Vil du bli ettertraktet på arbeidsmarkedet? Begynn å les avisa

Tro det eller ei, men det er faktisk mitt fremste karriereråd, skriver Ingeborg Bjørnevik (25).


Alle som er i prosessen med å søke jobb vet at det er en ressurskrevende prosess. Ikke bare skal du bruke årevis av livet ditt på å bygge CV og kompetanse, du må også finne ut hvordan du best kan selge inn deg selv til din potensielle arbeidsgiver.

Min teori er at du kan gjøre deg interessant på arbeidsmarkedet ved å bla gjennom avisa. Helst på daglig basis. Tro det eller ei, men dette er faktisk mitt fremste karriereråd.

Selv om det høres banalt ut er dette et grep som krever minimal innsats for å rett og slett bli smartere og en mer givende samtalepartner. Med andre ord: det er mange fordeler å hente på å dedikere noen minutter hver dag på å holde seg oppdatert på samfunnsdebatten.

«Tro det eller ei, men dette er faktisk mitt fremste karriereråd.»

Norges befolkning er blant den høyst utdannede i verden. Fremdeles slutter jeg aldri å forundre meg over hvordan smarte folk som har klart å karre til seg 5+ i snitt fra videregående for å komme inn på krevende studier som Norges Handelshøyskole (NHH), medisin eller juridisk fakultet, ikke er klar over forskjellen på Storting og Regjering. Og for studenter som føler seg truffet: dere er ikke alene.

Suksessfulle næringsdrivende har ofte en tendens til å lide av det samme symptomet.

Misforstå meg rett. I min fartstid på NHH møtte jeg et bredt utvalg flinke mennesker – med eller uten politisk bakgrunn.

Jeg mistenker derimot at denne utviklingen skyldes at dagens unge blir så opphengt i å prestere i skolesammenheng at de glemmer å tilegne seg allmennkunnskap man ikke lærer på skolebenken.

Min målsetting er å overbevise dagens unge om at man trenger ikke å være engasjert i et politisk parti for å være oppdatert i nyhetsbildet.

Du kommer langt ved å dedikere 15 minutter hver dag på å skumme gjennom dagens aviser. Et alternativ kan være å gjøre det til en daglig rutine å høre radioprogrammet Politisk Kvarter på bussen, eller sette på Dagsnytt 18 mens du lager middag.

«Jeg mistenker at denne utviklingen skyldes at dagens unge blir så opphengt i å prestere i skolesammenheng at de glemmer å tilegne seg allmennkunnskap man ikke lærer på skolebenken.»

Hver arbeidsdag starter jeg med å høre Politisk Kvarter, før jeg sender en kort oppsummering til hele huset. Og jeg har sjelden vært så oppdatert på hva som beveger seg ute i verden som nå.

For en stund tilbake fikk en god venn fra studiet spørsmål på jobbintervju om hvilke aviser han pleier å lese, for så å bli spurt om hva som var på dagens forside. Selv om dette var en noe teknisk stilling som ikke innebar å saumfare mediebildet, var dette tilsynelatende viktig for selskapet som gjennomførte intervjuet. Jeg kan avsløre at vedkommende klarte å svare godt for seg, og endte opp med å få jobben.

Personlig har jeg ikke kapret jobben jeg har i dag på den tradisjonelle måten, men har klart å skille meg ut gjennom samfunnsengasjement. Det tilhører nok blant de sjeldne tilfellene at det er hovedårsaken til at man ender med jobbtilbud. Fremdeles er jeg overbevist om at dette kan tippe vekten i din favør, spesielt i en tid hvor «alle» tar høyere utdanning og det blir desto viktigere å finne andre måter å differensiere seg på.

«Du kommer langt ved å dedikere 15 minutter hver dag på å skumme gjennom dagens aviser.»

Høsten 2016 var jeg det siste kullet på NHH som hadde Victor Norman som foreleser i internasjonal handel og økonomisk vekst. (Norman er tidligere minister i Bondevik II-regjeringen, professor og rektor ved NHH, samfunnsøkonom, skribent og politiker for Høyre, red. anm.)

Norman var eksepsjonelt god til å trekke faget inn i en dagsaktuell kontekst. Høsten hvor Trump ble president klarte han også å forville seg inn i de fleste eksamensbesvarelser det semesteret. Men man kan tross alt ikke ta for gitt å ha en tidligere minister som foreleser, og det er ikke alle fag eller studieretninger hvor det lar seg gjøre å trekke inn siste nytt fra VG.

Da må man faktisk gjøre grovarbeidet selv.

Konklusjonen min er som følger: Det er viktig å utvikle spisskompetanse for å ha noe å leve av. At folk spesialiserer seg er tross alt nettopp det som har gjort at Norge har blitt best innen blant annet oppdrettsnæring og olje- og gassvirksomhet, og som tross alt er bærebjelken i velferdssamfunnet. Midt oppi det bør vi fremdeles ikke glemme å dyrke allmennkunnskap man vil få bruk for i mange sammenhenger, og da kan dagens aviser være et bra sted å starte.


Ingeborg Bjørnevik (25) er fast spaltist i Talent Media, og skriver om overgangen fra studier til arbeidsliv, og andre karriererelaterte temaer for unge voksne. Hun tar en mastergrad i finans ved NHH (i permisjon), og jobber som konsulent i First House. Hun er også med i panelet i podkasten vår, Karriererådet.


Vil du skrive en ytring?

Send dine ord (max 700) til synnove@talentmedia.no med hva du måtte mene om å være ung voksen i dagens arbeidsliv, eller om overgangen fra studier til jobb. Husk å legge ved et horisontalt/liggende portrettbilde på minimum 500 kb med eventuell kreditering til fotograf.

Hør også: 

Podkast: Slik forhandler du lønn

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇