Svenske Emelie Hamberg kom til Norge som 23-åring og jobbet som resepsjonist. Nå er hun hotelldirektør.

Skulle bare være i Norge et halvt år.


Svenskebølgen. De var unge, håpefulle, klare for å jobbe, og sammen surfet de i tusentalls over Svinesund, Morokulien, Ørje, og alle de andre grenseovergangene.

Én av dem var Emelie Hamberg. I foreldrenes bil satt 23-åringen, spent og klar for nye utfordringer i nabolandet, hvor hun bare skulle være et halvt års tid.

Så feil kan man ta.

Ti år senere bor hun fortsatt i Oslo, riktignok med litt svorsk som forlater lappene nå og da. Hun har reist verden rundt, og opparbeidet seg en stillingstittel som ei for ti år siden aldri kunne forestille seg:

Hotelldirektør.


Hvem er Emelie Hamberg?

33 år fra Sverige.

Kom til Oslo i 2009 for å jobbe.

Begynte som resepsjonist på Comfort Hotel Grand Central i Oslo i 2012.

Ble hotelldirektør for Comfort Hotel Xpress Central Station sommeren 2018.

Har reist verden rundt, løper halvmaraton (har mål om hel) og praktiserer yoga.


Målbevisst og ydmyk

Hun sitter i dongeribukse, t-skjorte og joggesko, delvis henslengt over sofaryggen med venstre arm over kanten. Solen lyser gjennom gardinene slik at den akkurat treffer det ene øyet hennes, og den blå fargen lyser opp blant skyggene.

– Direktør… Jeg må klype meg i armen. Det er superkul! Jeg tror egentlig ikke at jeg har merket at jeg har kommet hit, hvis du forstår. Jeg hadde aldri et konkret mål om å bli hotelldirektør.

Målbevisst er hun likevel, som den fotballspilleren hun har vært. Men i stedet for å ha ett stort mål, setter hun seg delmål, og har alltid dørene åpne for nye muligheter.

– I stedet for å tenke «jeg skal bli dette om så-så mange år», lar jeg heller kunnskap, erfaring og menneskemøter lede vei, forklarer hun.

I snaut et år har hun ledet Comfort Hotel Xpress Central Station i Oslo; et relativt nytt sted som markedsfører seg som et sentrumsnært hotell med alt det grunnleggende gjesten måtte behøve – og som forøvrig konkurrerte om å bli gasellebedrift i DNs konkurranse i 2018, et par måneder etter at Emelie tok over.

Så må man jo spørre seg. Hvordan ble hun hotelldirektør? Vi må naturligvis hoppe noen år tilbake i tid for å finne svaret.

 

FRA SVERIGE TIL NORGE: I toppåret 2010, ett år etter at Emelie Hamberg kom, var nettoinnvandringen fra Sverige til Norge på 3 332 personer, i følge SSB. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Globetrotteren

Frem til Emelie er 23, er fotball stort sett det eneste hun holder på med. Hun blir lagkaptein og senere utvalgt av det svenske fotballforbundet for å jobbe med dem i talentutvikling.

Hun lever og ånder for sporten, og planen er å holde på med det resten av livet! Men så skjer det: hun skader seg.

En drøm og et tenkt liv legges på hylla. Hun orker ikke fortsette fra sidelinjen, så hun slutter helt. Siden det ikke er så mye mer enn fotballen som holder henne igjen i Sverige, gjør hun som så mange andre svensker, og reiser vestover.

I Norge får hun jobb på lager, som bartender, og på treningssenter – alle tre på samme tid. Hun reiser litt til Cuba og noen andre steder, og hun får smaken på noe som skal bli nærmest like stor lidenskap som fotball: reising.

Etter ett år med jobb i Norge, har hun nok penger til å reise på en skikkelig langtur.

Men Emelie reiser ikke med koffert til europeiske storbyer for å gå på bar og shopping. Hun drar til India, Thailand, Filippinene, Malaysia og Indonesia. Hun henger med lokalbefolkningen, setter seg ned med folk, leker med barna, spiser middag med dem.

– Jeg var en skikkelig globetrotter, ler hun.

Vi skal ikke snakke så mye om reisene hennes, det er det som skjer etterpå som er relevant for vår historie. Eller – det er ikke santReisene hennes har hatt enorm betydning for hvordan Emelie har utviklet seg. Du kan jo bare tenke deg hvor relevant det er for å drive et hotell – hvor du får besøkende fra hele verden hver eneste dag.

 

MISS WORLDWIDE: Emelie har reist verden rundt. De fleste bildene er hennes egne, bortsett fra de hvor hun er med. Hun vurderte en periode å bli fotograf – og vi ser hvorfor. Bildene er fra India, Malaysia, Filippinene og Borneo. Hun dokumenterte hvordan mennesker levde. Foto: Emelie Hamberg/privat

14 av 300

Men etter bare to måneder på reise, skjer det igjen: hun skader seg. Hun må hjem til Sverige for å operere armen, men reiser snart ut på ny; til Australia, hvor hun har noen som venter på henne fra forrige tur.

– Ah, man lever jo bare én gang, smiler hun.

Så avslutter hun Australia-kapitlet, reiser rundt i to nye måneder, og må hjem igjen til Sverige for operasjon nummer to.

– Så vet du jo når kassen bare er tom. Etter reising og operasjoner – ja, jeg måtte ha jobb.

Det blir Norge igjen. Plutselig finner Emelie en stillingsannonse i Oslo som virkelig fanger henne.

– Hva er det dette, tenkte jeg – det var som om de hadde skrevet denne annonsen for meg, tenker hun.

Etter en omfattende intervjurunde var hun blant de 14 av 300 som fikk jobb på splitter nye Comfort Hotel Grand Central på Jernbanetorget i Oslo som åpnet i april 2012.

«Ah, shit, jeg prøver!»

Emelie har ingen erfaring fra hotell, men hun finner seg til rette med én gang. Hotellet er nytt, alt og alle er nye, de skaper alt sammen.

Hun begynner i resepsjonen.

– Jeg tenkte sånn her: Jeg vil bli så god at folk kommer til meg når de lurer på noe. Og da jeg hadde nådd dét målet, var det sånn; ok, what next.

Det går ikke mange månedene før hun får mer ansvar og blir Service Manager, altså assisterende resepsjonssjef. Så drar resepsjonssjefen avsted på nye eventyr, og Emelie søker på stillingen i siste liten – og blir resepsjonssjef. Der var hun i halvannet år, så kom det en ny annonse…

Hun kvier seg og søker på stillingen i siste liten, også denne gangen. Men den lille tanken «ah, shit, jeg prøver!», tar henne alltid med videre.

Denne nye annonsen er for to hoteller: Comfort Hotel Grand Central, som hun allerede jobbet på, og Comfort Hotel Karl Johan.

Hun får jobben, og nå er Emelie driftssjef for begge disse hotellene, eller Operations Manager, som det heter på engelsk.

– Och sen hende det greier

Hun skifter stilling i sofaen.

Jeg vet ikke om du har vært på backpacking, eller reist slik at du møter lokalbefolkningen – og faktisk snakker og er med dem. Det som gjerne skjer når man tar kontakt med ukjente mennesker, er at man får en ny forståelse for hvordan andre lever og tenker. Man lærer å se seg selv, sin egen kultur og sitt eget land i et nytt perspektiv.

Uansett – det har Emelie gjort. Hun har møtt en hel verden, og hun vet at det ligger så uendelig mye mer i en person enn det som vises på en CV.

Dét skulle komme usedvanlig godt med for en ung mann fra Somalia som prøvde å komme seg tilbake til det norske arbeidslivet.

 

FRA RESEPSJONIST TIL DIREKTØR: Emelie har gått alle gradene fra gulv til topp – selv om resepsjonen på dette hotellet er omtrent syv skritt fra kontoret hennes. Vær tålmodig, og ikke hopp over trinn – hvert steg krever sine erfaringer, sier hun. Her står hun foran resepsjonen (og baren) på Comfort Hotel Xpress Central Station. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Historien om Mohamed

Comfort Hotel Grand Central har et samarbeid med et annet hotell i Oslo, PS:hotell. Hotellet er eid av OsloKollega, som er en arbeids- og inkluderingsbedrift, og jobber for å få folk tilbake til arbeidslivet.

Mohamed var én av dem som skulle ut i praksis på et «vanlig» hotell, etter å ha vært på arbeidstrening hos PS:hotell. Han hadde havnet på feil side av loven, og skulle få en ny sjanse.

Han er nervøs før han skal inn på intervju. Han søker praksis som resepsjonist, og vil ikke spolere denne muligheten.

På andre siden av bordet sitter blant andre Emelie. Mohamed legger CV-en på bordet, forbereder seg. Så blir han lamslått.

Emelie ser ikke på CV-en. Hun snur den opp ned, og ber ham fortelle litt om seg selv.

– Jeg så ganske raskt at han hadde så mye å gi. Det drivet han hadde… Det glødet av ham når han snakket! 

Mohamed var i praksis hos dem, fikk fast jobb som resepsjonist på Comfort Hotel Grand Central, ble årets ansatt og beste selger!

– Det er så viktig å se potensialet i andre mennesker! Selv om de har en bagasje. Hvem skal komme og si at de ikke klarer det? Det skjer ingenting inne i komfortsonen, det er utenfor det magiske skjer.

Nå er det Emelie som gløder. Mohamed får fast jobb, og hun fortsetter hverdagen som driftsjef for de to hotellene.

Men historien slutter ikke her.

Min beskrivelse av Mohameds opplevelse har jeg hentet fra NRKs artikkel, og fra det Emelie har fortalt meg.

STOR OPPMERKSOMHET: Måten Emelie hadde intervjuet Mohamed på, nådde helt til NRK, som laget en sak om det i januar 2018. Mye takket være henne fikk han en ny sjanse i livet. Foto: Skjermbilde/NRK

Når du sier ja til noe av det skumleste du vet

Vi nærmer oss senhøsten 2017, og Emelie forteller historien om Mohamed på et lederkurs for de ansatte. Dette plukkes opp, og litt senere blir hun spurt om hun ikke kan fortelle denne historien på Nordic Choice Hotels sin vinterkonferanse – årets største arrangement i kjeden med over tre tusen mennesker.

– Altså, jeg er glad i å snakke, men ikke foran store folkemengder. Så jeg takket nei, sier hun.

Men hun lar seg etterhvert motvillig overbevise. Det handler nemlig ikke om henne, forklarer hun meg. Det handler om at noen må fortelle denne viktige historien, og Emelie kan den best.

Okej då, sier hun, jeg skal gjøre det. Samtidig hagler tankene: Er du gal?! Du kommer til å besvime! Glemme ordene! Ramle av scenen!

Å reise verden rundt er ikke noe problem. Men dette – å snakke foran en så stor forsamling, det setter hjertepumpa i gang. Dette er milevis utenfor komfortsonen. Hun har et par måneder til å forberede seg.

Som om ikke dette var nok: En liten måned etter at Emelie ha sagt ja til å prate på vinterkonferansen, får hun en forespørsel fra daværende hotelldirektør Robert Holan og fra driftsdirektør for Comfort Norge, Solveig Voldheim: Et hotell i Bergen trenger en vikarierende direktør.

Holan lurer på om ikke Emelie tar utfordringen.

– Jeg satt med haken nedpå brystet. «Dette kan jo ikke jeg, hvordan i all verden skal jeg drive et ukjent hotell som direktør», tenkte jeg. Nei, nei, nei, nei.

Komfortsonen er så langt unna at den er nesten usynlig, og Emelie synes tanken er dritskummel. «Tenk på det», sa han. «Du kan dette hvis du vil. Du vet hva du skal gjøre, og du må våge å satse. Jeg støtter deg hele veien.»

Hun sier ja.

Hjelp, hjelp, hjelp.  Og nå er vinterkonferansen i gang. Emelie skal snart opp på scenen og prate foran tre tusen mennesker. Hun har ikke manus med, for denne historien kan hun. Den må fortelles på en ekte måte, uten manus, uten juks. Men hun skjelver, og det knyter seg i magen.

Hun puster. Og går opp.

Emelie Hamberg fra Comfort Hotel Grand Central forteller historien om Mohamed. På tilmålt tid og med streng regi, klarte hun likevel å nevne ps:hotell, foran 3000 ansatte i hele Choicekjeden. Vi er stolt over å være en del av den veien Mohamed har gått. #nordicchoice #pshotell #grandcentral #choice #oslo #vk #stockholm

Publisert av PS:hotell Søndag 21. januar 2018

Video: PS:hotell

Syv nødvendige år

– Altså. Det der. Jeg gråt jo på scenen og skalv da jeg gikk av, men da jeg kom ned og det hele var over… Vet du, jeg har aldri vært så stolt i hele mitt liv! Å fortelle historien om Mohamed som har opplevd så mye dritt, rasisme, vold, å ikke høre til, fengsel – for så å få en ny sjanse. At jeg ikke gjorde for min egen oppmerksomhet, men for å fortelle denne historien; shit, så tøff jeg er, tenkte jeg!

Så setter hun seg på flyet til Bergen som hotelldirektør for første gang.

– Da var jeg liksom klar for hva som helst! Kast hva dere vil over meg, tenkte jeg. Jeg klarer dette. Jeg klarer hva som helst nå.

Etter et par måneder i Bergen kommer hun tilbake til Oslo, og er klar til å endelig gå tilbake til hverdagen, den trygge jobben som driftsleder. Tilbake til det som har blitt komfortsonen. Lenge siden sist, si.

Men neida!

Hun får nemlig vite at hennes hotelldirektør skal bytte jobb. Oh-oh…

– Jeg var litt usikker på om jeg skulle søke. Men jeg tenkte at jeg burde i alle fall melde min interesse. Altså, hvis man ikke forteller andre hva man tenker og ønsker, hvordan skal de da kunne hjelpe deg?

Comfort Oslo gjorde en stor rullering da fem direktører fikk nye hoteller, og Emelie fikk sjansen på nabohotellet Comfort Hotel Xpress Central Station.

Etter syv år har resepsjonisten blitt direktør.

– At det har tatt såpass «lang» tid, har vært viktig. Man bør ikke stresse. Hvert steg gir deg kunnskap, nye utfordringer, som gjør at du vokser i et fornuftig tempo. La det ta tid.

 

ÅRET VAR 2018: Et år da Emelie ble hotelldirektør, snakket foran 3000 mennesker, kjøpte ny leilighet og løp tre halv-maratoner. Foto: Emelies Instagram-profil.

Motivasjon og personlighet

– Hvordan var det egentlig å takke ja til det direktør-vikariatet, som var noe av det mest utfordrende for deg å si ja til?

– Jeg tenkte jo først, som så mange andre gjør, at nej, inte kan vel jag. Men så måtte jeg jo bare stole på at de rundt meg ga meg muligheten fordi de trodde jeg kunne klare det.

Nå er det Emelie sin tur til å finne riktig folk til sitt hotell.

– Ikke misforstå meg. Utdanning er kjempeviktig, men i enkelte yrker er det minst like viktig med den praktiske erfaringen fra livet og verden. Når jeg ansetter, ser jeg etter motivasjon, personlighet, den lille brikken jeg savner i teamet, og ikke minst utviklingspotensiale. Å dømme mennesker for det de har gjort, er fortid. Jeg vil vite hva de kan gjøre i fremtiden.

Hva hadde skjedd, mon tro, dersom hun ikke hadde blitt skadet som fotballspiller? Eller ikke begynt å reise? Eller ikke sett den stillingsannonsen? Nei, sier hun og tar hånden gjennom håret.

– Jag har ingen aning!


Emelies råd

  • Bli kjent med deg selv.
  • Vær tålmodig, la det ta tid. Ikke hopp over stegene.
  • Skaff deg en deltidsjobb som ligner på det du studerer. Da gir plutselig studiene mer mening, og du kan bruke studiene i jobben.
  • Bruk de rundt deg! Be om hjelp – men prøv alltid selv først.
  • Våg! Du har et ansvar for deg selv å finne en jobb som inspirerer og motiverer deg. Så søk på den jobben du så gjerne vil ha. Hva har du å tape?

Slik kan du gå utenfor komfortsonen:

  • Gjør ting alene som du vanligvis gjør med andre.
  • Si ja til sosiale sammenkomster der du ikke kjenner noen.
  • Si ja til ting som er litt ubehagelige, litt skumle, og ikke vær redd for å gjøre feil. Enten så går det bra, eller så går det over.
  • Gjør ting motsatt av det du pleier.
  • Reis til et land du aldri har vært, hvor du ikke snakker språket, og bo på hostell.

Bør flere lese dette? Del saken! 👇

Kjenner du noen vi bør skrive om? Send tips til redaktør Synnøve S. Fallmyr synnove@talentmedia.no.

Les også: 

Podkast: Hersketeknikker. Slik gjenkjenner du dem – og slik kan du reagere.