Student med karriereambisjoner? Dette bør du få unnagjort i høstferien

Mange bedrifter ansetter til sommerjobb nå.

Vel – det er jo ikke alle av oss som er så velsignet med noe så deilig som en høstferie. Men for de av dere som er det, gjerne studenter, så har dere noen gode dager til kos: krølle dere opp i sofaen med et pledd, en kopp te, en god serie eller bok… Gå turer i skog og mark, tenne et lite bål, grille en aldri så liten pølsesnabb.

Men!

Arbeidslivet venter i den andre enden, og det kan være lurt å bruke denne ekstra fritiden til å… Ja, hva da?

Vi har spurt karriereveilederne om hva du bør prioritere før skole eller jobb (hvis du er på utkikk etter ny jobb) starter igjen.


Søk sommerjobb i oktober

– De fleste studenter trenger en deltidsjobb på grunn av økonomi, men de får også viktige erfaringer. Hvis du ikke har en deltidsjobb nå, kan det være lurt å skaffe seg. Mange arbeidsgivere er glade i studenter på grunn av god arbeidsmoral, sier karriereveileder ved UiOs karrieresenter, Gisle Hellsten.

– I tillegg er det lurt å være frivillig engasjert, så hvis du ikke har funnet din organisasjon ennå, kan det være en fin ting å bestemme seg for nå hvis man har litt roligere dager.

Han understreker at du også må sette av tid til å studere, noe som lett kan nedprioriteres hvis man både jobber og er engasjert andre steder.

– Også er det ett viktig budskap: mange frister for populære sommerjobber begynner allerede å gå ut. DnB, for eksempel, har sommerpraktikanter, og deres frister går ut allerede i oktober, sier Hellsten.

«Mange frister for populære sommerjobber begynner allerede å gå ut.»

Gisle Hellsten, karriereveileder ved UiO

KARRIEREVEILEDER VED UIO: Gisle Hellsten. Foto: Tron Trondal

Skriv CV-en din

Karriereveileder Anette Lindi ved NTNU oppfordrer studenter til å koble av og nyte høsten, men samtidig snakke om jobbmuligheter.

– Har du noen lesedager eller fridager foran deg, så kan det være lurt å bruke disse godt. Oppsøk gjerne organisasjoner eller frivillige verv du har tenkt på og som du ønsker å engasjere deg i. Spør om de trenger hjelp eller om det er noe du kan bidra med, sier hun.

Hun mener det er viktig å engasjere seg ved siden av studiene, og kanskje knytter du tette bånd til folk som kan hjelpe deg med å få jobb senere. Hun nevner også dette med sommerjobb:

– Det er ikke for tidlig å søke sommerjobb nå. Mange er allerede i gang med dette. Bruk dagene til å lage deg en oversiktlig CV som beskriver hva du har gjort i livet så langt, og øv deg på å presentere den for arbeidsgivere på neste karrieredag. Kontakt bedrifter du synes er interessante og spør om de tar imot sommervikarer, sier hun.

Bestem deg for hvor du vil starte

Og hvis du er på sisteåret, bør du absolutt ha gjort deg opp noen tanker om hvor du vil jobbe.

– Les utlysninger, vær nysgjerrig på hvilke jobber som finnes der ute, og spør arbeidsgivere og ansatte om det du måtte lure på innenfor deres fagområde og arbeidshverdag. De har som regel masse interessant å fortelle om du bare spør. Et par lure spørsmål å stille en som du synes har en interessant jobb: «Hva er en typisk arbeidsdag for deg? Hvilke andre arbeidsoppgaver har du som er spennende?», er Lindis råd.

«Kontakt bedrifter du synes er interessante og spør om de tar imot sommervikarer.»

Anette Lindi, karriereveileder ved NTNU

KARRIEREVEILEDER VED NTNU: Anette Lindi. Foto: Privat

Oppsummert:

  • Se etter sommerjobb nå.
  • Jobb med CV-en din.
  • Skaff deg deltidsjobb hvis du ikke har det.
  • Engasjer deg i en organisasjon eller lignende.
  • Nyt høsten, men husk å studere.

Artikkelen ble først publisert 4. oktober 2018.


Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇