Tapt inntekt, usikkerhet og forvirring: Hvordan påvirker korona-krisen unge selvstendige næringsdrivende?

– Jeg er bekymret for fremtiden, sier selvstendig næringsdrivende Kornelia Melsæter (23).


Norge har nærmest stått stille siden 12. mars, da myndighetene innførte strenge tiltak for å stoppe spredningen av koronaviruset. Foreløpig er tiltakene gjeldene frem til 12. april.

Skoler og barnehager stengte, folk som kom fra utlandet dro rett hjem til 14-dagers karantene – og alle kultur-arrangemanger ble sporenstreks avlyst eller utsatt. 

Dette har gått hardt utover spesielt én gruppe i arbeidslivet, nemlig de som er selvstendige næringsdrivende.


Vet du forskjellen?

Først, en kjapp klargjøring. Ikke alle er klar over at det faktisk er en vesentlig forskjell på å jobbe frilans og å jobbe som selvstendig næringsdrivende i henhold til folketrygdloven.

Hvis du har et enkeltmannsforetak og fakturerer enten arbeidsgiver eller bedrift for et produkt, da er du altså en selvstendig næringsdrivende.

Hvis du ikke er fast eller midlertidig ansatt, men mottar lønn fra arbeidsgiver for enkeltstående oppdrag, jobber du altså frilans. Dette kan du lese mer om i vår artikkel om å jobbe frilans.

Det er likevel vanlig å bruke begrepet frilans i kultur-bransjen når man ikke er ansatt hos en arbeidsgiver, uavhengig om man fakturer eller mottar lønn. 

Mister jobb og inntekt på ubestemt tid

Siden 12. mars har de aller fleste med enkeltmannsforetak stått uten jobb. Forestillinger har blitt avlyst, festivaler har blitt utsatt og bedrifter har rett og slett ikke råd til å benytte seg av frilansere.

– Jeg har mistet jobber frem til sommeren. Det betyr et enormt tap av inntekt for meg, sier selvstendig næringsdrivende Kornelia Melsæter (23).

– Jeg er bekymret for fremtiden.

OSLO-BOER: Kornelia Melsæter kommer fra Ålesund, men bor i hovedstaden. Da er det ikke lett å plutselig stå uten inntekt. Foto: Privat

Melseter er utdannet musikalartist fra Bårdar Akademiet, og har jobbet frilans siden hun ble uteksaminert i 2018. Nå står hun uten jobb og inntekt i ubestemt tid.

– Rent økonomisk er dette veldig frustrende. Jeg har heldigvis vært god på spare, så jeg har en buffer som gjør god nytte nå. Det som er skummelt er at man ikke vet hvor lenge dette varer. Er det fire uker eller frem til høsten?

Mandag 16. mars vedtok Stortinget å opprette en krisepakke for selvstendige næringsdrivende som mister inntekt som følge av korona-situasjonen. Dette er tiltakene som ble satt inn:

  • Etter 17 dager uten inntekt får du 80 prosent av gjennomsnittet av de siste tre års inntekter, opp til 600.000 kroner. Du har rett på sykepenger fra dag den tredje dagen og omsorgspenger fra dag fire. 

Les mer om hva dine rettigheter i arbeidslivet er her

Venter på Nav

Nav har per i dag ikke kommet med en løsning for å kunne søke på denne kompensasjonsordningen. Det er blant annet fordi regelendringene ikke er formelt vedtatt, og fordi Nav enda ikke har en teknisk løsning på hvordan man skal søke kompensasjonen.

Melsæter ser på krisepakken fra Stortinget som en god løsning, men som mange unge selvstendige næringsdrivende synes hun det er vanskelig å finne ut hva som gjelder for henne.

– Noen steder står det at de skal gi kompensasjon for gjennomsnittet av tre års inntekt, andre steder står det 36 kalendermåneder. Hva er det som gjelder, og hva er forskjellen? Jeg gleder meg til Nav har en løsning på plass og kan gi mer informasjon.

En bransje satt på pause

Det er ikke bare Melsæter som er usikker på hva slags rettigheter hun har som selvstendig næringsdrivende. Og da spesielt som nyutdannet.

– Jeg har hatt enkeltmannsforetak siden i fjor, altså langt unna 36 kalendermåneder. Jeg har hatt flest oppdrag som selvstendig næringsdrivende, men har også mottatt lønn fra arbeidsgiver. Hva gjelder i min situasjon?

Det spør Emilie Sophie Valentiner (23), som i fjor fullførte en bachelor i dans fra Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) i England.

– Som nyutdannet vet jeg ikke hvor jeg står hen hos Nav. Jeg vet at de har mye å gjøre, så jeg skjønner at de ikke kan svare på alt enda. Men akkurat det føles litt ut som i stå i limbo, sier Valentiner, og fortsetter:

– Ettersom jeg har studert i utlandet har jeg heller ikke jobbet ved siden av studiene som mange andre, foruten en butikkjobb i sommerferien.

HJEMMEKONTOR: Emilie Sophie Valentiner lager øvelser og koreografier for elvene hjemme fra stua. Foto: Privat

Valentiner underviser dans på to forskjellige danseskoler, og forteller at begge arbeidsgivere har tatt godt vare på sine frilansere.

– Jeg får fakturere timene mine ut mars som normalt, på tross av endret undervisningstilbud. Jeg har hatt noe digital-undervisning og filmer øvelser som elevene mine kan gjøre hjemme. Så foreløpig har jeg en stabil inntekt, men man vet aldri når det endrer seg.

En av de største utfordringene i hverdagen nå er bransjen som plutselig er satt på pause.

– Jeg ventet på flere svar angående auditioner, og hadde noen små oppdrag innen film og underholdning. Nå er alt satt på vent.

Har du mottatt ordinær lønn? Søk dagpenger nå

Hvis man er heldig kommer det mer informasjon angående krisepakken og hvordan den fungerer i praksis i løpet av denne uken.

Det forteller Espen Eldøy, juridisk rådgiver i CREO, Norges største kunstnerorganisasjon.

– Ellers vet også vi svært lite akkurat nå. Vi har sendt inn våre henvendelser til Stortinget, men som alle andre må vi vente på mer informasjon.

Han kan derimot tipse om at hvis man har to inntekter, en fra enkeltmannsforetaket og en fra en arbeidsgiver, så burde man søke om dagpenger med en gang. 

– Hvis du oppfyller kriteriene vil du da få ordinære dagpenger som kompensasjon for bortfall av lønnsinntekt. Så kan man senere søke om kompensasjon for tapt næringsinntekt når løsningen fra Nav er på plass. Det burde være mulig, sier Eldøy.

Om hva som gjelder for nyutdannede kan ikke Eldøy si sikkert, men han forteller at CREO har oppfordret Stortinget til å ta hensyn til vesentlige inntektsendringer de siste årene når de skal regne ut gjennomsnittet av 36 kalendermåneder.

– Det er uoppklart hos Nav om det er snakk om årene 2017-2019 eller de tre ferdiglignende årene –som er fra 2016-2018. For de som er uteksaminert i den perioden kan det ha skjedd mye i 2019 og til og med 2020, og det bør Nav ta hensyn til.

JURIDISK RÅDGIVER: Espen Eldøy i CREO. Foto: Privat

– Akkurat nå tjener jeg ingenting

Det er ikke bare de som er ferdig utdannet som merker krisen på kroppen. Mange som studerer kunstfag jobber også ved siden av, og da gjerne som selvstendige næringsdrivende.

Konstantin Ellingsberg Helmers (22) er en av dem. Han går andre året på Norges Musikkhøyskole, og jobber som frilansmusiker ved siden av studiene. Eller rettere sagt, jobbet.

– Akkurat nå tjener jeg ingenting. Jeg har mistet minst 20 jobber frem til juni, som blant annet faste spille-jobber på utesteder, festivaler og konserter i forbindelse med en plateutgivelse. Nå er alt avlyst eller utsatt.

Foreløpig er det ikke penger som er hovedutfordringen, da lånekassa og oppsparte midler kommer godt med i disse dager. For Helmers er det fremtiden til hele bransjen som byr på bekymringene.

– Spesielt med tanke på utelivsbransjen. Det er jo en av de som er rammest hardest nå, og den økonomiske smeller kommer til å påvirke musikere lenge tror jeg. Mange har oppdrag på serveringssteder, og selv om de skulle åpne igjen snart er det ikke sikkert de har råd til å booke musikere med det første.

– Det er vanskelig å si når ting kommer tilbake til normalen. Vi er i en sårbar bransje for smeller som dette.

– Vurderer du å skaffe deg en fast jobb som er mer sikker?

– Jeg vurderer det, men samtidig har jeg studielån en god stund fremover så jeg kommer til å klare meg. Jeg er mer bekymret for alle andre som har det veldig vanskelig.

En liten positivitet i hverdagen er at bransjen stort sett hjelper hverandre nå, forteller Helmers.

De har blant annet fått flyttet konserter på scener de allerede har betalt for, istedenfor å måtte avlyse.

– Slik taper vi ikke pengene, vi bare utsetter konsertene på ubestemt tid, sier Helmers.

MUSIKER: Alt av oppdrag er utsatt eller avlyst for Konstantin Ellingsberg Helmers. Foto: Privat

Skal bli avklart så snart som mulig

Talent Media sendte en e-post til Arbeids- og Sosialdepartementet med spørsmål om hvordan krisepakken gjelder for nyutdannede selvstendig næringsdrivende.

Under kan du lese en del av svaret vi fikk:

«Arbeids- og sosialdepartementet arbeider med utformingen av ordningen, som blir avklart så snart som mulig. Samtidig er departementet i gang med å se på hvordan de i denne gruppa som eventuelt har behov for økonomisk bistand i en overgangsperiode best kan ivaretas.»


Er du permittert? Les hva dine rettigheter er her:

Har du rett på dagpenger om du har jobbet under ett år? 8 spørsmål og svar om permitteringer og dagpenger

Kjenner du noe eller noen vi bør skrive om? Tips oss!

…eller kanskje noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇