Mahendra jobbet seg fra oppvasken til souschef

– Jeg er ryggraden i denne restauranten om dagen! Sier Mahendra Basnet (37) mens han graver frem nudlene til neste dags serveringer på Hrímnir i Oslo.

Hrímnir er en av flere restauranter under Lava Oslo-paraplyen. De står for driften av steder som Smalhans, The Golden Chimp, Sentralen, Brutus, Katla, Handwerk Botaniske, Vega snackbar, samt kantinedrift sammen med Dugurd.

I dag er Mahendra assisterende kjøkkensjef (eller souschef på fagspråket) ved ramenrestauranten i Maridalsveien, og står for alt fra laging av tare, kraft, nudler og grønnsaker. Han startet karrieren i matbransjen da han kom til Norge fra Nepal for ti år siden. Den gang jobbet han som oppvaskhjelp, uten store ambisjoner om å ende opp som kokk.

– I Lava får man muligheter til å utvikle seg både faglig og personlig. Du kan jobbe ulike steder og du har sjefer som ser individet. Du får lov til å utforske nye ideer og får masse tillit. Dette er et fantastisk sted, sier Mahendra.

Lava Oslo lyser nå ut flere stillinger. De trenger både uerfarne, erfarne og lærlinger innen servering og kokkefaget. Les mer om stillingene her.

Fikk hjelp ved ankomsten til Norge

Mahendra kom til Norge i 2012 med en bachelorgrad i hotelledelse, mens kona og sønnen på ni måneder ble igjen i Nepal. Han kunne fint lite om norske byråkratiet, og fant raskt ut at han måtte ordne seg et arbeidsvisum for faglærte.

– Jeg visste ikke at det var slik! Da jeg fikk jobben som oppvaskhjelp ved Smalhans fortalte jeg sjefene mine om alt trøbbelet med visumet, og da hjalp de meg komme på plass og sikre oppholdstillatelse. De kjente meg ikke en gang, men likevel gjorde de alt de kunne for å hjelpe meg. Det er sånne sjefer man trenger, sier Mahendra.

Tom Victor Gausdal og Anders Braathen i Lava Oslo sier de så hvor hardtarbeidende, presis og initiativrik Mahendra var. Da skulle det bare mangle.

– Han har vært en fantastisk ressurs for oss, helt fra han startet i oppvasken. Han er alltid på jobb og sa aldri nei til å hjelpe til. Gradvis jobbet han seg inn på kjøkkenet, og nå er han kokk! Forteller Anders.

– Det er så utrolig viktig å se de ansatte, uansett hvilken bakgrunn de har. Vi er opptatte av mangfold og å være en inkluderende arbeidsplass. Da tror jeg vi får det beste ut av alle, supplerer Tom Victor.

Og Mahendra er ikke den eneste som har bygget karrieren sin i Lava. Mange av de som starter som kokkelærlinger på Lava-restaurantene er fortsatt på plass. Petter Rolund er i dag kjøkkensjef på Smalhans, den samme restaurant han begynte lærlingtiden sin ved. Et annet eksempel er Carl Sebastian Hendricks, som begynte som lærling i Lava-systemet og er nå kokk på Golden Chimp.

Søker kokker og servitører

Lava Oslo skal nå ansette flere kokker og servitører til deres restaurantkonsepter. De er på utkikk etter deg som bryr deg om hva som serveres, enten du er erfaren eller ei. Det viktigste er en lidenskap for de gode smaksopplevelsene.

Som kokk vil du bli møtt av et faglig dyktig kokkekollektiv og en tettknyttet gjeng. Lærlinger vil få et omfattende læringsprogram om faget, bærekraft, økonomi og mer.

Servitører er restaurantenes viktigste ledd ut mot gjestene, der du må være serviceinnstilt og ha kunnskaper om mat og drikke.

Om du er på utkikk etter en heltidsstilling, lærlingplass eller en deltidsstilling ved siden av studiene ønsker Lava Oslo å komme i kontakt med deg.

– Vi er opptatte av at folk skal kunne utvikle seg, men også kreve ting av oss. Du vil bli en del av en bransje hvor det er mulig å stige i gradene og det finnes mange veier videre, forteller Tom Victor.

Det er Mahendra enig i.

– Dette er et godt og trygt sted å bygge karrieren din, noe min erfaring er et eksempel på. Her tilpasses jobben din etter dine ønsker og behov, samtidig som du lærer utrolig mye. Nå har jeg vært her i snart ti år og jeg har ingen planer om å jobbe noe annet sted.

Kona er kollega

På Hrímnir har Mahendra stålkontroll på hva som skal foregå på kjøkkenet de kommende dagene. Nudler, kraft og alt er klart for en ny dag med takeaway og matkasser, noe som vil være hverdagen frem til Oslo åpner opp igjen.

I dag jobber også kona til Mahendra, Sony Basnet, i Lava-systemet. Hun jobber til daglig på Handwerk Botaniske.

– Min families historie sier mye om hva slags mennesker som leder denne organisasjonen. Til og med konen min jobber her nå! Om jeg en dag skal bli kjøkkensjef og komponere egne retter er jeg usikker på, jeg har fortsatt mye å lære. Det viktigste er at jeg har en plattform hvor jeg kan blomstre og utvikle seg. Det har jeg her hos Lava, avslutter Mahendra.

Her kan du lese mer om stillingene som lyses ut hos Lava Oslo. Send inn din søknad i dag!