NB:GUIDEN: Lotta Kirsebom (i front) driver nettstedet NB:guiden sammen med jurist Ane Vestby; en guide for nybegynnere i arbeidslivet. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere sak. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Synes det er på tide at unge vet hva de skriver under på

Lotta og Ane står bak NB:guiden, nettstedet de selv skulle ønske de hadde som nyutdannede og på vei inn i arbeidslivet.

Lotta Kirsebom (29) og Ane Vestby (29) driver det ferske nettstedet NB:guiden, som skal være en informasjonsplattform med enkle og forståelige innlegg om rettigheter, lover og andre spørsmål som dukker opp i møte med arbeidslivet.

Her skal du finne svar på det du lurer på, og det du ikke visste at du måtte vite.

– Som nyutdannet var jeg usikker på hvordan arbeidslivet fungerte, og hvilke lover og rettigheter jeg burde forholde meg til og vite noe om. Så jeg bestemte meg for å undersøke selv, og skrev ned alt jeg fant ut. Resultatet ble NB:guiden, forklarer Kirsebom, som kjøpte domene og opprettet nettstedet i slutten av august i år etter en idé som ble født i juni.

Les også: Ung arbeidstaker? Her er 8 lover og regler du må kunne

Et fritidsprosjekt

Nå har hun vært i arbeidslivet i tre år, og bygd nettstedet på notater og spørsmål hun skrev ned mens hun var nyutdannet. Med seg på laget har hun jurist Ane Vestby som rådgiver og skribent.

– Jeg har opplevd at mange har kommet til meg med spørsmål om arbeidslivet: «har sjefen min egentlig lov til å gjøre dette og dette?» Jeg har hjulpet mange venner, og da er det fint å kunne hjelpe enda flere med denne nettsiden, sier Vestby.

Sammen vil de formidle informasjonen før de der ute har havnet i en situasjon hvor de får bruk for den. De vil gjøre unge arbeidstakere – og arbeidsgivere – bedre forberedte.

– Jeg jobber gjerne med dette to-tre timer om dagen. Det er jo mye jobb, men det er jo så gøy, smiler Kirsebom.

– Som nyutdannet var jeg usikker på hvordan arbeidslivet fungerte, og hvilke lover og rettigheter jeg burde forholde seg til og vite noe om.
Lotta Kirsebom, grunnleger av NB:guiden

Enkelt og forståelig

Lovene og rettighetene er jo tilgjengelige i Norske Lover og på lovdata.no, men de vet av egen og andres erfaring at det er ikke bare-bare å sette seg ned og lese disse lovene og tolke dem riktig.

Derfor har de forenklet det hele og gjort den viktige informasjonen enklere og mer tilgjengelig.

Målet med nettstedet er å informere unge, nuytdannede og de som er ferske i arbeidslivet om lover og rettigheter de har, slik at de ikke blir utnyttet av arbeidsgivere.

Les også: – Slutt å utnytte unge i arbeidslivet!

– Men det er jo ikke bare utnytting det er snakk om, det er ikke bestandig arbeidsgivere selv vet hva som faktisk er lovlig og ikke. Så informasjonen er jo nyttig for begge parter, forklarer de.

 

SAMMEN OM PROSJEKTET: Ane er jurist, og Lotta er markedsfører, og har studert innovasjon og forretningsutvikling. De to har kjent hverandre i mange år, og sammen driver venninnene NB:guiden på fritiden. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Vil hjelpe enkeltpersoner

De møtes i ny og ned på kafeer og jobber med nettsiden, eller skriver hjemmefra. Siden de driver med dette på fritiden, må det ligge et genuint ønske om å bidra i bunnen.

– Jeg synes det er givende å hjelpe individer og ikke kunde store bedriftene som jeg gjør på jobb, så da Lotta spurte om jeg ville bidra til hennes nye nettsted, sa jeg ja. Det er veldig spennende og morsomt å være med på hennes, vår, reise, smiler Ane, som ble med på Lottes prosjekt ganske raskt etter at siden ble opprettet.

– Men hvorfor heter det NB:guiden? 

– Jo, det er jo spontane meg som kjøper domener i en fei, ler Lotta.

Først kjøpte hun nybegynnerguiden.no, men synes det klang litt dølt, så det ble nb:guiden i stedet. NyBegynnerguiden.

– Jeg trenger ikke ligger på sofaen i flere timer etter jobb hver dag, jeg har tid og energi til overs. Så jeg jobber gjerne med dette to-tre timer om dagen, sier Kirsebom. – Det blir lange dager, men det er givende!

– Hvordan ser fremtiden ut for ferske NB:guiden?

– Jeg har jo ingen forretningsplan ennå, men det hadde jo vært gøy hvis dette ble noe større. Jeg har jo ikke begynt med dette for å gjemme det under en stein. Det er bare å kjøre på og prøve, så får vi se hvor det går. Vi har jo ingenting å tape!