– Vi ville at vår generasjon skulle sette agendaen

Søstrene Kathrine (29) og Karoline Olsen Flåte (26) har fra ung alder vært hardtarbeidende, internasjonale, kunnskapstørste og opptatte av rettferdighet. Derfor skapte de de nettstedet Flyt Frem.

Av Kirvil Nygaard Skeie


Søstrene er opprinnelig fra en liten bygd utenfor Ålesund. Nå har de bosatt seg i henholdsvis Oslo og London.

Til daglig jobber Kathrine i Forandringsfabrikken, et kunnskapssenter som forandrer hjelpesystemene og skole i samarbeid med barn og unge.

Karoline tar en ettårig mastergrad ved London School of Economics and Political Science med spesialisering innenfor internasjonal migrasjon.

På fritiden driver de nettstedet Flyt Frem – som de har skapt selv. Kathrine er redaktør og Karoline har ansvar for markedsføringen.

Søstrene har fra tidligere en CV som er mer imponerende enn de fleste andre kan vise til, i alle fall innenfor deres aldersgruppe.

– Jeg har gjort ting jeg brenner for istedenfor å tenke på å fylle ut CV-en. Hadde jeg drevet med eller studert noe jeg ikke brenner for, hadde jeg dødd litt innvendig, smiler Kathrine.

Familieferier av uvanlig sort

– De fleste andre familier tok jo med barna sine til Spania eller andre sydenferier. Våre foreldre tok oss med til steder vi kunne lære, som Auschwitz . De var opptatte av at vi skulle forstå, lære å tenke kritisk, og at det gjerne er flere sider av en sak, forteller Karoline.

Disse familieferiene har vært litt av roten til Kathrine og Karoline sin lidenskap for mennesker og viktigheten av at uansett hvem og hvor du er, fortjener stemmen din å bli hørt.

– Jeg har alltid jobbet med ting som er større enn meg selv. Selv når man har det tøft så må man fortsette fordi man bidrar til noe positivt. Alle kan bidra til noe, stort som smått, forteller Kathrine.

«Selv når man har det tøft så må man fortsette fordi man bidrar til noe positivt.»

Kathrine Olsen Fåte

KLARE FOR Å EROBRE VERDEN: De to søstrene fra Ålesund ble tidlig interesserte i andre kulturer på grunn av utradisjonelle ferier. Foto: privat

Hardtarbeidende fra dag én

Med disse verdiene i bakhånd ville søstrene ut i verden.

Kathrine dro til USA for å ta bachelor i sosiologi og antropologi og kommunikasjon. Allerede her var hun opptatt av sosial rettferdighet og var med i flere foreninger. 

Tilbake i Norge tok hun en mastergrad i utviklingsstudier ved NMBU. Masteroppgaven som omhandlet menneskehandel etter naturkatastrofer skrev hun våren 2018.

Karoline dro på utveksling til Australia allerede på videregående.

– Det er viktig å kunne se verden og å prøve å leve i en annen kultur. Da blir man mindre redd for hva som er der ute, forteller Karoline.

Siste år på bachelorstudiet i internasjonal markedsføring hadde hun et tolv måneders opphold i Kina, når hun fattet interesse for en stilling ved Generalkonsulatet i Shanghai.

– Jeg bestemte meg for å søke fordi jeg visste at mange ikke ville søke ettersom den stillingen var utlyst under siste halvår av bacheloren. Jeg måtte bare ta sjansen og endte opp med fulltid i skole og jobb den våren.

Å være hardtarbeidende kom i tidlig alder og søstrene hadde stort sett full timeplan som barn.

– Det var noe vi hadde lyst til å drive med, så vi fikk aldri følelsen av at vi var busy, men at vi drev med noe vi likte, forteller Karoline videre.

Med erfaring fra UD, fikk Karoline jobb som konsulent for FN i Sveits og jobbet med migrasjon. Jentene sitt språkøre har kommet godt med under utenlandsoppholdene og de kan mange språk mellom seg.

– Etter videregående tok jeg årsstudium i arabisk. På den tiden var den arabiske våren veldig fremtredende og det inspirerte meg. Jeg tok en liten pause fra studie fordi pappa døde brått, men fullførte og begynte deretter på bachelor i markedsføring.

«Det er viktig å kunne se verden og å prøve å leve i en annen kultur. Da blir man mindre redd for hva som er der ute.»

Karoline Olsen Flåte

KAROLINE: Tar for tiden master i London. Foto: privat

Startet plattform for og av unge stemmer

Det var da Kathrine jobbet for Røde Kors i Nepal og Karoline kom på besøk at ideen om Flyt Frem kom.

De ønsket å lage noe som folk kunne kjenne seg igjen i, som var skrevet for og av unge. Et sted hvor leserne er med på å sette agendaen om saker de bryr seg om. Politikk eller andre temaer kan bli forklart på en forståelig og engasjerende måte for og av millennial-generasjonen.

– Vi leser internasjonal media, og ofte brukes det kompliserte ord og uttrykk som kan gjøre det vanskelig for å forstå helheten av en sak. Det er også ofte slik at man kan gå glipp av en sak fordi den hele tiden oppdateres, sier Karoline, og fortsetter:

– Vi ville at vår generasjon, millennials, skulle sette agendaen. Hva de faktisk bryr seg om og hva som er aktuelt for oss. Hvem som helst kan skrive en sak som de føler er aktuell, om det er tre måter å redde verden på eller hvordan man selv skal få et bedre liv. Disse er like viktige over en tidsperiode og ikke bare siste nytt som en avis har. Det viktige er at det er for og av lesere.

Ble til i løpet av få dager

Fra de bestemte seg for å faktisk lage plattformen Flyt Frem, tok det få dager innen den var ute. Kathrine tok kontakt med skribenter og skrev flere saker som de kunne publisere. Karoline jobbet med å bygge opp nettsiden. De lanserte nettsiden på sin avdøde far sin bursdag.

– Det trengte ikke være helt perfekt, man bare bygger det opp derfra, sier Karoline.

I dag skrives det jevnlig saker av flere frivillige skribenter.

– Hvem som helst kan sende inn en sak som de brenner for eller engasjerer seg i, om du er student eller jobber, forteller Kathrine.

Ta en titt på Flyt Frem her!

KATHRINE: Har en bachelor fra USA og master i utviklingsstudier fra NMBU. Nå jobber hun i Forandringsfabrikken. Foto: privat

Karoline og Kathrines råd:

  • Følg hjertet – man bør drive med noe man brenner/engasjerer seg for.
  • Ikke vent med å søke jobber du ønsker, søk .
  • Ta sjanser.
  • Veien blir ofte til mens man går. Man må ikke ha valgt ut en spesifikk retning på forhånd.
  • Alle kan bidra til noe positivt, stort som smått. Vær den dråpen i havet som hjelper til.

Synes du flere bør lese om Kathrine og Karoline? Del saken! 🙂