Tror 113 er grunnen til at paramedisin er Norges mest populære studium

Flest søkere per plass og en økning på over 70 %. Men studentene vi har snakket med, hadde nok valgt studiet uansett.


Det har vært en stor økning i antall førstevalgssøkere til Samordna opptaks kategori «helsefag – annet», som blant annet omfatter det nye bachelorstudiet i paramedisin.

Faktisk har denne kategorien økt med 70,2 % fra i fjor. 

Muligheten for å søke på studieplasser åpnet 1. februar – da hadde NRK-serien 113 gått én måned. I mars kom TV Norge/Dplay på banen med sin lignende serie fra Haukland universitetssykehus Ambulansen på kanalen FEM.

Vi lurer på: kan det være disse seriene som er grunnen til det høye søkertallet, og som da – naturligvis og forhåpentligvis – gir flere fagfolk til bransjen?

Universitetet i Tromsø (UiT) er en av studiestedene som tilbyr dette bachelorløpet, og har selv knyttet økningen til den populære serien.

Det er imidlertid Universitetet i Stavanger (UiS) med sitt ferske studium i paramedisin som virkelig har fått tallene til å stige til værs: de fikk 784 førstevalgssøkere i år til 20 studieplasser. Det er 39,2 søkere per plass. 


Større interesse i Tromsø etter serien

– 113 har jo ikke akkurat gjort ventelistene kortere, smiler prorektor ved Universitetet i Tromsø Wenche Jacobsen.

Vi møter henne på OsloMets pressekonferanse hvor opptakstallene fra Samordna opptak ble lagt frem 23. juli, og hun er overbevist om at det er innblikket i yrket som virkelig har gjort susen.

– Det er klart, man får jo se hva jobben faktisk går ut på!

UiT, Nord universitet og OsloMet er de tre universitetene som har tilbudt bachelor i paramedisin. Nå har også UiS slengt seg på.

UiT er selv på listen over de «mest populære studiene» hos Samordna opptak (etter antall søkere per studieplass, ikke antall søkere totalt), med 12 søkere per plass. Til sammenligning er det 5,5 førstevalgssøkere per plass ved medisinstudiet på UiO.

Fakta om paramedisin

 • Går under «helsefag – annet» i Samordna opptaks kategoriinndeling.
 • Denne kategorien har hatt størst prosentvis økning på 70,2 % fra i fjor.
 • Bachelor i paramedisin finnes på Nord universitet, Universitetet i Tromsø, OsloMet og Universitetet i Stavanger.
 • UiS’ nye bachelorprogram (2019) hadde flest søkere per studieplass av alle studier i landet (39,2 søkere per plass).
 • Etter fullført studium kan du tilby akuttmedisinsk beredskap hovedsakelig i ambulansetjenesten.
 • For å få studieplass må man bestå en fysisk opptaksprøve.

Kilder: Samordna opptak og utdanning.no.

Hvis man ikke ønsker å ta bachelorgrad i paramedisin, kan du ta fagbrev som ambulansemedarbeider. Flere sykepleiere jobber også som ambulansemedarbeidere, men da med en viss videreutdanning.

Se hele listen over landets mest populære studier etter søkere per studieplass her.

FORNØYD PROREKTOR VED UIT: Wenche Jacobsen er overbevist om at serien 113 har hatt innvirkning på søkertallene på grunn av det unike innblikket i yrket. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Visste at det var et behov

– At paramedisin har fått så mange søkere per studieplass viser det store behovet for denne utdanningen og at vi tok et riktig valg da vi i fjor høst besluttet å opprette dette bachelorløpet. Vi er veldig glade for den store interessen, sier kommunikasjonsrådgiver ved UiS, Elin Nyberg.

– Hadde dere forventet så mange søkere? 

– Vi visste jo at det var et behov, så et visst antall søkere hadde vi forventet. Siden det er så få studieplasser, blir det jo raskt mange søkere per plass.

Grunnen til at det bare er 20 studieplasser til tross for stort behov og stor interesse, er praksisen.

– Praksisen er en del av studiet, og dermed setter det et tak på hvor mange studenter vi kan ta inn, forklarer Nyberg.

– Hvorfor tror dere akkurat dette ble så populært?

– Jeg tror bestemt at serien 113 har hatt en påvirkning. Den har bidratt på en fin måte til å synliggjøre dette yrket og den viktige jobben de gjør.

Regissør: Ville gi et unikt innblikk i et yrke ikke mange har tilgang til

113 vant Gullruten for årets beste dokusåpe i år, og skal i gang med innspilling av ny sesong denne høsten. De sikter på premiere neste høst, altså 2020.

Vi ringer til hjernen bak serien; regissør Helga Bones i NRK Troms.

– Det er jo veldig hyggelig at det er så stor interesse for yrket! Å få flere søknader til studiet var ikke noe vi hadde et konkret mål om, men det er definitivt et bra resultat av at vi belyser denne bransjen, sier Bones til Talent Media.

– Hvorfor tror du serien har hatt så stor suksess og muligens påvirket mange til å søke paramedisin?

– Mitt mål var at den skulle være relevant for alle, også de som ikke jobber i helsevesenet i dag. Vi ville gi et unikt innblikk i et yrke vi vanligvis ikke har så stor tilgang til på grunn av taushetserklæringer. Det virker som vi har lykkes med det, sier hun.

Dette er ikke første gang Bones regisserer en serie basert på yrke. Hun står også bak Brøyt i vei, en dokumentarserie om brøytebilkjørernes hverdag i Norge. 113 er litt i samme gate, hvor målet er å belyse et yrke. Hun utelukker ikke å lage flere serier i fremtiden om andre yrkesgrupper.

REGISSØREN BAK 113: Helga Bones i NRK Troms. Foto: Bernt Olsen/NRK

Helse hele veien

Marie Muri Amundsen (20) fra Hvaler fant egentlig ingen studier hun kunne tenkt seg, og vurderte å ta et friår. 

Men så foreslo en venninne paramedisin etter å ha lest om det i en brosjyre. Marie satte seg inn i det, og det ble mer og mer klart for henne hva hun skulle studere.

Med fagbrev som helsefagarbeider og med studiekompetanse etter å ha gått fire år på Glemmen videregående i Fredrikstad, søkte hun seg til paramedisin på OsloMet, og fikk studieplass.

– Helse har vært et interessant og naturlig valg for meg hele veien. På videregående vurderte jeg å ta fagbrev som ambulansearbeider, men da jeg så at man kunne ta studiekompetanse i samme løp som helsefagarbeider, valgte jeg heller det, forklarer hun.

– Da fikk jeg litt mer tid til å tenke, og det passet meg bra å ta paramedisin på høgskole senere.

– Har serien 113 påvirket deg noe? 

– Jeg hadde egentlig bestemt meg da jeg så den for første gang, men jeg fikk ikke akkurat mindre lyst etter å ha sett serien. Det virker jo som en veldig spennende og variert hverdag, sier hun.

NY PARAMEDISINSTUDENT VED OSLOMET: Marie Muri Amundsen. Foto: privat

Valgte paramedisin foran jus

Tonje Hveding Hamgaard (21) fikk egentlig plass på et jusstudium (hun tror det var i Tromsø) rett etter videregående. Men hun frøs plassen sin i ett år for å være i militæret, og etter litt tenketid, fant hun ut at jus og mange år med lesesaler ikke var helt for henne. 

Hun likte farten og spenningen i militæret, og fikk for alvor opp øynene for helsearbeid i saniteten i Forsvaret. Hun har studiespesialiserende med realfag fra videregående.

– Jeg har alltid vært glad i tall, biologi, menneskekroppen og mennesker i helhet, forklarer hun.

Hun trodde man måtte ha ambulansefagbrevet fra videregående, men da hun oppdaget at det fantes et bachelorstudium i paramedisin, visste hun hva hun skulle studere.

– Det hadde vært spennende å jobbe i redningshelikopter, for eksempel. Eller Røde Kors… Det er krisehåndteringen jeg synes er spesielt interessant, sier hun.

Hun vurderer å ende som lege, men synes paramedisin er et fint sted å starte.

– Har serien 113 hatt noen betydning?

– Nei, det har den nok ikke. Men jeg har sett en og annen episode, og har inntrykk av at mange har valgt paramedisin på grunn av den.

BLE INSPIRERT AV SANITETEN I MILITÆRET: Tonje Hveding Hamgaard (21) fra Nordre Frogn kommune fikk for alvor opp øynene for helsearbeid i saniteten i Forsvaret. Nå skal hun studere paramedisin ved OsloMet. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Realiserer en barndomsdrøm

Øyvind Grassdal (28) fra Tananger utenfor Stavanger er en av de som blitt tilbud en eksklusiv studieplass på paramedisin ved UiS. Nå bor han i Sauda og skal pendle til studiene.

Det er forøvrig ikke serien 113 som kan ta æren – dette har vært en drøm siden Grassdal var syv år gammel.

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor, men jeg har alltid hatt et stort ønske om å hjelpe folk, så det er nok idealisten i meg som snakker, sier han på telefon fra Vestlandet.

– Men jeg er ganske sikker på at 113 hadde påvirket meg til å ønske å jobbe i ambulansen dersom jeg ikke hadde hatt kjennskap til yrket før, legger han til.

Han ville egentlig gå ambulansefag på videregående, men Rogaland hadde ikke det tilbudet på den tiden, og han var ikke interessert i å flytte til Os utenfor Bergen som 16-åring.

Da stod valget mellom sykepleier eller lærer, og Øyvind endte som lærer. Samtidig engasjerte han seg frivillig i Speidernes beredskap (lignende Røde Kors Hjelpekorps), hvor han senere fikk tilbud om et vikarkurs i ambulansetjenesten.

– Jeg jobbet som vikar i ambulansen samtidig som jeg studerte til å bli lærer. Så hørte jeg mye snakk om at det skulle opprettes en paramedisin-linje på UiS, og ventet til dagen kom.

Grassdal har jobbet i ambulansen siden 2012 og som lærer siden 2013, og gleder seg til å ta fatt på studiet og få papirene i orden.

– Det er jo alltid spennende å se om man får studieplass eller ikke, og jeg ble overrasket over det høye snittet. Alderspoengene reddet meg, men jeg har også tatt opp og forbedret fag over tid.

FRA LÆRER TIL AMBULANSE: Øyvind Grassdal (29) fra Tananger/Sauda. Foto: Even Emberland/Ryfylke

Søkertall og helsefag

 • Helsefag var den kategorien med flest antall førstevalgssøkere i 2019 med 27,2 % av alle søkere.
 • Det er 10 600 planlagte studieplasser (mot 10 335 i fjor), og 37 703 hadde et helse-relatert studium som sitt førstevalg.
 • Etter åtte år med økning er det for første gang en nedgang i antall søkere. Dette var forventet på grunn av høyere krav i år (minimum 3 i matte og norsk) på sykepleien, som er kategoriens største studium.
 • Vernepleie har derimot hatt en økning på 404 flere førstevalgssøkere i år.
 • Fortsatt er det stor overvekt av kvinner i helsesektoren: 28 733 kvinner hadde helsefag på førstevalg mot 8 970 menn i 2019.
 • I 2019 ble det registrert 37 703 førstevalgssøkere til helsefag med totalt 10 600 studieplasser.

Kilde: Samordna opptak


Les også: 

Kjenner du noe eller noen vi bør skrive om? Tips oss!

…eller kanskje noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇