester.

– Min kongstanke var å lage en moderne felles plattform til over 100 applikasjoner, slik at vi kunne få kontroll på alt. I tillegg skal plattformen kunne imøtekomme nye ting som kommer til.

Løsningen ble å bygge en container-basert plattform basert på Kubernetes. Det er snart tre år siden, og lenge før det skulle stikke av med «seieren» i kappløpet mellom container-orkestreringssystemer.

– Jeg tok en råsjans på Kubernetes. Vi vurderte også Mesos eller Docker Swarm, men det var rett og slett fordi jeg hadde troen på at dette ville bli standarden. Heldigvis hadde jeg rett!

Hans Kristian Flaatten revolusjonerte systeme hos Fiskeridirektoratet – et prosjekt han fikk første arbeidsuke i ny jobb.

Etter et halvt år gikk pilotprosjektet til å bli standardplattformen i direktoratet – utviklet av Hans Kristian og et lite utviklerteam. Plattformen er døpt «DockYard».

Om du vil gjøre et dypdykk i akkurat hva dette innebærer kan du se Hans Kristian forklare i detalj om DockYard i denne videoen fra Booster-konferansen i 2018.

– Ja, det er et lite ordspill på hypeord, ler han.

– Dette er et svært prosjekt. Vi har endret hele regimet for hvordan alt i Fiskeridirektoratet blir kjørt ut i produksjonen. Helt fra dag én og hvordan det settes opp, men også at alt skal være automatisert. I dag er det kollega Håvard Eggereide som forvalter plattformen.

Fiskeridirektoratet-prosjektet og DockYard har dannet mye av grunnlaget for EVRYs satsning på container-basert utvikling. Det ambisiøse prosjektet en nyansatt i EVRY startet opp for noen år siden har nå blitt tatt videre i selskapet, og det er team som jobber med dette i Stavanger, Trondheim og Bergen.

– Blant annet er det brukt i Sparebanken Vests nye mobilbank, der EVRY har regien på cloud, infrastruktur og automatisering, forteller Hans Kristian.

Kunnskapsarbeid krever faglige ledestjerner

Som fagleder er selvsagt plattformen basert på DevOps-tankegangen. Det skal ikke være vannfall eller siloer, men med agile og smidige prosesser.

– Flere har fått opp øynene for dette, og vi klarer ikke møte etterspørselen. Vi har nå fått aksept for et eget treningsopplegg for DevOps og container, forteller Hans Kristian.

EVRY et av få selskaper i Norden som får et formalisert treningsopplegg i DevOps, og skal ende i en DevOps-sertifisering i enten Azure, AWS eller Google Cloud.

Hans Kristian endte opp som fagleder på DevOps fordi han selv ønsket det, og fikk aksept fra nærmeste ledere. På spørsmål om dette er typisk EVRY nikker han.

– På den korte tiden jeg har jobbet i EVRY har det skjedd mye utvikling internt i selskapet. Det er rom for å finne ut hvem du vil være eller hva ditt kompetanseområde skal være. Du får backing til å gå den veien du vil, men du må ta stegene selv!

Therese Skjold Jensen og Hans Kristian er begge opptatte av videreutvikling innad i selskapet.

Therese Skjold Jensen, Head of Recruitment i EVRY, forteller at de har et faginitiativ som heter Continuous Learning.

– Alle ansatte skal bruke minimum 40 timer i året til videreutvikling. Slik kan vi bygge og dele kompetanse innad i selskapet.

– Jeg prøver å omdøpe initiativet til å bli Continuous Sharing. Teknologi er kunnskapsarbeid og det krevet at vi fornyer oss hele tiden. Ett år er åtte i internett-år! Sier Hans Kristian.

– Jeg liker å kalle Hans Kristian for «Mister DevOps», sier Therese og ler.

Vil du jobbe med spennende nye teknologier og samfunnsnyttig IT-utvikling? EVRY søker både senior og junior utviklere til følgende lokasjoner i Norge; Oslo, Sarpsborg, Bergen, Trondheim, Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Porsgrunn og Brumunddal.

Les hele stillingsutlysningen her.