Studentene stiller opp for sykehusene: – Akkurat nå er det alle mann på dekk

Når norske helsefagstudenter bes om å melde seg til korona-tjeneste er de ikke vonde å be. – Dette er grunnen til at mange av oss begynte å studere medisin, sier legestudent Tobias Torjesen (27). 


Norsk helsesektor er satt på prøve, og det er kritisk viktig at sykehus og legekontor har nok folk på jobb. Samtidig er det også der smittefaren er størst. Bare i helse sør-øst er 6000 helsepersonell satt i karantene. Nå har studentene meldt seg:

– Alle vi som har noe å bidra med vil bidra. Akkurat nå er det alle mann på dekk.

Det sier legestudent Tobias Torjesen. Han studerer medisin på femte året i Polen, men etter at grensene begynte å stenge, reiste han hjem til Norge. Nå sitter Tobias i karantene, men er tydelig på at han er klar for å jobbe når og hvor det trengs:

– Jeg har snakket med vennene mine som graduerte tidligere i år, og de jobber som pokker. Doble skift på 15-16 timer. Jeg håper å få gjennom en midlertidig lisens slik at jeg kan gå inn og gjøre enkle legejobber. 

Hva slags arbeid tror du at du kan bli satt til å gjøre?

– Det blir nok litt av alt. Om jeg går inn i et koronateam bør opplæringen i smittevern være ganske god. At man blir ivaretatt og kommer inn i et team. Samtidig er det jo også «vanlige» pasienter på sykehusene som skal følges opp. 

Legestudent Tobias Torjussen er klar for hjelpe til der det trengs. (Foto: Privat)

Studenter bør stille opp

Den første beskjeden kom onsdag 11 mars: Norsk Medisinstudentforening publiserte, sammen med NSF student et innlegg på Facebook hvor de oppfordret lege – og sykepleiestudenter til å stille seg disponible ved forespørsel fra helsetjenesten. 

– Vi ser at helsevesenet trenger arbeidskraft. Vår oppfordring er at studenter bør stille opp, sier leder av Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker. 

Han poengterer at det i første omgang er størst etterspørsel etter leger. Medisinstudenter på femte og sjette studieår har nemlig en midlertidig lisens som gir adgang til legeoppgaver, med visse restriksjoner. Han er likevel klar på at dette er vurdering studenter selv må ta ut i fra egen situasjon: 

– Fakultetene har vært tydelige på at det blir gjennomført eksamener i år. Da er det spesielt viktig for sisteårsstudenter at de blir uteksaminert så man kan opprettholde kapasiteten i helsevesenet med et nytt legekull. 

Søndag ba også helseminister Bent Høie landets helsefagstudenter om å melde seg til tjeneste, og endret taket i lånekassen for hvor mye sykepleier – og legestudenter kan tjene før de mister retten på stipend. Dette gjør at de kan jobbe så mye de trenger uten å bekymre seg for økonomiske utfordringer. 

«Trial by fire»

Tobias forteller at han og medstudentene har fulgt situasjonen tett siden WHO rapporterte om de første smittetilfellene på tampen av fjoråret. Men at det skulle være så smittsomt, og at det skulle legge så stort press på helsevesenet var de ikke forberedt på:

– Vi har lært om infeksjonssykdommer og fått opplæring i hvordan vi skal forholde oss til pasienter, men ingenting i nærheten av det vi ser nå. Det finnes jo nesten ikke noe sidestykke i moderne medisinsk historie. Da må vi helt tilbake til spanskesyken for 100 år siden. Sars ble stanset tidlig. Mers også. Og svineinfluensaen ble ikke så ille som vi fryktet, og ble godt håndtert både internasjonalt og i Norge.

Videre, forteller han, er det viktigst med handling og preventive tiltak slik at man får flatet ut kurven tidligst mulig. 

– Helsevesenet er jo ikke dimensjonert for så store belastninger. I Italia for eksempel, har det ikke lenger noe å si om man er knekirurg, patolog eller psykiater. Alle må jobbe med det samme.

Føler du deg klar?

– Hva skal jeg si? Jeg er jo ikke redd for meg selv om jeg skulle bli smittet. Men det er ikke det samme som å si at man føler seg klar. Men jeg har lyst til å bidra. 

Tobias legger til: 

– Nå er det er “trial by fire”. Så får man lære underveis og lytte til erfarne kollegaer.

Sykepleierstudent Lise Christiansen jobber på lungeavdelingen på Ahus (Foto: Privat)

Ikke bekymret

Det er flere en Tobias som vil hjelpe til. På få døgn har facebookgruppen “Helsevesenet trenger deg” fått over 48 000 innmeldinger. En stillingsutlysning for et korona-team i Talent Media fikk over 50 000 visninger og 500 søkere. 

Og det er ikke bare leger som stiller opp. Også sykepleierstudenter oppfordres til å gjøre en ekstra innsats disse dagene. 

Lisa Christiansen (25) er en av dem. Til daglig studerer hun sykepleie ved VID vitenskapelige høgskole. Den siste uken har hun jobbet 100% på Ahus sin lungeavdeling.

Foreløpig føler hun seg trygg og ivaretatt, og forteller at de får hyppig oppfølging fra ledelsen.

– Enn så lenge er ikke trykket så voldsomt. Det eneste er at vi får inn flere mistenkte og må bruke mye tid på av/påkledning og må passe på hvilke rom vi går inn i for å spare på smittevernutstyr, sier hun. 

Lisa har jobbet deltid i lungeavdelingen i to år og er snart ferdig med studiene. Derfor føler hun seg kompetent nok til å stå i situasjonen. Hun er heller ikke bekymret for at pågangen skal bli for stor:

– Ut i fra de forutsetningene vi har på Ahus og det miljøet jeg jobber i er jeg ikke bekymret for høyt arbeidstrykk, men er spent på hvordan det blir fremover! Jeg krysser fingrene for at vi klarer å bryte smittekilden og at vi kan jobbe som «normalt» igjen så fort som mulig.

Meningsfullt

Tobias forteller at mange i klassen hans kontakter sykehus rundt i Norge for å spørre om det er noe de kan gjøre, og om de trenger folk:

– Nå som vi står i en krise føler jeg det er meningsfullt. Og jeg tror det er derfor veldig mange av oss begynte på medisin, avslutter han.