Statnett skal bygge et eget utviklermiljø for fremtiden

Statnett bygger, eier og driver det sentrale strømnettet i Norge. Dette er det som sørger for at vi får lys i pæra når vi skrur på lampa, at elbilen lader og at vi har strøm til mobilen. Samfunnet blir stadig mer elektrifisert, og elkraft er allerede en essensiell del av vår hverdag.

Strømnettet skal i årene fremover gjennom en enorm opprustning. Da er det viktig at teknologien bak som infrastruktur, nettverk, automatisering er toppmoderne. Dette handler ikke bare om økonomiske besparelser, men også bærekraft.

Dette kan du bli med på, for Statnett skal nå bygge et eget softwarehus. De lager egen software i dag, men ønsker å bytte ut en del av konsulentene med egne ansatte. Målet er å ansette 50 utviklere i løpet av tre år. I første omgang lyses det ut stillinger for java-, dataplattform- og plattformutviklere.  

– Det er masse spennende som vil skje hos oss fremover. Vi trenger deg som vil være med på å bestemme, sier sin mening, som motiveres av kompleks teknologi og som ønsker faglig utvikling, forteller Tore Skjulstad Bryhni, som skal lede det nye fagmiljøet.

Se stillingsutlysningene her.

Bidra til det grønne skiftet

Strømbransjen er i ferd med å gå gjennom et utfordrende digitalt løft som er høyst nødvendig om man ser på det fra et bærekraftig perspektiv. Med andre ord: Du vil være med på å gjøre Norge grønnere.

– Infrastrukturen i høyspentnettet er dyr og den er et betydelig naturinngrep. Ved hjelp av IT og annen teknologi kan vi både hjelpe til med å gjøre fotavtrykket i naturen mindre, samt senke kostnadene. Mange er opptatt av å jobbe med noe som er nyttig for samfunnet, og det er nettopp det vi gjør i Statnett, sier Tore.

Systemarkitekt Jonas Lindholm og avdelingsleder Tore Skjulstad Bryhn.

Komplekst kompleks

Jonas Lindholm er systemarkitekt i Statnett, og forteller at det ikke er småtterier å plukke med når man jobber med strømnettet.

– Grunnen til at jeg begynte å jobbe her er dels omfanget og kompleksiteten som man får være med på å forenkle men også bidra til å sikre en viktig infrastruktur for samfunnet. For at strømmen i hele nettet skal styres riktig og effektivt må vi ha tilgang på store datamengder i sanntid, kompleks logikk og oppetid 24/7. Det som gjør det ekstra spennende er den store mengden sensorer som brukes.

Statnett samler inn målinger fra over 100.000 sensorer rundt om i Norge. Med IoT-teknologi måles eksempelvis strøm, temperaturer og vind. Disse sensorene brukes over hele landet, enten det er langs strømkabler over Hardangerfjorden eller i et urbant bystrøk. Disse oppdager når det brukes strøm og hvilken kapasitet som kreves. Dersom et helt nabolag skal lade elbilen når de kommer hjem fra jobb, sette på vaskemaskinen og lage mat, må strømnettet tåle den store belastningen.

– Vi har en komplekst system og mye spennende teknologi, men i tillegg har vi en IoT-del på steroider. Du finner neppe kombinasjonen av alle disse teknologiene andre steder, mener Jonas.

– Fremover vil samfunnet bli mer og mer elektrifisert, og derfor jobber vi proaktivt for å forutse svingninger i både forbruk og produksjon. Vi skal jobbe med maskinlæring som bruker blant annet sensordata og værdata som så gir prognoser og viser trender fremover. Da sørger vi for at morgendagens strømnett legger til rette for det grønne skiftet, legger han til.

Juniorer og seniorer

Statnett søker nå flere typer utviklere. Javautviklere som skal lage løsningene, dataplattformutviklere som skal sørge for at at data fra hele organisasjonen er lett tilgjengelig , og plattformutviklere som skal sørge for at infrastruktur og kjøreplattformen aldri er mer enn et klikk unna. Hvem er så disse menneskene?

– De kan være både juniorer og seniorer. Vi trenger noen med mye erfaring som kan vise vei, men også noen unge og sultne som kan utfordre oss. Vi tror denne kombinasjonen skaper et levende og kreativt arbeidsmiljø, forteller de.

Du må gjerne ha relevant utdanning eller erfaring med cloud, Kubernetes, Java eller .net. Begge er enige i at det er en fordel om det er god kjønnsfordeling og et team som består av mennesker med ulik bakgrunn.

Vil du bli en del av Statnetts nye fagmiljø? Les mer om de ulike stillingene og søk her.