Ikke lenger en “katalogbedrift”

Hva tenker du på når du hører Block Watne? Kanskje bor du i et av husene deres, eller du har sett logoen på byggeprosjektet du kjører forbi på vei til jobb. Kanskje er du en av dem som husker da Block Watne hadde en katalog du kunne velge et hus fra. Men i likhet med faks og personsøkere er det å plukke hus fra en katalog noe som hører fortiden til.

Har hatt en positiv utvikling

Prosjekteringssjef i Block Watne, Mato Matic, forteller om selskapets helomvending.

– Jeg har jobbet her i nærmere 20 år nå. På den tiden jeg har jobbet her har vi absolutt gått gjennom et omdømmeskifte, sier Matic.

Endringene kom spesielt etter at bedriften ble kjøpt opp av Walter Nilsen på 90-tallet.

– Før dette bygget vi kun noen få typer hus man valgte mellom i en katalog. Det begynte med fire modeller, som senere ble utvidet til nærmere 30. Du eide tomten, valgte et hus du likte og så bygget vi det. Sånn er det ikke nå lenger, sier Matic lattermildt.

I dag kan man nesten si det er omvendt. Nå kjøper Block Watne tomter, bygger boliger og deretter legger de ut for salg til kunder. Dette er en positiv utvikling, mener Matic.

– Vi jobber oss bort fra det gamle «katalogbedrift»-omdømmet.  Nå gjør vi så mye mer og er en del av hele verdikjeden fra start til slutt, noe jeg mener er en svært viktig utvikling. Vi jobber med prosjekter av alle størrelser, fra eneboliger og rekkehus til leilighetsbygg, boligblokker og store garasjeanlegg. Vi legger vekt på å følge med på utvikling i bransjen med hensyn til miljø, byggemetoder og digitalisering.

Block Watne har prosjekter av alle størrelser. Foto: Block Watne

Visste du om prosjekteringsavdelingen?

Matic jobber i Block Watnes prosjekteringsavdeling. Denne er det faktisk mange som ikke vet at finnes.

To av de som også jobber i denne sagnomsuste avdelingen er arkitekten Kaja Gladhus Flaten og ingeniøren Olav Øvstebø. Begge trådte nettopp inn i nye roller som gruppeledere for hver sin gruppe.

– Jeg er gruppeleder for alle arkitektene, mens Olav er leder for konstruktørene, forteller Gladhus Flaten.

Prosjekteringsavdelingen til Block Watne ligger i Oslo, og der finner du alle selskapets arkitekter, ingeniører og kalkulatører under samme tak. Men hva gjør de egentlig?

– Det er vi som prosjekterer alle boligene, kan du si. Arkitekter og konstruktører er med fra start til ferdig produkt, forteller Øvstebø.

– Hver gang vi får et nytt prosjekt begynner vi alltid med å dra på befaring på eiendommen, uansett hvor i Norge den ligger. På ett team er vi alltid en hovedarkitekt og en bi-arkitekt, en ingeniør og en bi-ingeniør, en kalkulatør, branningeniør, bygningsfysiker, prosjekteringsgruppeleder og en BIM-koordinator. I tillegg har vi med oss prosjektleder og ekstern hjelp, sier Gladhus Flaten.

Matic slenger seg ivrig inn i samtalen.

Det er spesielt tre ting vi fokuserer på i prosjekteringsavdelingen. For det første er selvstendighet og ansvar viktig. Du følger prosjektet gjennom alle faser, fra strek til ferdig hjem. Når du starter her blir du kastet litt ut i det og får tidlig ansvar for egne prosjekter. Allerede første året her vil du være med på flere store prosjekter som vil bli realisert. Men du får selvfølgelig grundig opplæring og oppfølging hele veien.

– For det andre satser vi mye på tverrfaglig samarbeid. Derfor har vi både arkitekter, ingeniører med spesialkompetanse og kalkulatører i et felles, åpent kontorlandskap. Lurer du på noe? Bare rop ut, eller tusle bort til kollegaen din. Her kaster vi ikke bort timesvis på at man sitter og venter på mail, sier Matic.

Det tredje forteller han er at de har et lokalt fokus.

– Vi bruker alltid lokal kunnskap når vi kjøper nye tomter. Det er viktig for å vite hva nettopp den kommunen trenger og hva slags type eiendom de som bor der er på utkikk etter. Derfor har vi flere lokal-kontorer rundt om i landet med folk som kjenner områdene godt, mener Matic.

Block Watne produserer ikke lenger hus fra en katalog. Nå er hele prosessen snudd på hodet! Foto: Block Watne

De som jobber i prosjekteringsavdelingen er altså med på hele prosessen frem til overlevering av boliger, og har jevnlig kontakt med det gjeldende lokalkontoret.  Selv om prosjekteringsavdelingen gir deg en variert hverdag og mye ansvar, er det likevel ikke en kjent arbeidsplass blant studenter.

– Da jeg gikk på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ante jeg ikke at man kunne jobbe som arkitekt i Block Watne. Jeg merker at studenter i dag heller ikke er klar over denne muligheten, sier Gladhus Flaten, som selv har jobbet hos Block Watne i fire år.

– Jeg tror det er fordi ingen ser oss. De ser de som er ute på tomta og fysisk bygger boligene, men vi som sitter her i Oslo og konstruerer dem blir litt usynlige for folk flest, mener Øvstebø.

– Men vi er her, og vi er mange, sier Matic og ler.

På utkikk etter nye ansatte

Prosjekteringsavdelingen i Oslo sentrum har i dag 35 ansatte. Nå leter de etter flere nye, kloke hoder til det åpne kontorlandskapet, kan Matic fortelle.

– Vi er på utkikk etter både arkitekter og ingeniører. Det skjer mye spennende fremover og vi er i ferd med å utvide staben.

– Hvem er dere på utkikk etter?

– Vi har et ungt miljø her, men en kombinasjon av unge, ambisiøse nyutdannede og erfarne folk er alltid det vi er på utkikk etter. Og så må du være interessert i boliger da, så klart.

Interessert i å høre mer? Send en mail med emnefelt “Arkitekt (TM)”  til [email protected] eller “Ingeniør (TM)” til [email protected]