– Vi har ikke en økonomisk baktanke, vi vil bare fremme artistene og egen lærdom

Camilla Sporsheim og Gjertine Martinsen er del av plateselskapet 16RÅ, som ble startet gjennom årsstudiet i Music Business. Nå skal artisten deres Fatima lansere sin debut-EP. 

Mange drømmer om å komme seg inn i musikkbransjen, men veien inn er gjerne mystisk. Hvordan blir egentlig noen en manager, eller sjefen i et plateselskap? 

Musikk har vært en del av Camilla Sporsheims liv siden barndommen. Hun synger, skriver låter og spiller gitar, men visste ikke hvordan musikk kunne bli en del av hennes arbeidshverdag. Derfor studerte hun eiendomsmegling for å sikre fremtiden. Alt endret seg da Fagskolen Kristiania opprettet årsstudiumet Music business i fjor; dette var hennes gylne mulighet til å endelig finne sin vei inn. 

– Du går gjennom A til Å av det som er i musikkbransjen, sier Sporsheim.

Talent Media snakker med Sporsheim og Gjertine Martinsen via Zoom. Vi møter to unge og ambisiøse mennesker som prøver å navigere en EP-lansering. I en verden der selv de tunge aktørene i musikkindustrien ikke vet hvordan de skal fremme sine artister blant hemmende, men nødvendige korona-restriksjoner. 

Rå musikk og rå mennesker

 

Årsstudiumet er det første av sitt slag i Norge der studentene går gjennom alle leddene i musikkindustrien. Et av skoleprosjektene er å skape sitt eget plateselskap. Det var her plateselskapet 16RÅ ble til. Talen er klar om hva de vil med plateselskapet;

– Vi ønsker at artistene våre skal være ekte og at vi skal støtte opp om deres identitet og ikke gjøre dem til noe andre. Bare bygge opp under, sier Gjertine Martinsen.

Det er seks personer som jobber på for at deres hittil to signerte artister, Fatima og Stine Mako, skal gjøre det bra i Norges musikklandskap.

Starten bydde likevel på sjokk på hvor mye arbeid som krevs. De som ikke kan noe om prosessen av å lansere musikk kan nok tror at det bare er å legge ut en låt og ferdig med det, men det er mye arbeid imellom.

Camilla Sporsheim er del av plateselskapet 16RÅ som er klar for lanseringen av Fatimas debut-EP. Foto: Robin Bøe.

– Det er så mye du skal gjøre, og det slo meg i trynet. Det blir samtidig på en måte noe av det beste fordi du ser resultatet og hvor langt du har kommet, sier Sporsheim. 

Foreleserne er veien inn

De andre i musikkindustrien har begynt å legge merke til når 16RÅ lanserer musikk. Men hittil taes det ikke ut lønn til noen i selskapet. Pengene som kommer inn via royalities eller ut av egen lomme blir kun brukt på å forme artistene videre.

– Vi har ikke en økonomisk baktanke, vi vil bare fremme artistene og egen lærdom, sier Camilla.  

De bemerker seg at Norges musikkbransje er liten. Det har blitt flere og flere kjente ansikter jo mer de har involvert seg gjennom studiet. Det er tydelig at den eldre garden er sulten og vil høre hva de yngre har å si. Det måtte likevel en døråpner til, og det var deres foreleser. 

16RÅ består av Gjertine Martinsen, Camilla Sporsheim, Amanda Opaker, Eirik Hvam, Hanna Sommerstad og Camila Cospin (ikke avbildet. Foto: 16RÅ.

– Vi har fått innpass i deler av musikkbransjen vi aldri hadde fått til alene, fordi i musikkbransjen må du ha kontakter for å komme til, sier Gjertine.

Camilla stemmer i:

– Jeg trodde det kom til å bli flere dører som ble slengt i ansiktet ditt, men nei, de vil hjelpe slik at den neste generasjonen skal gjøre det bra.

Den neste generasjonen

For å finne nye artister brukte man tidligere å dra på konserter, men nå er det «scouting» på Instagram og Soundcloud. De i 16RÅ mener det er en flott måte å finne potensial som kan bygges videre på. Det var et dypdykk på Spotify som gjorde at de fant Fatima. 

– Jeg satt og bladde gjennom Spotify, og var på utkikk etter noen som sang på norsk, så fant jeg henne, sier Sporsheim. 

Fatima var alt 16RÅ var ute etter, men viktigst av alt var det tydelig at hun var et menneske som virkelig ville bli artist. Etter en lang og overbevisende mail sa Fatima ja, og kontrakten ble signert.

Den unge sangeren fra Bergen har i lang tid vært en uavhengig artist, og ser ikke det som et hinder at en gjeng med studenter skal føre henne videre.

Fatima Revne har tidligere vært en uavhengig artist, men har nå signert hos 16RÅ. Foto: 16RÅ.


– Det er første gang et plateselskap hjelper meg med artistkarrieren min, og jeg er takknemlig for denne muligheten med dem. Ung eller ei, det spiller egentlig ikke så stor rolle så lenge de vil ditt beste og vil hjelpe deg med å få musikken din ut på riktig måte. 

I slutten av mai slapp Fatima med 16RÅ i ryggen den nye låten «Dopamin» og 5. juni slippes hennes debut-EP «Kan du bli her til i morgen?».

Sangene hennes utforsker kjærlighet og forhold. Hvor fantastisk kjærlighet kan være, men likevel så smertefull og forvirrende på samme tid. Om å takle og frigjøre følelser, og lære å tro på deg selv gjennom det hele.

Det er grunnen til at EP-en fikk navnet «Kan du bli her til imorgen?» – Hvor navnet spiller på sårbarheten ved å være alene, og frykten for å bli forlatt. 

– Vi i 16RÅ hadde ett mål; å finne en jente som synger RnB på norsk, fordi det har vi ikke i Norge. Tronen sitter bare og venter siden ingen gjør det, sier Sporsheim. 

Fatima har også fått tilbakemeldinger på at hun skiller seg ut. 

– Alle artister er unike på sin egen måte! Men jeg er en asiater som synger på bergensk. Er vel ikke så mange av dem vil jeg tro. Jeg har også fått høre at jeg har en ganske behagelig og sensuell stemme som ikke mange norske artister har. 

I spørsmål om lanseringen av EP-en sier Fatima: 

– Det er helt fantastisk! Min første EP liksom! Gleder meg til å vise dere hva jeg og 16RÅ har jobbet med de siste månedene. 

«Kan du bli her til i morgen? blir lansert 5. juni. Foto: 16RÅ.

16RÅ skulle egentlig bare signere én artist og slippe en låt, men de har signert to artister og skal nå slippe Fatima sin debut-EP. De vil at 16RÅ skal bestå fordi de har viljen til å fortsette og musikkindustrien noterer seg allerede deres arbeid. 

– Du vil jo bare gjøre mer fordi det er dette vi elsker å gjøre. Vi kaster oss over pc-en og fortsetter å jobbe fordi det er gøy. Det er vanskelig å sone ut av det og gjøre noe annet, avslutter Sporsheim.